Alertă la Ministerul Justiţiei. Ministrul Prună cere abrogarea legii care eliberează „Savanţii” din puşcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat astăzi că va promova abrogarea articolului care permite ca deţinuţii care scriu cărţi ştiinţifice să primească o reducere de pedeapsă.„Propun ca printr-o ordonanţă de Guvern să fie abrogată această dispoziţie. Odată cu ordonanţa, voi pune pe masa Guvernului şi regulamentul de aplicare a legii”, a declarat ministrul. Literatura de puşcărie a permis unor personaje controversate să-şi scurteze pedeapsa.

UPDATE Raluca Prună: ”Am demarat o analiză care a plecat de la relatările de presă. Este o prevedere legală care există în Dreptul român din 1969. Problemele au apărut din 2013, când s-a produs o creştere fulminantă. Din 2007 până în 2010 a fost câte o lucrare pe an. În 2014, au fost 19 lucrări, În 2015, 340 de lucrări. Întrebarea este ce facem, în condiţiile în care fenomenul este scăpat de sub control. Propun ca printr-o ordonanţă de Guvern să fie abrogată această dispoziţie. Odată cu ordonanţa, voi pune pe masa Guvernului şi regulamentul de aplicare a legii”.

„Există o anchetă declanşată de DNA, eu la nivel administrativ am cerut Corpului de Control al premierului să facă o anchetă administrativă. La acest moment nu putem vorbim de acţiuni disciplinare în privinţa judecătorilor care au dat hotărâri de eliberare condiţionată a deţinuţilor care au scris cărţi”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

„În afară de o cenzură a bunului simţ, exista o cenzură a instanţei. Există decizii, în anii trecuţi, care au respins eliberarea pentru că acele cărţi nu ar fi fost ştiinţifice. S-a refuzat caracterul ştiinţific al acelor lucrări. O persoană condamnată care cere liberarea condiţionată trebuie să facă şi dovada îndreptării. Nu se aduce atingere dreptului unei persoane de a scrie”, a completat Raluca Prună. 

De asemenea, ministrul a completat că liberările din ultimele luni s-ar putea reflecta în raportul MCV. „Avem însă semnale că va fi un raport pozitiv”, a conchis Prună.

Conferinţa de presă a ministrului Justiţiei survine în contextul în care procurorii DNA au anunţat deschiderea unui dosar penal în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi. Procurorii afirmă că s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate.â

Acuzaţiile aduse de DNA

Mai exact, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu pentru favorizarea infractorului cu privire la modul prin care anumite persoane acuzate de corupţie au fost ajutate să scape mai uşor de pedepse. Mai exact, procurorii au suspiciuni că „Savanţii puşcăriilor” au fost ajutaţi să scrie cărţi pentru a li se scădea pedeapsa cu închisoare.

Astfel, spun anchetatorii, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se numără şi condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, „exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu”.

Anchetatorii precizează că ar fi existat şi persoane care ar fi acceptat să elaboreze astfel de lucrări, dar care ulterior ar fi fost asumate de persoanele condamnate. 

Mai exact, lucrările despre care se pretindea că au fost scrise în penitenciar citează opere la care autorii nu ar fi avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar în timpul dedicat elaborării lucrărilor „este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”. 

Mai mult, funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care analizau condiţiile privind eliberarea condiţionată a unui deţinut, nu ar fi făcut verificări cu privire la modul în care persoanele private de libertate au întocmit aceste lucrări.

„Pe de altă parte, funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu atribuţii în analiza condiţiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiţionată ar fi acceptat susţinerile condamnaţilor şi le-ar fi acordat beneficiul legal menţionat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situaţii în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în acelaşi interval patru lucrări ştiinţifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere”, arată DNA. 

Din 2007 până în 2010, s-au publicat doar trei cărţi în penitenciare. În 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - şase, în 2013 - 11 lucrări, în 2014 – 69, iar în 2015 s-a atins un vârf - 331 de lucrări ştiinţifice scrise de deţinuţi.


Legislaţia în vigoare prevede că pentru fiecare carte scrisă şi publicată deţinutul poate beneficia de o reducere de 30 de zile din pedeapsă. Printre deţinuţii faimoşi care au obţinut reducerea pedepsei, după ce au scris mai multe lucrări ştiinţifice, se numără omul de afaceri Dinel Staicu, fostul senator Dan Voiculescu, fostul jurnalist Dan Diaconescu şi omul de afaceri Cristian Borcea.

Şi Parlamentul se gândea să schimbe ceva

Nu demult, un grup de parlamentari a decis să elimine din lege prevederea referitoare la scăderea pedepselor pentru cei loviţi de inspiraţia scrisului după ce ajung după gratii.

Concret, proiectul legislativ prevede abrogarea literei f, art. 96, din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit paragrafului care se vrea a fi eliminat din lege, „în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate“.

Cu alte cuvinte, „savanţii” puşcăriilor nu vor fi împiedicaţi să-şi urmeze vocaţia academică, doar că va fi eliminată motivaţia principală a procesul de creaţie: reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite