VIDEO Alpinistul Alex Găvan a povestit cum a supravieţuit cutremurului din Nepal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Găvan, alpinistul român de 33 de ani care a supravieţuit pe Everest cutremurului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter, s-a întors din Nepal şi a povestit moment cu moment ce a urmat tragediei în care şi-au pierdut viaţa peste 8.000 de oameni.

Durerea, disperarea şi laşitatea au conturat un tablou sumbru în aerul rarefiat de pe cel mai înalt masiv muntos.

„Pe munte cel mai important este să supravieţuieşti, însă nu doar trupeşte, ci şi sufleteşte. Indiferenţa ucide”, sunt cuvintele cu care alpinistul rezumă experienţa sa în Nepal. Pe 25 aprilie, Alex Găvan se afla acolo pentru ce avea să fie a patra tentativă de a cuceri vârful Lhotse de pe Everest. 

Mai renunţase din cauza unei infecţii pulmonare, a condiţiilor meteorologice, dar şi din cauza accidentului ce era considerat anul trecut cea mai mare tragedie de pe Everest, în care au murit 16 alpinişti, în urma unor căderi de gheaţă. O tragedie şi mai mare avea să lovească anul acesta.

„Închipuiţi-vă ce înseamnă să stai liniştit în sacul de dormit, în tabăra de bază care este cel mai sigur loc de pe munte şi să simţi că gheţarul de sub tine începe să tremure. Sunt oameni care spun că a durat 30 de secunde. Eu credeam că se va despica în două gheţarul, şi că o să plec cu cortul în crevasă”, a povestit Alex Găvan.

Alex Găvan: „Am simţit cum mi se ascut simţurile”

Însă instinctul dezvoltat în bogata experienţă pe munte l-a făcut pe alpinist să-şi revină repede din surpriză şi să iasă din cort pentru a identifica direcţia din care va lovi o avalanşă iminentă în astfel de situaţii.

„Când am deschis cortul am văzut un zid fantastic alb, crestele nu se observau pentru că oricum ningea afară.

Lângă cortul în care luam masa era un mare bolovan. Am zis că dacă apuc să ajung după bolovan aş putea avea o şansă de supravieţuire. Ce vă spun se întâmpla la nivel de secunde. Fugind, m-am întors spre avalanşă şi nu e prima oară când mi se întâmplă în situaţii limită, am început să simt cum timpul îl percepeam printr-o mişcare cu încetinitorul. Practic mi se ascuţiseră simţurile şi am început să văd consistenţa acelui zid, culoarea. Şi ce-am realizat este că nu era corpul principal al avalanşei ci trena, partea finală care indică faptul că avalanşa se va opri în câteva secunde”, îşi aminteşte alpinistul.

Aşadar, impactul nu putea fi fatal, însă această partea finală a avalanşei conţine miliarde de particule care care vin cu o viteză de 170 de km pe oră şi pot ucide prin sufocare, mai explică alpinistul.

„În acel moment am luat o decizie care pare diletantă. Cu câţiva metri înainte de bolovan am cotit spre cortul în care luam masa. Să te adăposteşti de o avalanşă într-un cort pare fi o decizie cel puţin ciudată, dar cred că în final, mi-a salvat viaţa”, a mai spus Alex Găvan.

Alex Găvan despre experienţa din Nepal

Supravieţuitorii făceau poze de pe margine

Avalanşa a spulberat aproximativ o treime din tabăra de bază în care se aflau în jur de 800 de oameni. Alpinistul a mai povestit că în următoarele 24 de ore s-au format echipe de ajutor care au început să caute supravieţuitori sub zăpadă, însă misiunea lor a fost extrem de dificilă din cauza condiţiilor de pe Everest.

„Este nevoie de 10-12 oameni să care un om pe gheţar. Echipei mele i-a luat şapte ore să transporte două persoane rănite pe o distanţă de 300-400 de metri”, a explicat Alex Găvan. Cu toate acestea, alpinistul povesteşte cu amărăciune că nu solidaritatea a fost cuvântul care a caracterizat acele momente cruciale.
„Foarte multă lume din tabăra de bază stătea pe margine şi făcea poze şi foarte puţini s-au mobilizat. O persoană pe care o cunosc şi-a făcut bagajele, şi-a luat şerpaşii şi a coborât, deşi se aflau oameni sub zăpadă”, îşi aminteşte Alex Găvan.

Alex Găvan povesteşte ce s-a întâmplat în Nepal 

Şi românii pot sări în ajutorul victimelor

Este motivul pentru care alpinistul s-a întors în ţară cu un singur gând: cum să aline suferinţa unor oameni loviti de două cutremure catastrofale, la distanţă de două săptămâni. Soluţia pe care a găsit-o este o campanie de strângere de fonduri ce vor fi gestionate de o asociaţie locală ce a reuşit să ajungă în 6.000 de comunităţi şi să ajute peste 25.000 de nepalezi.

Organizaţia se numeşte Karuna Shechen şi a fost fondată în anul 2000, de Matthieu Ricard, un binecunoscut autor francez de cărţi de autodezvoltare şi un adept al budismului.

În cadrul campaniei, vor fi strânse fonduri prin diverse metode: SMS în valoare de 2 euro, trimis la numărul 8826, plata cu cardul direct pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal, sponsorizări pe bază de contract, redirecţionarea a 2% din impozit. Donaţiile pot fi făcute atât din ţară, cât şi din străinătate.

Alex Găvan explică de ce nu a vorbit până acum despre cutremur 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite