VIDEO Cartianu, despre motivele din spatele „Răscoalei de la Pungeşti“: „Gazele de şist au fost date pe şest“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Liviu Iolu şi Grigore Cartianu au discutat, la Adevărul Live, despre „Răscoala de la Pungeşti”, protest legitim în opinia lui Cartianu, în condiţiile în care autorităţile practică dezinformarea.

În opinia jurnalistului Grigore Cartianu, protestele din Pungeşti ar trebui să fie mai bine receptate de clasa politică.

„Mă tem că democraţia nu înseamnă ca unii doar să strige şi alţii să nu-i asculte. Democraţie înseamnă să şi receptezi mesajul ăla“, crede Cartianu, care subliniază totodată că localnicii „trebuie să primească garanţii prin contracte ferme şi să aibă un beneficiu“ de pe urma lucrărilor efectuate de Chevron.

Totodată, el susţine că ar trebui creată o lege care să îi acorde, proprietarului terenului care adăposteşte resurse, un procent din câştigurile obţinute.

„Miza gazelor de şist e foarte mare, există spaima că ele poluează, distrug apa pe care oamenii o beau din fântâni, pe care o dau la animale, cu care udă legumele din grădină. După părerea mea, trebuie făcută o lege: la orice exploatare, câştigul se împarte. Banii se împart aşa: la Guvernul central merg, să zicem, 70%, la Consiliul Judeţean merg 10%, la Consiliul Local merg 15% şi proprietarului 5%. Dacă vor fi scoase gaze de miliarde de dolari, mă fac şi eu om, se face şi comunitatea, judeţul prosperă. Măcar să aibă bani să anihileze şi efectele“, a mai spus Grigore Cartianu.

În ce priveşte independenţa energetică, jurnalistul susţine că ar trebui ca, în cazul gazelor de şist, acestea nu pot fi cumpărate de România, deoarece aparţin statului. “Gazele de şist au fost date pe şest”, a adăugat el.

Care sunt implicaţiile „Răscoalei din Pungeşti”

“Am mai multă încredere în Chevron, compania americană, pentru că are o reputaţie pe care în mod cert va încerca să o apere”, crede Cartianu.

În discuţie a intervenit şi preotul Eugen Tănăsescu, blogger adevărul.ro, care a vorbit despre implicarea preotului din Pungeşti în proteste.

“Am impresia că, în toată treaba asta cu gazul de şist ,lipseşte informarea clară şi precisă din partea autorităţilor. Asta este marea mea nemulţumire. Eu vorbesc acum ca om de comunicare. Chevron, din câte am înţeles, este doar o companie privată care are un contract cu statul român. Statul este cel care trebuie să vadă de enoriaşii săi, de cetăţeni. Am senzaţia că în toată zăpăceala asta lucrurile merg prost din cauză că este o mare lipsă de informare”, a spus şi Tănăsescu.

Totodată, el a subliniat că incidentele pot reprezenta, în cele din urmă, o lecţie pe care autorităţile ar trebui să înveţe.

„Faptul că autorităţile mai întâi decid şi apoi mai văd ele dacă şi comunică, asta va genera probleme în continuare. Mi-e teamă că autorităţile se depărtează de popor, poporul începe să pară cam mic şi neinteresant“, a conchis Tănăsescu.

”Nu numai că statul român nu ştie să comunice, nu ştie să asculte”, a continuat Grigore Cartianu. “Nu ai cum să convingi pe cineva că negrul este alb sau invers, nu ai cum să comunici o chestiune care nu se poate comunica. Şi în problema gazelor de şist e multă necunoaştere. Cred că, în principiu, tot ce înseamnă resurse putem lua în calcul să exploatăm, dar mai întâi să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele”, a explicat Cartianu.

Abordarea premierului Ponta, a mai spus el, a fost defectuoasă.

“Oamenii nu spun că respingem progresul. Turbez când văd că un om care trăieşte pe banii românilor încearcă, în mod tendenţios, să deturneze mesajul. Oamenii nu zic să nu exploatăm, oamenii zic să nu exploatăm când nu există condiţii. De exemplu: creez o mie de locuri de muncă şi distrug cinci mii de locuri de muncă. Dacă ies pe minus pe orice palier, dacă ies în pierdere, nu fac povestea asta”, a arătat jurnalistul.

„Îmi pare rău, oamenii au dreptate. Cine să-i asculte pe oamenii ăia? Jandarmii? Nu e misiunea lor să-i asculte“, a mai spus Cartianu.

De asemenea, el a subliniat că problema este a Guvernului, care nu ştie să administreze problema.

“Guvernul administrează catastrofal această chestiune”,a  declarat el. “Ca şi la exploatarea aurului, cele mai autorizate voci spun că, dacă nu avem condiţiile de exploatare, să băgăm bani în cercetare, să ajungem în câţiva ani de zile să rezolvăm problema”, a propus jurnalistul.

În opinia lui Cartianu, problema este, de fapt,  a statului român, care este corupt.

„Statul român e corupt endemic. Statul român acceptă clauze de neacceptat. Ia să fi fost statul onest, să vezi cum Bechtel făcea autostrăzi. În alte părţi, Bechtel a lucrat impecabil, numai la noi, nu“, a punctat el.

Totodată, el a arătat că problema, asociată cu exploatarea de la Roşia Montană, s-ar putea dovedi decisivă pentru Guvernul Ponta.

„Răscoala” ţăranilor din Pungeşti care refuză explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe terenurile din satul lor a mobilizat şi lideri ecologişti din marile oraşe ale ţării care s-au deplasat cu "arme şi bagaje" pentru a-i ajuta pe săteni în lupta lor cu una din cele mai mari companii energetice din lume, gigantul Chevron.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite