Ancheta în cazul Siveco a fost extinsă şi pentru fapte comise anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în cazul suspiciunii de evaziune de la societatea Siveco a fost extinsă şi pentru alte fapte, care ar fi fost comise în 2014. Anchetatorii urmează să audieze alte zece persoane vizate în acest caz, care ar fi semnat acte ilegale.

Oodată cu extinderea anchetei, procurorii au reevaluat şi prejudiciul total care ar fi fost produs de societate în dauna statului. Astfel, de la trei milioane de euro prejudiciul constatat iniţial, în urma extinderii anchetei acesta a fost estimat la patru milioane de euro, iar după adăugarea penalităţilor şi a dobânzilor, ar putea ajunge la aproximativ opt-nouă milioane de euro, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Anchetatorii au primit la dosar, imediat după declanşarea anchetei, un extras de cont de la o bancă din Capitală, prin care se arăta că Siveco a pus la dispoziţia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti suma constatată iniţial drept prejudiciu, respectiv trei milioane de euro.

Anchetatorii nu au indisponibilizat încă această sumă, din cauza modificării prejudiciului constatat iniţial. Procurorii aşteaptă să vadă dacă Siveco suplimentează suma până la cuantumul noului prejudiciu constatat, respectiv de patru milioane de euro, au precizat sursele judiciare.

Şi ANAF ar fi pus poprire administrativă pe conturile societăţii, au mai spus sursele citate, fără a oferi alte detalii. Totodată, ANAF ar fi depistat, în urma unui control dispus după declanşarea anchetei penale, o serie de nereguli la această societate.

Audierile în acest caz vor continua toată săptămâna, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti fiind aşteptate alte zece persoane vizate în acest caz, angajaţi ai Siveco care ar fi semnat actele nelegale prin care s-ar fi făcut evaziunea fiscală.

Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO, dar şi Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco România, au fost arestate preventiv, pe 9 septembrie, fiind acuzate de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Potrivit anchetatorilor, Socol este cea care a pus bazele sistemului evazionist.

Anchetatorii precizează că Irina Socol ar fi colaborat a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane de etnie romă din Sinteşti, căutătoare de fier vechi, şi cu un fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pensionat şi ar fi semnat procesele verbale de recepţie ale unor lucrări şi servicii care în realitatea nu au avut loc.

Procurorii prezintă elementele care dovedesc fictivitatea prestărilor de servicii de către firmele înfiinţate de Siveco, prin contractele nelegale verificate de către anchetatorii.

Astfel, societăţile prestatoare nu ar fi avut angajaţi, iar asociaţii şi administratorii societăţilor prestatoare nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii.

„Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat şi administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Sivero România au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Practic, aşa cum rezultă din documente, societatea Eurovip achiziţiona fier vechi, dar vindea programe informatice”, se arată în documentul procurorilor.

Anchetatorii mai notează că „persoanele din satul Sinteşti, Ilfov, unde se află o importantă comunitate de etnie romă, se ocupă în principal cu colectarea deşeurilor de fier vechi şi nu cu crearea de programe informatice".

„Or, în aceste condiţii, este evident că Siveco România, care este unul dintre cei mai importanţi producători de soft din România, cu peste o mie de angajaţi, nu avea de ce să apeleze la o persoană care nici măcar nu ştie să citească pentru crearea sau testarea unor programe informatice”, mai arată procurorii care noteză că Tiberiu Grabany este de profesie inginer chimist, Dumitru Constantinescu este fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii dar în prezent pensionar, iar suspectul Nicuşor Dincă este zidar. 

„După cum se poate observa, niciunul nu are studii de specialitate pentru a crea sau a testa programele informatice create de Siveco România", conchid anchetatorii.

În declaraţia dată în faţa procurorilor, Grabany a arătat că serviciile facturate de Softcontruct Expert, Gramold Consulting, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv şi Future Soft Service către Siveco România erau în realitate prestate de angajaţii societăţii Siveco, Dincă, Grabany sau Constantinescu neavând nicio contribuţie.

Un alt suspect, Nicolae Mihai Gogu, împuternicit pe conturile bancare ale Eurovip şi administrator de fapt al societăţii, a declarat că nu a prestat servicii către Siveco.

„Toţi banii care au fost încasaţi prin contul bancar de la Siveco România au fost retraşi în numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae, pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi şi apoi au fost restituiţi unei persoane pe nume AUREL, care intermedia relaţia cu Siveco", se mai arată în documentul citat.

Suspectul Nicuşor Dincă a arătat, la rândul său, la parchet, că persoana care i-a propus să participe la înfiinţarea acestora a fost Tiberiu Grabany, aspect confirmat de acesta din urmă, pe care 1-a cunoscut cu ocazia efectuării diferitelor lucrări de construcţie-zugrăveală la locuinţa sa.

„Mai mult, suspectul Dincă Nicuşor a mai precizat că nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţilor menţionate, principala ocupaţie a acestuia fiind aceea de zugrav şi nu de persoană care testează programe informatice, şi nu a semnat nici un fel de factură, contract sau alt document, şi nici nu a scos vreo sumă de bani din conturile acestora", se mai arată în referat.

Serviciile fictive, notează procurorii de la respectivele firme către Siveco „au fost recepţionate de Socol Irina, procesele verbale de recepţie fiind semnate de aceasta".

Irina Soloc ar fi pus bazele mecanismului evazionist

Procurorii au mai precizat că preşedintele Siveco, Irina Socol, este cea care ar fi pus bazele mecanismului evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.

În referatul cu propunerea arestării preventive se arată că Socol este cea care a demarat acţiunile de evaziune în cadrul comercializării de programe informatice.

Surse judiciare au precizat, marţi, că aceasta nu a recunoscut nimic în faţa anchetatorilor, iar apărarea acesteia a solicitat studiul întregului dosar, potrivit Mediafax.

În documentul citat, procurorii arată că persoanele audiate luni în acest caz, martori şi complicii şefei Siveco, au recunoscut şi au prezentat pe larg modul în care a fost conceput şi derulat planul infracţional.

„Fiind audiaţi, suspecţii Dumitru Constantinescu şi Tiberiu Grabany au recunoscut comiterea faptelor reţinute în sarcina acestora, respectiv faptul că au facturat servicii fictive către Siveco România, precum şi faptul că toate achiziţiile înregistrate în contabilitatea celor şase societăţi care au facturat servicii către Siveco România sunt fictive. În acest sens, suspectul Tiberiu Grabany a arătat că a înfiinţat societăţile Softconstruct Expert, Gramold Constructing, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv şi Future Soft Service la solicitarea inculpatei Irina Socol, în scopul de a factura servicii fictive către Siveco România. Pentru aceasta, inculpata Socol -a pus în legătura pe inculpatul Grabany cu inculpata Aurora Ecaterina Crusti. Conform înţelegerii,Grabany a emis facturi fiscale false către Siveco România a căror contravaloare a încasat-o prin contul bancar. După primirea banilor, suspectul Dumitru Constantinescu şi inculpatul Tiberiu Grabani au retras banii în numerar şi apoi au restituit banii inculpatei Crusti”, se arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că, pentru ajutorul acordat şefei Siveco, „din sumele restituite către inculpata Aurora Ecaterina Crusti, suspectul Dumitru Constantinescu şi inculpatul Tiberiu Grabani primeau un procent de 3%, drept răsplată pentru serviciile fictive facturate".

Irina Socol, reţinută pentru 24 de ore

Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, pe numele căreia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinută după ce a fost audiată timp de mai multe ore. Procurorii au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele acesteia, dar şi pe numele unei alte persoane vizate în acest dosar.

Cele două persoane reţinute urmează să fie duse la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit unor surse judiciare, ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, potrivit Mediafax.

În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

Audierile de luni, la care au fost luate declaraţii şi unor martori, au fost făcute după ce poliţiştii şi procurorii au percheziţionat sediile mai multor firme, printre care şi cel al societăţii SIVECO, în cadrul unor cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au fost făcute la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale.

De la sediile firmelor unde s-au făcut percheziţii, anchetatorii au ridicat calculatoare şi bibliorafturi cu documentaţie, iar apoi au verificat actele ridicate, pentru documentarea acuzaţiilor.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

„În cursul acestei dimineţi, am fost solicitaţi să furnizăm informaţii în cadrul unor cercetări efectuate de către autorităţi. Activitatea financiară şi comercială a companiei se bazează, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, naţionale şi internaţionale. Sprijinim cu maximă disponibilitate eforturile autorităţilor. Manifestăm, totodată, transparenţă în punerea la dispoziţia opinei publice a informaţiilor referitoare la desfăşurarea cercetărilor făcute de autorităţi, pe măsura ce le vom obţine”, s-a precizat într-un răspuns al SIVECO România, remis la solicitarea Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite