UPDATE Criza de la Spitalul Floreasca s-a încheiat: „Au fost retrase toate demisiile depuse de medici şi asistenţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de la Spitalul Floreasca s-a încheiat, după ce 22 de medici şi-au retras demisiile depuse miercuri şi joi. Şi demisiile depuse de asistente au fost retrase. Asta după ce cadrele medicale au primit asigurări de la Ministerul Sănătăţii că vor beneficia de medicamente şi materiale sanitare şi că vor găsi înţelegere la noul manager care va fi pus în funcţie.

Criza din sănătate a luat sfârşit joi când cei 22 de medici demisionari de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca au anunţat că şi-au retras demisiile. Conflictul care a pus pe jar autorităţile, asociaţiile de pacienţi, dar care a stârnit admiraţia şi susţinerea colegilor de breaslă, a luat sfârşit după ce demisionarii, au fost asiguraţi de conducerea Ministerului Sănătăţii că protestul lor nu a fost unul în van şi că problemele lor se vor rezolva.

Concret, pe lângă demisia doctorului Sorin Păun, managerul interimar, pe care l-au acuzat, între altele de management defectuos şi folosirea unui limbaj de cartier de faţă cu angajaţii, urgentiştii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au smuls o altă promisiune de la Ministerul Sănătăţii: aceea că Unitatea va fi aprovizionată cu medicamente şi materiale sanitare.

Mai mult, au fost asiguraţi că noul manager îşi va apleca urechea la doleanţele lor şi că vor putea comunica nu doar prin hârtii şi documente, aşa cum s-a întâmplat cu actuala conducere. Decizia de a renunţa la protest şi de a anula cele 22 de demisii a venit la scurt timp după ce inclusiv secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, a transmis că acest conflict ar trebui să se deblocheze.
 
 „Suntem îngrijoraţi că o astfel de criză poate apărea oriunde”

Tot uşuraţi au răsuflat şi reprezentanţii pacienţilor care au arătat că nu s-au aşteptat să se ajungă într-un asemenea punct, în care o secţie întreagă să fie închisă din cauza demisiilor. Cu toate că se bucură de decizia luată de urgentişti, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România priveşte cu îngrijorare la revolta făcută de medici.

„Ar fi fost o situaţie dramatică dacă acea secţie s-ar fi închis, pentru că nu aveai cum să o ţii deschisă. Tot ce ţinea de UPU e acolo: elicoptere SMURD, ambulanţe. Nu ar fi fost de mirare să o închidă, făcând o paralelă cu ce se întâmplă la Spitalul de Arşi unde e închisă o secţie întreagă”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC. Pacientul e însă sceptic că promisiunile Ministerului Sănătăţii chiar vor fi duse la bun sfârşit. Criza de medicamente şi de materiale sanitare e una sistemică, apreciază Gănescu, şi există în fiecare spital de la noi, fie că vorbim de spitale de dimensiuni mai mici sau mai mari. „Planurile şi promisiunile sunt principalele motive pentru care s-a ajuns în această situaţie, în care un grup de medici îşi dă demisia în bloc, e unic la noi în sistem acest caz”, a completat preşedintele COPAC.

Medic: „De ce să faci lucrurile doar pompieristic?”

Despre semnalul de alarmă transmis de medicii de la Spitalul Floreasca au vorbit mult şi doctorii din alte spitale. „Ce s-a întâmplat la Floreasca e de analizat încă o vreme, desigur. Hai să vedem, însă, altceva: Vlad ar trebui să devină brusc atent, pt că dacă la doar 17 medici demisionari s-a dat o ţară peste cap....dar la 37, la 117, la 217, la 1017 - ce va face?! Că să nu se ajungă acolo, eu zic să transmită o a două circulară, pe aia bună în care să recomande spitalelor să plătească gărzile medicilor cum trebuie începând cu 1 august 2016. De ce să faci lucrurile doar pompieristic şi sub presiune, cînd le poţi face înţelept, din timp, fără că nimeni să nu aibă armă la picior?!”, a scris pe pagina sa de Facebook, doctorul Marian Stamate, medic la Spitalul Colţea, făcând referire la Ordonanţa de Urgenţă prin care tarifele pentru gărzile suplimentare vor fi majorate, însă doar începând cu octombrie 2016. Chiar situaţia acestor gărzi a reprezentat un punct nevralgic în discuţiile pe care medicii de la Floreasca le-au purtat cu fost manager Sorin Păun, acesta înjurându-i şi ameninţându-i că nu le plăteşte gărzile suplimentare.

„Ăsta este respectul pe care îl merităm pentru că am dovedit încă o dată că doctorii sunt mămăligi”, a scris doctorul, precizând că este solidar cu colegii săi. O reacţie similară a avut-o un alt medic care, până să anunţe reprezentanţii urgentiştilor de la Spitalul Floreasca faptul că au luat decizia de a-şi anula demisiile, le-a transmis colegilor să reflecteze asupra ideii „de a lucra voluntar”.
 
„În Polonia s-a schimbat totul de la zero, datorită medicilor, dacă vor să arate că nu se poate lucra în sistem, o pot face. Medicii români însă nu sunt solidari unii cu ceilalţi, au şi multe orgolii. Dacă cei de la Floreasca şi-au dorit doar să schimbe managerul, nu cred că au mare lucru de câştigat. A schimba un manager e ca şi cum ai schimba un ministru...Nu există niciun control, trebuie să vedem dacă un manager e sau nu performant”, a completat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
La UPU Floreasca, unde ajung zilnic 380-420 de pacienţi, medicii erau nemulţumiţi din cauza lacunelor de comunicare cu managementul spitalului, dar şi pentru că au fost nevoiţi să cumpere medicamente şi materiale pentru pacienţi din propriul buzunar.

Sporuri pentru medicii din specialităţile grele

Nu doar tariful pentru gărzile suplimentare va fi majorat începând cu 1 octombrie 2016, ci şi sporurile de care vor beneficia medicii din unele specialităţi. Aşa prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern, conform căreia medicii care îngrijesc pacienţii cu arsuri vor beneficia de un spor suplimentar de 100%. Principalul motiv pentru care s-a luat această decizie e legată de faptul că munca medicului care tratează pacienţi cu arsuri este una foarte complexă. „Înţelegem cu toţii mai bine care sunt necesităţile pentru pacienţii cu arsuri. Pentru personalul care se îngrijeşte de arşi va exista un spor suplimentar. Acesta va fi de 100%”, susţine ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

De asemenea, medicii care îngrijesc pacienţi cu afecţiuni oncologice vor primi şi ei sporuri de la 1 octombrie. „Dacă ne uităm la statisticile internaţionale o să vedem că acolo unde există date statistice coerente, pe care poţi face analize, vorbim despre o incidenţă a cancerului de 1 la 3 persoane. De aceea, pentru specialităţile din domeniul oncologic, şi anume oncologie, oncologie pediatrică, hematologie şi radioterapie există, de asemenea, o mărire a sporurilor, o mărire semnificativă aş spune”, a conchis oficialul. Potrivit acestuia, sporurile vor fi suportate din bugetele spitalelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite