Ţara fără avize. Clădirea Guvernului, Casa Poporului, spitale şi bisericile ortodoxe nu au avizul pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În timp ce amenzile curg în urma controalelor făcute de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la agenţii economici, instituţii publice de prim rang din România lipsesc din evidenţele pompierilor.

Palatul Parlamentului, cea mai cunoscută clădire din România şi a doua cea mai mare din lume, funcţionează fără autorizaţie de incendiu. Concret, explică reprezentanţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, construcţia nu are documentul adminsitrativ prin care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ar trebui să certifice îndeplinirea Cerinţei esenţiale „securitate la incendiu“.

Mai exact, prin îndeplinirea cerinţei „securitate la incendiu“ trebuie ca instalaţiile, construcţiile şi amenajările să fie proiectate şi executate astfel încât pe toată durata de viaţă a acestora, în cazul unui incendiu, să fie asigurate următoarele cerinţe: estimarea stabilităţii elementelor portante pentru o perioadă determinată de timp, limitarea apariţiei şi propagării focului şi fumului în interiorul construcţiei, securitatea forţelor de intervenţie, limitarea incendiului la vecinătăţi şi posibilitatea evacuării oamenilor în condiţii de siguranţă sau salvarea acestora prin alte mijloace.

Nu este însă nici pe departe singura instituţie importantă a statului ai cărei „locatari” nu s-au preocupat pentru obţinerea documentelor. Nici clădirea Guvernului nu se află în evidenţele ISU şi nici clădirile ministerelor. Potrivit unui document al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă obţinut de „Adevărul”, doar câteva spitale din Bucureşti se pot lăuda că au autorizaţii de securitate la incendiu. Mai exact, este vorba despre Spitalul Colentina, Spitalul clinic de urgenţă pentru copii „Marie Curie”, Spitalul Clinic „Sfânta Maria” şi Spitalul de Psihiatrie „Dr. Constantin Gorgoş”. În rest, spitale care au realizat ample lucrări de renovare în ultimii ani, precum Spitalul Floreasca sau Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de urgenţă pentru copii din ţară, nu figurează în evidenţa autorizaţiilor emise de ISU în perioada 2006-2015.

Pe lista pompierilor cu instituţiile care au autorizaţii de securitate la incendiu sunt şi teatrele Masca şi Odeon însă nu figurează nicio biserică ortodoxă. Totuşi, în evidenţele ISU figurează mai multe clădiri care aparţin unor alte culte: Biserica Cultului Creştin Baptist sau Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea „Cuza Vodă”.

Amenzi de 8,5 milioane de lei pentru lipsa „securităţii” la incendiu

De aceea nu e de mirare că rezultatele controalelor ISU la agenţi economici din toată ţara, realizate în ultima săptămână, sunt devastatoare: au fost găsite peste 3.000 de nereguli şi s-au acordat amenzi de 8,5 milioane de lei.

În acest context pompierii avertizează din nou că proprietarii sau beneficiarii de construcţii au obligaţia să solicite şi să obţină de la ISU avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţiile noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora.

„Potrivit legii, autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale (securitate la incendiu)”, spun reprezentanţii pompierilor.
Aşadar, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au dat cluburilor şi restaurantelor răgaz până la 1 ianuarie 2016 să obţină avizele necesare, însă patronii susţin că termenul impus este total nerealist.

„Este imposibil ca toată lumea să se poată alinia la obţinerea autorizaţiei într-o lună. Practic, dacă din ianuarie, primăriile vor condiţiona funcţionarea de aceste autorizaţii, 70-80% din baruri şi restaurante se vor închide de la anul. Avem operatori care s-au conformat deja au depus dosarul, dar întârzie avizul din cauza capacităţii limitate a ISU. Avem şi operatori care, spre exemplu, funcţionează în clădiri istorice, iar complexitatea normelor impuse de ISU face imposibilă aplicarea lor, astfel încât solicităm perfecţionarea legii”, a declarat pentru „Adevărul”, Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Retaurantelor din România.

Dragoş Petrescu susţine că la nivel naţional există doar 50 de experţi în autorizaţii ISU care pot ajuta firmele să întocmească dosarele şi doar 900 de inspectori ISU, care se ocupă şi de acordarea avizelor şi de control şi care nu pot face faţă, în acest moment, valului de solicitări.

„La situaţia în care ne aflăm acum au contribuit doi factori. În primul rând cultura locală, pentru că românii n-au această educaţie şi preocupare pentru măsurile de protecţie împotriva incendiilor  şi pentru că am fost feriţi până acum de nenorociri ca incendiul din Colectiv. Apoi, nici autorităţile n-au fost capabile să realizeze o legislaţie coerentă şi să pună o presiune constructivă pe agenţii economici”, este de părere Petrescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite