ANAF a finalizat recrutarea a 850 de persoane pentru Direcţia Generală Antifraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Fiscul a finalizat miercuri prima etapă de recrutare a inspectorilor pentru Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, selectând 850 de persoane care vor asigura activitatea direcţiei, urmând ca în primul trimestru din 2014 să completeze posturile vacate, până la 2.000 de posturi alocate.

"Pentru DG Antifraudă, miercuri s-a finalizat prima etapă de recrutare, în condiţii satisfăcătoare, în care au reuşit să recrutăm 850 de oameni care să asigure prima parte a activităţii, urmând ca în în primul trimestru al anului viitor să demarăm un nou proces de recrutare pentru ocuparea în continuare a posturilor vacante. (...) În câteva zile vom avea o structură funcţională", a declarat joi secretarul general al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Octavian Deaconu, la o conferinţă pe tema reorganizării Fiscului.

Pentru DG Antifraudă Fiscală au fost alocate 2.000 de posturi, acelaşi număr fiind redus din structura ANAF, posturile fiind vacante.

La mijlocul lunii septembrie, ANAF a lansat un concurs pentru ocuparea unui număr de 1.181 posturi la DG Antifraudă Fiscală.

"Rezultatele reorganizării ANAF din perspectivă internă ţin de redistribuirea personalului, miza esenţială este cea legată de realocare a posturilor către structura de antifraudă. În acelaşi timp, se va vedea un plus efectiv în zona Bucureşti şi Ilfov, pentru că aici vor fi alocaţi aproximativ 400 de persoane suplimentar, deja undeva înspre 200 au fost sau sunt în curs de recrutare. Umează în prima parte a anului viitor să-i recrutăm şi pe ceilalţi", a spus Deaconu.

Guvernul decis, la sfârşitul lunii iunie, înfiinţarea Direcţiei Antifraudă, care funcţionează inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală, prin preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare.

La conducerea Direcţiei Antifraudă a fost numit, la 1 august, Romeo-Florin Nicolae, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Deaconu a menţionat că la 30 octombrie s-a desfiinţat Garda Financiară.

Totodată, el a recunoscut că există probleme etice la nivelul unor angajaţi ai ANAF, cu fapte chiar în zona penalului, însă a precizat că instituţia vrea să se distanţeze de "aceşti colegi", pentru că vizează să fie orientată spre integritate. Pe de altă parte, înşişi contribuabilii nu trebuie să favorizeze înclinarea angajaţilor ANAF spre fapte de corupţie.

De asemenea, în cadrul reorganizării, Fiscul vrea să realoce personalul în teritoriu în funcţie de numărul contribuabililor din zona respectivă, întrucât până în prezent angajaţii erau distribuiţi ineficient.

"Vom avea opt regiuni, discrepanţele vor fi comparabile din punct de vedere al numărului de contribuabili. Înainte aveam o alocare anormală a resurselor umane", spune Deaconu.

El a precizat că administraţia financiară judeţeană are competenţă doar de organ fiscal, sunt simple puncte de lucru cu contribuabilii, pe când regiunea este singura care are personalitate juridică, angajează, încheie contracte juridice şi este ordonator de credite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite