Şeful din Sănătate care a fost prins de procurori, într-o anchetă de furnizare de servicii medicale, după ce s-a etalat cu autoturismele de lux
0Autoturismele de lux şi discuţiile telefonice l-au dat de gol pe fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Timiş Cristian Careba că el este cel care controlează două societăţi comerciale abonate la contracte publice. Audierile de martori şi percheziţiile au completat cazul.
Cristian Careba a ocupat în perioada 2007-2014 funcţii importante în instituţiile statului, în cadrul: Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Casei de Asigurări de Sănătate Timiş, Casei Naţionale de Sănătate sau Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (Vest) Timiş.
Careba ar fi încercat să mai câştige bani şi de pe urma unor contracte cu instituţiile satului. Aşa că ar fi înfiinţat două firme, pe numele unor apropiaţi, Scrif Net SRL şi New Apllication SRL, dar pe care le controla ca un veritabil administrator. Detaliile apar în dosarul în care Careba a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi conflict de interese în formă continuată.
Contractele cu instituţiile statului
Practic societăţile sale ofereau prestări de servicii de consultanţă medicală, servicii de întreţinere şi reparaţii calculatoare, imprimante şi telefonie, precum şi furnizarea de echipamente informatice, imprimante, consumabile imprimante, produse de birotică şi papetărie către firme private, dar mai ales către instituţii publice.
Pentru a derula operaţiunile financiare, în unele cazuri,fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate ar fi folosit şi de informaţii dobândite în virtutea funcţiilor, atribuţiilor şi însărcinărilor deţinute. La DNA, atunci când a fost întrebat de cele două firme, Careba s-a prevalat de dreptul la tăcere, nedând nicio declaraţie în legătură cu învinuirea adusă.
Unde a greşit Careba
Careba a fost prins după ce a folosit o parte din banii societăţilor, bani proveniţi din încasările şi dividendele societăţilor, în scop personal. Cele mai extravagante cumpărături sunt mai multe autoturisme achiziţionate în sistem de leasing financiar, precum şi decontarea cheltuielilor aferente acestora.
Practic, Scrif Net SRL a achiziţionat în sistem leasing mai multe autoturisme care erau folosite exclusive de către Careba şi soţia sa, potrivit DNA. Este vorba de un autoturism marca Opel Vectra (în valoare de 15.244 de euro), un autoturismului marca Hyundai Santa Fe (în valoare de 22.590 de euro) şi un autoturismului marca Audi A8 3.0 TDI Quattro (în valoare de 45.855 de euro).
Totul începe în 2007
Relevant este anul 2007, atunci când principal firmă, Scrif Net SRL, şi-a început activitatea. Asociat şi administrator al societăţii era vărul fosrul şef al CAS Timiş, iar Careba ocupa o funcţie de conducere la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş.
Primele prestări de servicii şi furnizări de bunuri au avut loc la o lună de zile de la înregistrarea societăţii, respectiv în data de 22 februarie 2007 (prestarea de servicii informatice şi furnizarea de echipamente informatice către Centrul de Sănătate Ciacova), moment la care SC Scrif Net SRL nu avea înregistrat oficial niciun angajat.
Pe toată durata anului 2007, beneficiarii serviciilor şi furnizărilor de bunuri efectuate de Scrif Net SRL au fost exclusiv unităţi spitaliceşti (Centrul de Sănătate Ciacova, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul “Dr. Karl Diel” Jimbolia, Spitalul Clinic de Obstretică – Ginecologie ,,Dr. Dumitru Popescu”) dar şi Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş, locul de muncă al lui Careba în acea perioadă.
Statul, principalul achizitor
Şi în perioada ce a urmat, până la începutul anului 2010, Scrif Net SRL a prestat servicii şi a furnizat bunuri de aceeaşi natură, la care s-au adăugat şi livrări de produse de birotică, de papetărie şi de alte bunuri cu caracter funcţional, precum şi unele servicii de reparaţii şi întreţinere echipamente telefonice.
De asemenea, achizitorii au fost tot instituţiile anterior menţionate la care s-a adăugat şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş (în luna august 2009, când inculpatul fusese deja transferat în funcţia de director-executiv relaţii cu furnizorii), precum şi alte unităţi din domeniul sanitar (Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Timiş, cabinete medicale) şi, cu puţine excepţii, alte entităţi publice şi private.
În toată această perioadă, prestarea efectivă a serviciilor şi livrarea bunurilor în cauză a fost realizată doar de câteva persoane, care ar fi fost recrutate personal de către Careba şi coordonate direct de către acesta.
Contracte cu instituţii din sistemul sanitar
În perioada 2010 - 2013, activitatea comercială a Scrif Net SRL s-a extins considerabil, realizându-se vânzări de produse şi servicii de aceeaşi natură către clienţii deja existenţi dar şi către o multitudine de alte unităţi medicale şi instituţii ce au activat în sistemul sanitar (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Policlinica Si-Di Grup, Polifarm SRL, Sanavet Co SA, Selfmed SRL, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Timiş, Alnimed SRL, Asociaţia Ambulanţa Timis, Cabinet medical Balean Mihaela, Cabinet medical dr. Ghera Ovidiu, Cabinet medical dr. Panin Sava, Cabinet obst-ginec. Dr. Romeo Muntean, Cabinet medical Popa Liliana, Centrul de Sănătate Ciacova, Centrul medical dr. Golea SRL, Dal Health Management & Consulting SRL, Farmacia Christian SRL, Farmacia Dindacia SRL, Farmacia Tonica SRL, Institutul de Cardiologie Timişoara, Nicoară Med SRL, Sindicatul Sanitas Gătaia, Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din Romania şi altele), dar şi către diferite instituţii publice (Instituţia Prefectului judeţul Timiş, Curtea de Apel Timişoara, Peniteciarul Timişoara, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Direcţia Generala a Finanţelor Publice Timişoara, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, APIA Timiş, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, şi altele) primării, unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee universităţi), societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi persoane fizice.
Situaţia este similară şi la a doua firmă
La fel ca şi în cazul primei societăţi comerciale, New Apllication SRL a realizat în perioada 2011 – 2014, furnizări de echipamente IT, consumabile imprimante, produse de birotică şi papetărie, precum şi prestări de servicii de întreţinere şi reparaţii calculatoare şi imprimante, dar şi prestări de servicii de consultanţă medicală. În schimb, societatea comercială a avut doar doi clienţi, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate Timiş şi Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, relaţiile comerciale s-ar fi realizat prin implicarea în mod direct a lui Careba.
Potrivit anchetatorilor, New Apllication a prestat servicii şi a efectuat vânzări exclusiv către Casa de Asigurări de Sănătate Timiş şi Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare şi, în acelaşi timp, şi-a realizat propriile achiziţii doar de la cealaltă societate controlată de către Careba, societatea Scrif Net SRL.
Vânzările, proporţionale cu funcţia
Analizând situa siuaţia finaciară a firmelor, procurorii DNA au explicat că cifra lor de vânzări a depins în mod direct de funcţiile publice deţinute de către Careba. Astfel, volumul vânzărilor a cunoscut o creştere semnificativă în perioada în care Careba a îndeplinit funcţii în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timişoara şi a culminat cu perioada în care a fost preşedinte director-general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş.
Funcţiile în cauză i-ar fi creat atât posibilitatea de a obţine informaţii profitabile pentru activitatea comercială derulată, dar în plus i-au conferit şi o poziţie de autoritate faţă de persoanele care au fost implicate în contractarea bunurilor şi serviciilor furnizate de către Scrif Net SRL şi New Apllication SRL.
Ulterior, Careba a ocupat timp de aproape un an o funcţie de execuţie în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (Vest) Timiş, perioadă în care vânzările au intrat pe o pantă descendentă, chiar dacă acesta nu a ratat oportunitatea de a furniza produse şi servicii către propriul loc de muncă şi a încercat să-şi dezvolte activitatea şi faţă de alţi clienţi, fie unităţi publice, fie private.