Liviu Iolu

Consilier al Prim-Ministrului

Cei mai mulţi stăm pe margine, comentăm şi aşteptăm să vedem cum ceilalţi eşuează. Un gând ascuns, pe care nu-l verbalizăm dar îl auzim în gând, nu ne dă pace: „N-o să iasă, vă zic eu!”. Campania de donaţie pentru sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi va arăta dacă putem, ca naţiune, să ieşim din blazarea generalizată.

Înainte de a declanşa mişcări ample pro-parapet şi înainte de a vedea ce primar e vinovat pentru scoaterea gardurilor de pe Dâmboviţa se cuvine să mulţumim unui seamăn care, în loc să scoată telefonul şi să posteze imagini pe Facebook cu maşina căzută în râu, a ales să sară în apa rece şi să încerce să salveze vieţi.

Se discută mult zilele astea pe un ton grav despre cum domnii Mihai Gâdea (director Antena 3) şi Dan Mihalache (şef al Cancelariei Prezidenţiale) au fost împreună la o sindrofie a saşilor ardeleni din München. Cred că, de data asta, problema se pune greşit. Cei doi n-au ajuns acolo forţând intrarea, ci au primit nişte invitaţii. Dacă diaspora i-a primit înseamnă că i-a dorit acolo şi punct. Aşa că revolta din România este inutilă.

Prezenţi la Iaşi, la manifestaţiile ce au avut loc de Ziua Unirii, preşedintele şi premierul au părut să dea înapoi în chestiunea alegerilor în două tururi şi ne aşteptăm ca în curând să treacă şi la acţiune. Până acum, cei doi au părut împăcaţi cu ideea reieşită din blatul legal PNL-PSD realizat, anul trecut, în Parlament.

O ştire de duminică la amiază ne anunţă că Austria suspendă acordul Schengen ”temporar”. Cu vreo două zile mai devreme aflam că 60 de refugiaţi au fost prinşi la graniţa României, venind din Serbia. În sfârşit, încă o ştire cam nebăgată în seamă la început de an ne descria cum un tunisian care a ratat un atentat la o secţie de poliţie din Paris fusese expulzat cu câţiva ani în urmă din România.

 • Liviu Iolu a citit acum 4 zile

  Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanţilor folosiţi în spitale, a fost găsit mort în autoturismul său la scurt timp după ce maşina s-a izbit puternic de un copac pe un drum judeţean din Corbeanca. Poliţiştii au deschis o anchetă ca să stabilească dacă a fost vorba despre un accident sau despre o sinucidere. Soţia acestuia l-a recunoscut după haine.

 • Liviu Iolu a citit acum 6 zile

  În anul 1977, ca urmare a unor decizii politice venite succesiv prin „vocea” a trei preşedinţi ai Franţei, Charles de Gaulle, Georges Pompidou şi Valery Giscard d’Estaing, la Paris a fost inaugurat cel mai vizionar spaţiu dedicat artei contemporane, Centrul Pompidou, a cărui misiune declarată şi, mai ales, pusă în operă, a devenit de atunci un model exemplar urmat de multe muzee ale lumii.

 • Liviu Iolu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Cei mai mulţi stăm pe margine, comentăm şi aşteptăm să vedem cum ceilalţi eşuează. Un gând ascuns, pe care nu-l verbalizăm dar îl auzim în gând, nu ne dă pace: „N-o să iasă, vă zic eu!”. Campania de donaţie pentru sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi va arăta dacă putem, ca naţiune, să ieşim din blazarea generalizată.

 • Liviu Iolu a citit acum 7 zile

  L-am urmărit aseară pe premierul Dacian Cioloş în conferinţa de presă în care a vorbit despre proiectul salarizării bugetarilor, care are ca prioritate reforma în Sănătate. După ultimele scandaluri din domeniu e evident de ce acest sector e prioritar.

 • Liviu Iolu a citit acum 2 luni

  Un prieten îmi semnalează un articol al lui Wolf Lepenies, apărut în „Die Welt”, în august 2013. Pentru cine nu ştie, Wolf Lepenies este, probabil, cel mai important sociolog german, tradus în toate limbile de mare circulaţie ale lumii (chiar şi în româneşte…), membru al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia,

 • Liviu Iolu a citit acum 2 luni

  Elita politică occidentală e inutilizabilă. În afară de semnătura pe vraful de demisii scadente, nu mai putem aştepta nimic de la aceşti lideri pierduţi în catastrofa propriei aroganţe. Cîndva, înainte de Bruxelles, exista o speranţă. Puteam crede că transa interminabilă a păstorilor de cîrduri de vorbe goale se va risipi la contactul cu violenţa bestială şi răul absolut. Nu e aşa, iar asta contează.

Vezi mai multe