ADMITERE FACULTATE 2013 Meteomania: peste 18 tineri s-au bătut pe un loc la Meteorologie anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 candidaţi au concurat anul acesta pentru un loc la buget la Geografie, specializarea Turism            FOTO: Eduard Enea/ Adevărul
15 candidaţi au concurat anul acesta pentru un loc la buget la Geografie, specializarea Turism            FOTO: Eduard Enea/ Adevărul

Aproape 13 absolvenţi s-au înghesuit anul acesta pentru un loc la Geografie, cea mai căutată facultate la Universitatea din Bucureşti, atraşi în special de Meteorologie şi Hidrologie.

În jur de 5.000 de tineri au dat marţi admitere în Bucureşti la Facultatea de Geografie, pe cele aproape 380 de locuri bugetate puse la bătaie de Universitatea din Bucureşti pentru anul universitar următor. Ceea ce echivalează cu o concurenţă medie de aproximativ 13 candidaţi pe loc.

Cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Hidrologie şi Meteorologie, 18 pe loc, urmată de Planificare teritorială şi Cartografie – 17 pe loc, Geografie pentru Bucureşti – 16 pe loc şi Geografia turismului, 15 pe loc. Toţi au dat marţi acelaşi examen scris, din materia de Geografie din liceu şi, în funcţie de media finală, vor intra la una dintre aceste specializări.

Decanul Facultăţii de Geografie, Laura Comănescu, explică interesul crescut al absolvenţilor de liceu pentru Meteorologie şi Hidrologie, 851 de candidaţi pe 45 de locuri, prin dorinţa acestora de a face carieră în acest domeniu.

„Cei mai mulţi vor să lucreze în staţiile meteorologice şi hidrologice din ţară, în agenţii de protecţie a mediului şi în institute de cercetare. O parte aleg această specializare gândindu-se că vor face prognoze meteo, asta vor şi asta caută. Şi mai există cazurile studenţilor veniţi din provincie care vor să se angajeze apoi la o staţie meteo aproape de casă“, arată Comănescu.

Decanul atrage însă atenţia asupra locurilor limitate pe piaţa muncii pentru această specializare. „Cam 80% termină această facultate, însă numărul maxim de angajaţi la cele mai mari staţii meteo din ţară este 10, iar o staţie meteo mică are cel mult 3-4 angajaţi. În plus, s-au mai şi închis din aceste staţii din ţară“, spune Comănescu. Statistic vorbind, salariul maxim al unui meteorolog, dacă are şi normă de profesor, ajunge la aproximativ 700 de euro.

Turismul, cea mai râvnită specializare

De altfel, decanul Facultăţii de Geografie spune că Turismul este de fapt cea mai râvnită specializare. „Dacă vă plimbaţi pe la toate agenţiile de turism de pe Bulevardul Magheru, veţi găsi absolvenţi de Geografie. Turismul este cea mai căutată specializare din ultimii ani, fiindcă toţi vor să se angajeze la agenţii de turism“, arată Comănescu.

„Aş vrea să ajung manager de hotel, chiar aici în România. De asemenea, am auzit că Geografia este o facultate frumoasă, se călătoreşte mult încă din studenţie“, susţine Iulia, absolventă a unui liceu din Capitală.

Un alt candidat, Alexandru Drăghici, vrea să intre la a doua facultate, la specializarea Cartografie, fiindcă ar avea mai multe şanse să se angajeze cu această specializare. „Cartografia mi se pare un domeniu cu mai multe aplicaţii decât Turismul“.

Job de vis, însă nu pentru toţi

Cei care au absolvit deja Facultatea de Geografie spun că acest job de vis la care speră candidaţii nu devine realitate întotdeauna. „Realitatea este că Geografia scoate şomeri pe bandă, absolvenţii au de ales între jobul de profesor, care presupune un salariu de 800 de lei pe lună pentru debutanţi, un loc la un institut de cercetare sau, dacă au specializarea Cartografie, să se angajeze la primării sau la firme care se ocupă cu cadastru, însă şi acolo salariile sunt mici, 12-15 milioane de lei vechi pentru începători“, spune profesorul de geografie Laurenţiu Dinu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Geografia scoate şomeri pe bandă, absolvenţii au de ales între jobul de profesor, un loc la un institut de cercetare sau, dacă au specializarea Cartografie, să se angajeze la primării pe 12 milioane de lei vechi. Laurenţiu Dinu, profesor de geografie

Şi Diana Ioaneş, psiholog şi consilier şcolar la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Bucureşti, susţine că mulţi dintre aceşti tineri aleg Geografia mergând mai mult pe visuri şi fără a fi foarte informaţi.„Sunt destul de dezorientaţi. Mulţi dintre ei nu apelează la serviciile de orientare în carieră în timpul liceului şi merg pe recomandările familiei, de cele mai multe ori neştiind ce vor să facă sau ce li se potriveşte ca profesie. Cred că în acest caz, candidaţii au fost atraşi de fapt de Protecţia Mediului, domeniu la mare căutare şi în liceele industriale“, a explicat consilierul şcolar.

Topul specializărilor la UB

Cea mai mare concurenţă anul acesta la Universitatea din Bucureşti s-a înregistrat la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, 14,20 candidaţi/loc, unde admiterea a fost pe bază de dosar. Cea mai căutată facultate unde se dă examen a fost Geografia, cu 12,83 candidaţi/loc, urmată de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, 7,90 candidaţi/loc şi Limbi şi Literaturi Străine. 7,82 cand./loc. Urmează Ştiinţe Politice, Drept, Sociologie şi Asistenţă Socială, Litere, Istorie şi Matematică şi Informatică. Concurenţă scăzută, sub 4 candidaţi/loc, a fost la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.


ADMITERE FACULTATE 2013 Au început examenele la Politehnică şi SNSPA. Probele continuă la Universitatea din Bucureşti

Peste 26.000 de candidaţi s-au înscris pentru admiterea la facultăţile Universităţii din Bucureşti, unde examenele au început duminică şi continuă săptămâna aceasta. Luni a fost prima zi de probe la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde s-au înscris aproape 8.000 de candidaţi anul acesta.  La SNSPA, concurenţa este de cinci candidaţi pe fiecare loc de la buget.

ADMITERE FACULTATE 2013 Candidaţii susţin, începând de luni, probele scrise de la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Candidaţii care dau admiterea la Universitatea Politehnică din Bucureşti susţin, luni şi marţi, cele două probe scrise, care încep la ora 10:00 dimineaţa şi durează trei ore.  În toal, Universitatea Politehnică a scos la concurs, anul acesta, 4.750 de locuri la buget şi 1.150 de locuri la taxă.

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.500 de candidaţi vor da admitere la UMF Bucureşti. 9,7 candidaţi pe loc la Medicina Dentară

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, cu 5,2 candidaţi pe loc pentru unul din cele 432 de locuri.

ADMITERE FACULTATE 2013 Politehnica Bucureşti oferă 10% reducere din taxa de înscriere pentru cei care se înregistrează online, până joi la ora 24.00

Înscrierile oficiale la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) au loc în perioada 12-20 iulie, la secretariatele facultăţilor, însă cei care se preînscriu online, pe site-ul admiterii la UPB, până joi la ora 24.00, primesc o reducere de 10% din taxa de înscriere, susţin reprezentanţii instituţiei. Calendarul complet al admiterii la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a dat startul examenelor de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Calendarul admiterii

Candidaţii de la admiterea la studiile de licenţă organizată de Universitatea din Bucureşti au intrat de vineri în examene, pe care le vor susţine până marţi, 23 iulie, se arată în calendarul admiterii la facultate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Prima zi de înscriere la Universitatea din Bucureşti

Admitere Facultate 2013 / Înscrierile la Universitatea din Bucureşti au început miercuri, 10 iulie şi se vor termina pe 18 iulie, urmând ca examenele de admitere să fie susţinute în perioada 19-25 iulie, iar rezultatele să se afişeze pe 27 iulie.

ADMITERE FACULTATE 2013 Diplomele cu care te poţi angaja în statele Uniunii Europene

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, şansele absolvenţilor români de a se angaja în alte state membre au crescut considerabil pe hârtie, dar în practică doar câteva facultăţi din România pot deschide mai larg uşa, direct către joburile din Occident.

ADMITERE FACULTATE 2013 Locurile la buget, alocate în funcţie de numărul de studenţi

Ministerul Educaţiei a alocat, în total, 62.400 de locuri pentru studiile de licenţă din anul universitar 2013 - 2014. Astfel, fiecare universitate are alocat un număr de locuri dintre care circa două treimi sunt bugetate de la stat, studenţii nefiind nevoiţi să plătească taxe, în timp ce restul locurilor trebuie plătite integral la începutul anului, sau în rate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Taxele universitare, între 1.600 şi 10.000 de lei

O facultate de actorie poate să perceapă şi 10.000 de lei pe an, în timp ce o facultate de fizică are taxe mai mici de 2.000 de lei, discrepanţe ce nu ţin de cererea de pe piaţa muncii, ci de costurile administrative pentru pregătirea acestor specialişti.

ADMITERE FACULTATE 2013 Topul celor mai căutate specializări

Geografia, Dreptul, Administrarea Afacerilor, Ştiinţele Politice şi cele ale Comunicării sunt printre cele mai râvnite de candidaţii care dau admiterea la universitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite