Şefii unei firme din Bacău, judecaţi după ce au primit 10.000 de euro pentru a interveni într-o licitaţie publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul şi directorul unei firme gălăţene au fost trimişi în judecată după ce, în urma câştigării unei licitaţii în asociere cu o altă societate, i-ar fi cerut administratorului acesteia 10.000 de euro, pentru a influenţa persoane din Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care urmau să analizeze o contestaţie, potrivit DNA.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se precizează că, în 2012, Compania Regională de Apă Bacău a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări "Reabilitarea Staţiei de tratare apă Cărăboaia", câştigată de o asociere constituită din firma SC Erg Termrom SA şi o altă societate, potrivit Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, inculpaţii Bociar Mihai Daniel şi Ferendino Viorel-Adrian, în calitate de reprezentanţi ai SC Erg Termrom SA Galaţi, au cerut şi primit 10.000 de euro de la administratorul celeilalte firme din asocierea câştigătoare a licitaţiei, denunţător în cauză, cei doi susţinând că au influenţă asupra unor persoane din Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în vederea respingerii contestaţiei formulate de un competitor care a pierdut licitaţia.

DNA arată că, după soluţionarea favorabilă a contestaţiei la nivelul CNSC, având în vedere că firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, cei doi bărbaţi au cerut şi primit de la acelaşi denunţător 15.000 de euro, susţinând că au influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, care ar fi urmat să respingă plângerea.

"În ambele situaţii, cei doi l-au asigurat pe partenerul lor de asociere (denunţător în cauză) că vor contribui şi ei cu aceleaşi sume de bani la influenţarea deciziilor, în situaţiile menţionate", precizează DNA.

Funcţionarii ar fi cerut 17 milioane de lei pentru semnarea contractului

Sursa citată mai arată că, în aprilie 2013, Mihai Daniel Bociar şi Viorel-Adrian Ferendino i-au spus denunţătorului că decidenţii din cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău le-au cerut un procent de 7% din valoarea contractului de lucrări atribuit, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, pentru semnarea şi derularea contractului. Prin urmare, cei doi bărbaţi au solicitat şi primit de denunţător o primă tranşă de 25.000 de euro.

Începând cu octombrie 2013, Bociar şi Ferendino i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani, care ar fi urmat să ajungă la decidenţii din cadrul companiei de apă, pentru a se începe executarea contractului.
"Iniţial, cei doi au pretins suma de 25.000 euro, iar ulterior, în luna decembrie 2013, suma de 70.000 euro, susţinând că persoane din conducerea companiei au solicitat toată suma stabilită iniţial, înainte de începerea executării lucrărilor şi nu la încasare (decontarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate de asociere)", susţine DNA.

Sechestru pe acţiuni în valoare de 50.000 de euro

De altfel, spun procurorii anticorupţie, în 16 ianuarie, bărbaţii au mai primit de la denunţător sumele de 88.000 de lei şi 575 de euro, pentru motivul invocat anterior.

Organele judiciare au pus sechestru pe 225 de acţiuni în valoare de 225.000 lei (echivalentul a 50.000 euro) ale SC Erg Termrom SA, deţinute de Mihai Daniel Bociar.

Administratorul şi directorul firmei sunt acuzaţi de trafic de influenţă, dosarul lor urmând să fie judecat de Tribunalul Bacău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite