Şefii Jandarmeriei, chemaţi vineri la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul diasporei in 10 august 2018 la Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe
Protestul diasporei in 10 august 2018 la Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe

Şefii Jandarmeriei, în frunte cu Ionuţ Sindile şi Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii speciale a Jandarmeriei au fost chemaţi vineri la Parchetul General. Prezenţa acestora are legătură cu violenţele jandarmeriei împotriva protestatarilor la mitingul din 10 august.

Potrivit mai multor surse citate de mass-mdia, printre care Realitatea TV şi Antena3, şefii jandarmeriei urmează să fie citatţi vineri la Parchetul General în dosarul violenţelor din 10 august.

Numele citate sunt Ionuţ Sindile, noul şef al Jandarmeriei, pus în funcţie chiar după proteste, Laurentiu Cazan, cel care a comandat efectiv trupele aflate în piaţă, precum şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Chirică. Alături de aceştia este citat şi Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii speciale a Jandarmeriei.

Marţi, Preşedintele Comisiei de control al SRI, social-democratul Claudiu Manda declara la Antena 3, citând informaţii primite pe surse, că miercuri cei din conducerea Jandarmeriei ar urma să fiei puşi sub acuzare sau vor fi făcuţi suspecţi în legătură cu evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei.

”Am primit acum un mesaj, pe surse, care spune că, mâine (n.r. - miercuri), cei din conducerea Jandarmeriei vor fi puşi sub acuzare sau vor fi făcuţi suspecţi. Înţeleg că Lazăr ar fi ţipat la cei de la secţia Parchetelor militare ca mâine să se producă chestiunea asta”, a spus Claudiu Manda.

Miercuri, procurorul general al României a refuzat să confirme declaraţiile lui Claudiu Manda, rezumându-se a afirma că „declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi este vizibil că sunt exagerate”. Joi, tot Augustin Lazăr declara că documentele solicitate în ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei nu au fost încă desecretizate şi că procurorii continuă să solicite şi alte acte şi aşteaptă declasificarea acestora. „Nu putem face niciun fel de afirmaţii până nu vor prezenta colegii care instrumentează acest dosar", declara acesta.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, care a cooordonat intervenţia brigăzii în 10 august, a fost audiat săptămâna trecută la Parchetul Militar, declarând că nu se aşteaptă să fie pus sub acuzare.

Numărul plângerilor înregistrate în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 763, potrivit ultimului bilanţ al Parchetului General.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

În urma intervenţiei jandarmeriei este 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite