ANP, precizări în dosarul Adamescu: Adresa prezentată autorităţilor de la Londra nu a fost emisă de Administraţia Penitenciarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Alexander Adamescu
Bogdan Alexander Adamescu

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat vineri că documentul prezentat autorităţilor britanice de reprezentantul legal al lui Alexander Adamescu nu a fost emis de ANP.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut o serie de precizări după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la emiterea de către această instituţie a unei presupuse adrese oficiale cu referire la Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

''În cursul lunii ianuarie, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost întreprinse demersuri interne de verificare a veridicităţii documentului supus mediatizării. Rezultatul verificărilor interne a stabilit faptul că documentul analizat, în forma şi conţinutul prezentate autorităţilor britanice de către reprezentantul legal al numitului Bogdan Alexander Adamescu, nu a fost emis şi, în consecinţă, nici nu poate fi asumat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor'', se precizează într-un comunicat al ANP.

Potrivit ANP, transmiterea oricăror informaţii sau documente referitoare la garanţiile acordate statelor partenere, în vederea aplicării mandatelor de arestare europene emise de instanţele naţionale, se realizează prin Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară - Serviciul Cooperare judiciară internaţională din cadrul Ministerului Justiţiei.

"Astfel, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a procedat, în data de 14.02.2018, la sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunilor prevăzute de: articolul 320 alineatul (1) - Falsul material în înscrisuri oficiale şi articolul 323 - Uzul de fals, din Legea numărul 286/2009 privind Codul penal", arată ANP.

La începutul lunii, Alexander Adamescu a fost ridicat după ce o instanţă londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Documentele respective, emise în aparenţă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, erau menite să arate condiţiile improprii din închisorile româneşti pentru a evita astfel extrădarea. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Instanţa britanică ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanţă.

„Ca urmare a acestei situaţii, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanţa de judecată din Londra a dispus, faţă de Bogdan Alexander Adamescu, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive“, mai precizează DNA. 

Adamescu Jr nu s-a lăsat descurajat şi a făcut o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauţiune, aşa cum a procedat şi în 2016, când a fost arestat prima oară la Londra. De data aceasta, afaceristul nu a mai reuşit să-i convingă pe judecători, care i-au respins cererea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite