Anchetatorii cer sprijinul cetăţenilor pentru a-l prinde pe ucigaşul sirianului găsit într-o maşină. Poliţia a făcut publică o fotografie a victimei
0Ucigaşul sirianului care a fost găsit mort în portbagajul unei maşini, pe Şoseaua Pantelimon din Capitală, nu a fost găsit de autorităţi. Drept urmare, anchetatorii cer sprijinul populaţiei pentru a-i da de urmă criminalului, solicitând celor care pot da informaţii despre acest caz să anunţe cea mai apropiată secţie de poliţie sau să apeleze numărul de urgenţă 112.
Poliţiştii şi procurorii bucureşteni au făcut publică o fotografie a sirianului Haj Salej, în vârstă de 52 de ani, care a fost dat dispărut la finalul anului trecut, iar miercuri a fost găsit decedat, în portbagajul unui autoturism.
„Poliţia Capitalei şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti solicită sprijin de la persoanele care au cunoştinţă despre bărbatul din imagine, care a fost dat dispărut la finele anului 2014 şi găsit în ziua de miercuri, decedat, în portbagajul unui autoturism. Bărbatul, victima infracţiunii de omor, se numeşte Haj Saleh, de 52 de ani. Cei care l-au văzut şi pot oferi detalii, sunt rugaţi să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112”, potrivit unui comunicat de presă emis vineri.
Potrivit unor surse din Poliţie, bărbatul fusese dat dispărut, de concubina lui, în ianuarie, deşi nu se mai ştia nimic despre el din 14 decembrie 2014.
Haj Saleh Moustafa, în vârstă de 52 de ani, locuia în Bucureşti, într-un bloc situat într-un complex rezidenţial, însă avea reşedinţa în localitatea constănţeană Năvodari, el deţinând două societăţi comerciale.
Potrivit reprezentanţilor societăţii Perla Majestic, Haj Saleh Moustafa (foto) este un fost colaborator al uneia dintre firmele
grupului. Haj Saleh, absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, trăia de 15 ani în România, se afla în plin proces de divorţ de femeia cu care se căsătorise în 2010 şi cu care avea o fetiţă.
Acesta era dat dispărut din luna decembrie a anului trecut. „Maşina în care a fost găşit cadavrul afaceristului aparţinea hotelului la care acesta era administrator. Moustafa era utilizatorul ei”, au declarat anchetatorii.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, Moustafa era un apropiat al milionarului Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România.
Muncitorii care lucrau în zonă au sesizat Poliţia
Poliţiştii bucureşteni au fost alertaţi miercuri după-amiază, după ce mai mulţi muncitori au anunţat că dintr-o maşină parcată la marginea drumului, chiar lângă Secţia 9 Poliţie, vine un miros greu de cadavru în putrefacţie.
Echipa de criminalişti sosită la faţa locului a descoperit în portbagajul autotursimului cu numere de Constanţa o valiză în care se afla un cadavru înfăşurat în plastic.
„Trupul bărbatului este în stare avansată de putrefacţie, dar nu a fost tranşat, fiind găsit în poziţia fetus, cu genunchii la gură”, au explicat poliţiştii.
Martorii care au asistat la intervenţia poliţiştilor au descris ce au simţit când anchetatorii au deschis portbagajul. „Iniţial, muncitorii care lucrează aici pe şantier au încercat să deschidă ei portbagajul, însă nu au reuşit. Atunci au intervenit poliţiştii. Când au deschis portbagajul, toată zona a început să miroasă a cadavru. Era un miros insuportabil, groaznic”, a spus pentru Click o tânără care a fost acolo în momentul în care oamenii legii au ridicat corpul neînsufleţit.
Autopsia nu a relevat cauza morţii, medicii legişti găsind pe trupul sirianului doar răni superficiale, care nu i-ar fi putut provoca moartea. Medicii au recoltat probe de ţesut care vor fi examinate în laborator pentru a se stabili ce anume a provocat moartea bărbatului, potrivit surselor citate.
Până la finalizarea analizelor de laborator, anchetatorii iau în calcul pe mai multe ipoteze, între care otrăvirea şi asfixierea.
Crimă sadică, cel puţin doi criminali
Psihologul criminalist Tudorel Butoi este de părere că omorul a fost comis de cel puţin două persoane. „Fără discuţie, în această crimă au fost implicate cel puţin două persoane. Nu putem exclude ipoteza că omorul a fost comis la comanda cuiva care a avut un interes. Ea nu a fost una spontană, ci au avut loc conflicte, au fost făcute ameninţări. Poate fi o răzbunare sau un gest simbolic. E vorba de lume interlopă aici, şi de foarte mulţi bani”, a explicat Butoi.
Acesta mai spune că autorii crimei au acţionat cu sânge rece. „ Aici nu există simţ al milei, al remuşcării. Sunt indivizi care au acel echilibru rece, care îţi permite să faci crima şi să te comporţi cu cadavrul ca şi cu un obiect”, a conchis psihologul criminalist.
Ipoteza economică
Expertul criminolog Dan Antonescu crede că ipoteza de lucru cea mai plauzibilă pentru anchetatori este conflictul economic.
„Crima pare inspirată din cele petrecute în anii 90, când în Bucureşti începuseră să apară geamantanele cu chinezi. Om de afaceri fiind, victima e posibil să fi deranjat pe cineva. O investigaţie economică ar putea fi cheia anchetei judiciare. În anii 90, cetăţenii arabi care făceau afaceri în România nu apelau la autorităţi pentru a-şi rezolva diferendele. De multe ori aceste conflicte se sfârşeau tragic. Au fost foarte multe cazuri în care neînţelegerile din afaceri sau de altă natură au dus la crime. Atunci când aveau conflicte, prima lor reacţie era violenţa”, a declarat pentru ”Adevărul” Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, precizând că este vorba de o opinie bazată doar pe informaţiile care au fost făcute publice în acest caz.
Potrivit acestuia, locul în care a fost abandonată maşina cu cadavrul, practic lângă Secţia 9 Poliţie, nu are nicio semnificaţie. Altul ar fi fost motivul pentru care autorii crimei s-ar fi descotorosit de cadavru tocmai aici.
”Părerea mea este că maşina nu a fost lăsată ostentativ lângă secţia de poliţie. În zona respectivă, aproape de ieşirea din Bucureşti, sunt foarte multe maşini parcate. Iar riscul ca cineva să-şi pună întrebări despre o maşină lăsată mai mult timp acolo este foarte mic. Autorii au lăsat-o acolo tocmai pentru a nu atrage atenţia. Acolo se parchează în devălmăşie. Sunt inclusiv maşini de poliţie care nu mai sunt în stare de funcţionare. Nimeni nu ştie cine sau când vine să parcheze o maşină în acea zonă”, a mai spus expertul.
Colegii lui Haj Saleh Moustafa vor o anchetă rapidă
Reprezentanţii lanţului hotelier Perla Majestic şi-au exprimat regretul faţă de moartea tragică a lui Haj Saleh Moustafa, în speranţa că anchetatorii vor face lumină cât mai repede în acest caz.
Totodată, aceştia şi-au arătat disponibilitatea de a pune la dispoziţia presei orice informaţii de interes public despre fostul colaborator, ”în limitele legii şi ale decenţei publice”.
”În baza deontologiei profesionale ce trebuie respectată în spaţiul de exprimare publică, solicităm totodată reprezentanţilor presei de a nu mai asocia numele grupului şi al brandurilor noastre comerciale cu evenimentele legate de această crimă. Orice altfel de abordare incorectă înseamnă aducerea de prejudicii nemeritate imaginii şi brandului nostru comercial.
Potrivit reprezentanţilor Perla Majestic, Haj Saleh Moustafa se află pe teritoriul României de aproximativ 20 de ani, era căsătorit cu o femeie cetăţean român şi avea un copil în vârstă de 9 ani. El era absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Medicii legişti au făcut astăzi autopsia cadavrului găsit miercuri într-o valiză aflată în portbagajul unui autoturism parcat în faţa Secţiei 9 Poliţie din Capitală. Autopsia însă nu a dat prea multe răspunsuri, urmând ca anchetatorii să afle cauza morţii omului de afaceri sirian Moustafa Saleh Haj, de 52 de ani, în urma analizelor de laborator. Cert este că pe corpul acestuia nu au fost găsite leziuni evidente de rănire.
Poliţiştii bucureşteni au fost alertaţi miercuri după-amiază, după ce mai mulţi muncitori au descoperit un cadavru în portbagajul unei maşini pe care au încercat să o mute de pe marginea drumului, în timpul unor lucrări. Potrivit unor surse din poliţie, trupul neînsufleţit este al unui cetăţean irakian care a dispărut din Bucureşti în decembrie 2014. Acesta locuia în România de 15 ani.