VIDEO Călin Georgescu, membru al Clubului de la Roma, la Adevărul Live: Resursa de petrol a ţării a fost vândută pe nimic. Va ajunge la ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Călin Georgescu, membru în Clubul de la Roma, în studioul Adevărul LIVE
Dr. Călin Georgescu, membru în Clubul de la Roma, în studioul Adevărul LIVE

Călin Georgescu, preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, a fost invitat la Adevărul Live, unde a prezentat un „proiect de ţară“ cu un obiectiv strategic naţional şi soluţii îndrăzneţe.

Dr. Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă şi membru al Clubului de la Roma, va explica la Adevărul LIVE de ce a gândit acest proiect de ţară şi cum îl vede aplicat.

Călin Georgescu este în acest moment unul dintre cei mai importanţi experţi români în dezvoltare durabilă. Între anul 1997 şi 2013 a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din 2013 este preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma, organizaţie exclusivistă din care fac parte maxim 100 de persoane, este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei.

Din Clubul de la Roma mai face parte doar un singur român: Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. A mai fost în acest club select doar diplomatul Mircea Maliţa.

Călin Georgescu: ”România în 25 de ani nu a fost capabilă să aibă un proiect de ţară. Fiecare om din ţara asta trebuie să ştie pentru ce munceşte. Proiectul de ţară ar trebuie să fie hrană, apă, energie. Acest proiect nu este făcut pe genunchi şi nu este o idee venită din neant. Vine dintr-o analiză serioasă. În momente de criză noi putem sări zeci de ani, pentru că va veni o nouă criză a hranei”. 

Călin Georgescu: ”Scandalul Microsoft a pornit din partea statului american, nu din partea statului român. Scandalul demonstrează corupţia tango dintre o corporaţie şi politic. Cât timp o corporaţie intervine în politic, ne face să înţelegem că proiectul de ţară îşi asumă siguranţa că fiecare cetăţean va prospera prin vocaţia lui. Trebuie să ne raportăm doar la om”.

Călin Georgescu: ”SRI şi SIE deţin 12.000 de agenţi acoperiţi. Raportat la suprafaţa ţării, reprezintă de cinci ori mai mult decât are FBI în SUA. Ne întrebăm cui slujeşte acest lucru. Nu vedem niciun progres”.

Călin Georgescu: ”România este o mină de aur care este exploatată cu bună ştiinţă. Toată clasa politică este de departe pusă special să-şi preia stilul neoliberal. Şi stânga, şi dreapta, au gafat total, pentru că au îmbrăţişat direct exploatarea resurselor. Acest sistem i-a făcut pe unii să devină proprietari, iar pe cei mai mulţi să nu aibă nimic. România nu are nevoie de doctrină, ci pe stare de spirit. Aici mă plasez eu. Nu poate să fie bine atâta timp cât majoritatea populaţiei este nemulţumită. Avem nevoie de o economie de proximitate. Exportul produselor agricole ne poate aduce printre primele trei state din Europa”.

Călin Georgescu: ” Românii sunt astăzi pribegi în ţara lor”

Călin Georgescu: ”Nimeni nu ne obligă să ne vindem pământul. Ungaria a avut presiuni, dar Viktor Orban a spus că pământul Ungariei aparţine doar maghiarilor. Dacă tu eşti de vânzare, asta se numeşte vasalitate. Îl felicit pe Orban, bravo lui! Acelaşi lucru se poate face şi în România. Peste 20% din suprafaţa ţării este deja vândută. Pâmântul ţării, la fel ca alte resurse, nu trebuie să fie o marfă. La fel şi cu petrolul, vândut OMV, care poate ajunge la ruşi. Se poate întâmpla foarte curând”.

Călin Georgescu: ”Proiectul de ţară presupune protejarea resurselor. Toate ţările sunt exemple unice, au câte o nişă. Trebuie să analizăm şi să luăm doar ce-i mai bun pentru noi. (...) Noi nu avem niciun fel de relaţii diplomatice. Pentru că cei care conduc România nu sunt interesaţi de aşa ceva. Se gândeşte mic şi se acţionează şi mai mic. Este o chestiune de oierit din partea clasei politice pe plaiurile dâmboviţene”.

Călin Georgescu: ”Lumea trebuie să iasă din starea de sclavie. Sunt oameni care trăiesc în canale, sunt copii abandonaţi. Peste 20% din populaţie a imigrat. Unde sunt banii pe care-i dăm la stat? Nu se văd nicăieri. Prima grijă ar fi ca orice copil din această ţară să-şi găsească vocaţia. Numai aşa poate ajuta ţara. Românii sunt astăzi pribegi în ţara lor. Asta este definiţia României de astăzi”. 

Călin Georgescu: ”Este cazul să ne scuturăm de praf şi să tregem la treabă. Toţi indicii arată o stare de infern moral. Aici trebuie să lucrăm. Poporul român are nevoie de un mesaj ferm şi trebuie să înţeleagă că viitorul stă în mâinile noastre. Acesta este mesajul proiectului meu pentru ţară”. 

Călin Georgescu: ”Mesajul meu pentru politicieni este reconcilierea naţională. Trecutul nu este o prioritate, trebuie să trecem la reconstrucţia ţării. Există oameni redutabili în această ţară. Şansa este în antreprenorii tineri, în ţăranii români. Nădejdea şi speranţa există, discutăm de veşnicia acestei ţări care există. Le doresc românilor să voteze după propria conştiinţă şi să nu se lase cumpăraţi pe 30 de ţechini”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite