Adevărul Live: Invazia eşuată a românilor în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isteria declanşată de presa britanică împotriva pericolului unei invazii româno-bulgare la începutul lui 2014, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii acestor ţări, a fost infirmată total de realitate.

Jurnaliştii Liviu Iolu şi Călin Nicolescu dezbat la Adevărul Live, în ce măsură lunile care urmează pot să marcheze o schimbare de atitudine atât din partea britanicilor, cât şi din partea eventualilor emigranţi români.

Liviu Iolu vorbeşte despre povestea amuzantă a singurului român care a invadat Marea Britanie, deşi jurnaliştii britanici se aşteptau la sute de mii de oameni.

Victor Spirescu este bucureştean care a lucrat ca cioban în zona Pelişor. Are casă, nevastă. Doar vrea să facă nişte bani pentru a-şi întreţine familia.

Călin Nicolescu spune că toată povestea a fost o făcătură. Tabloidele au vrut să vândă, pentru că asta vinde presa: pericole şi dezastre. Politicienii au intrat în horă mai târziu.

Acolo sunt mai mulţi indieni, dar nimeni nu spune nimic, deşi nivelul de sărăcie în India este mult mai ridicat.

Liviu Iolu consideră că autorităţile române nu au avut o reacţie prea buna, în afara de ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, care a glumit pe seama parlamentarilor şi ziarelor de dreapta care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un „aflux” de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa „Aşteptându-l pe Godot” a lui Samuel Beckett.

Au mai fost nişte declaraţii de la ministrul de Externe Corlăţean, de la premierul Victor Ponta, dar timide. Pe de altă parte dacă erau mai dure cădeam şi noi în ridicol, consideră Nicolescu. Aşa, această rană se va închide de la sine, fără intervenţii. Cred că tabloidele îşi vor căuta altă ţintă. Caută ceva care să vândă. Încă se vinde subiectul românilor şi bulgarilor, dar se va stinge. Deja au început să dea înapoi. Întrebarea este: de ce românii şi bulgarii suna ca un pericol? De ce sperie? Motivul este că mulţi români au făcut rău în Marea Britanie.

Ieri am văzut deja că s-a schimbat ţinta ziarelor britanice: acum văd ca pericol vecinii românilor şi bulgarilor. Deja acestea sunt noile ţinte, susţine Liviu Iolu.

Toată nebunia a pornit de la hoţii şi cerşetorii români şi bulgari. Ei sunt adevărata problemă. De aia când aud străinii despre români au o senzaţie de nesiguranţă, susţine Călin Nicolescu.

Englezii şi nu numai ne-au căutat pentru munci pe care conaţionalii lor nu le fac, strâmbau din nas. Acum, fiind criză economică, nu mai zboară banii, a apărut această teamă. Aşa a crescut şi numărul euroscepticilor.

Liviu Iolu povesteşte despre românul Victor Spirescu, singurul român care a invadat Marea Britanie. Acesta a fost invitat aseară să dea interviuri la televiziunile britanice. 

Invazia eşuată a românilor în Marea Britanie

Citeşte şi:

FOTO EXCLUSIV Acasă la singurul român care a invadat Marea Britanie

Parlamentarii britanici i-au aşteptat pe imigranţii români pe aeroport, la sosirea în Anglia

Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite