AP: România face primii paşi pentru a pedepsi autorii crimelor din lagărele comuniste
0
După mai multe decenii de negare, detalii ascunse despre torturile la care au fost supuşi deţinuţii politici din închisorile comuniste ies la iveală, ca urmare a unei anchete menite să-i pedepsească pe vinovaţi. Autorităţile române vor primi săptămâna viitoare numele a 35 de gardieni, care acum au vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani, suspectaţi de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.
Autorii atrocităţilor din era comunistă au fost protejaţi mult timp de autorităţile române, printre care se numără mulţi membri ai fostei Securităţi, potrivit unei anchete „The Washington Post”. Instituţiile statului au fost astfel viciate de interesele personale ale oficialilor care au făcut parte din cadrele fostei poliţii secrete.
Dintre cei 617.000 de deţinuţi politici din România, 120.000 au murit când încă se aflau în detenţie. Printre ei se aflau politicieni, preoţi, ţărani, scriitori, diplomaţi, până şi copiii de 11 ani. Însă mulţi dintre cei care au scăpat în cele din urmă din închisorile comuniste au murit înainte să aibă ocazia să li se facă dreptate.
Cei care încă mai trăiesc, aproximativ 2.800 de români după cum scrie „The Washington Post”, au şansa de a fi martorii unei anchete care îi vizează pe gardienii închisorilor comuniste, acuzaţi de tratament inuman şi de genocid.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) începe să verifice acuzaţiile aduse împotriva a 35 de persoane care au deţinut funcţii de conducere în aparatul represiv, suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.
România i-a îndepărtat de la putere pe comunişti în timpul Revoluţiei din `89, însă vinovaţii pentru ororile comunismului nu au fost pedepsiţi.
„Cei care au provocat suferinţă şi durere trebuie să plătească, chiar dacă acum au 80 sau 90 de ani. Nu sunt absolviţi de responsabilitate”, a declarat Andrei Muraru, şeful IICCMER.
În lagărele comuniste, gardienii striveau degetele prizonierilor, îi băteau până îi aduceau în pragul morţii, îi ardeau cu ţigara, îi obligau la munci silnice în condiţii extreme şi îi forţau să îşi mănânce fecalele. Mulţi dintre deţinuţi au murit din cauza înfometărilor sau a lipsei de îngrijiri medicale.
„Ar fi un lucru bun ca vinovaţii care încă mai trăiesc să fie judecaţi, aşa încât istoria să-i consemneze drept criminali”, a spus Caius Mutiu, în vârstă de 79 de ani, fost deţinut care a depus mărturie autorităţilor din cadrul IICCMER.
TEROAREA „BESTIEI UMANE”
Mutiu a fost închis opt ani în cinci lagăre, din cauză că a participat la o manifestaţie de susţinere a revoltei antisovietice din Ungaria, în 1956. Bărbatul a povestit cum a fost ameninţat în închisoare de un gardian care i-a spus că îl va împuşca, după ce a căzut epuizat din cauza muncii silnice.
A petrecut două săptămâni la izolare, dormind în umezeală, pe cimentul rece. A fost hrănit doar cu varză, cartofi şi supă cu orz. „Am numărat 14 boabe de orz, restul era doar apă fiartă”, îşi aminteşe fostul deţinut. Mai mult, Mutiu a privit cum alţi prizonieri au murit de foame chiar lângă el. „Corpurile lor se umflau înainte să cedeze”.
Unul dintre foştii gardieni care va fi anchetat în această lună este Ion Ficior, poreclit de prizonieri „bestia umană”, scrie cotidianul american. „Ficior ne bătea în fiecare zi cu o bâtă din lemn”, a spus fostul deţinut Ianos Mokar, adăugând că fostul comunist îi teroriza „sărind peste deţinuţi cu calul său alb”.
Însă Ficior a negat orice acuzaţie, atunci când jurnaliştii AP l-au intervievat. Bărbatul în vârstă de 85 de ani a susţinut că a încercat să-i ajute pe deţinuţi să obţină porţii de mâncare cât mai mari, ordonând bucătarilor să cureţe cartofii cu o coajă cât mai subţire.
Ficior a mai spus că toţi deţinuţii de care s-a ocupat atunci când s-a aflat la închisoarea din Periprava, în Delta Dunării, erau legionari. Istoricii spun însă că majoritatea prizonierilor erau de fapt români care au căzut în dizgraţia liderilor comunişti.
Meritau să fie închişi, ca să simtă pe propria piele faptele lor. Orori făcute oamenilor nevinovaţi, care au fost împuşcaţi în timp ce mergeau pe stradă – asta le-au făcut legionarii evreilor Ion Ficior
Mai mult, fostul gardian spune că toată responsabilitatea atrocităţilor din perioada comunismului trebuie pusă pe seama liderilor de la acea vreme. „Cea mai mare vină este a celor care au dat ordinele. Ei sunt vinovaţii”, a adăugat el.
Marius Oprea, director în cadrul institutului, a explicat că România a evitat să rezolve problemele din trecut din cauză că „mulţi membri din vechea gardă se află încă la putere“. „Credeţi că liderii României vor să-şi pedepsească părinţii?”, a declarat acesta pentru agenţia de ştiri Associated Press. „Poate că nu mai există Partidul Comunist, dar încă mai avem comunişti. Poate că Securitatea a fost desfiinţată, dar încă mai avem printre noi foşti agenţi“, a spus Marius Oprea.
Alte ştiri asemănătoare:
Alexei Marco este unul dintre miile de copii moldoveni care, la 6 iulie 1949, au fost deportaţi în Siberia împreună cu familiile lor. Avea doar 14 ani ani pe atunci. Trecut prin experienţa amară a surghiunului, reuşeşte totuşi să devină un nume de referinţă în arta confecţionării bijuteriilor.
Cum a contribuit Ion Mihai Pacepa la schimbarea politicii externe a SUA
Fostul preşedinte american, Ronald Reagan, a fost atât de impresionat de dezvăluirile dizidentului român, generalul Ion Mihai Pacepa, din volumul „Orizonturi Roşii“, încât şi-a modificat strategia politicii externe faţă de statele comuniste.
Perioada comunistă a însemnat cenzură şi limitare pentru majoritatea scriitorilor vremii. Cu toatea astea însă, au existat şi câţiva care au preferat să facă şi compromisuri pentru a-şi publica măcar o parte dintre opere. Alţii, au fost transformaţi cu totul de presiunea propagandistică, câţiva devenind chiar scriitorii care aveau numai cuvinte de laudă despre liderii comunişti Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Ode conducătorului iubit – Nicolae Ceauşescu ”eroul naţiunii române şi eroul păcii planetare”
Într-un volum colectiv intitulat ”Un ctitrt de istorie, o epocă de aur – Omagiu conducătorului iubit” apărut la Editura Scrisul Românesc dein Craiovaa în 1988, mai mulţi „scriitori, membri ai asociaţiei craiovene, împreună cu cele mai reprezentative condeie din cenaclurile judeţelor de pe străvechile meleaguri olteneşti”, după cum se arată în prefaţă, scriu cuvinte de mare laudă la adresa conducătorului iubit.