Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea a ajuns la Preşedinţie şi este analizată de Iohannis. Fostul vicepremier, acuzat de ucidere din culpă
0
Cererea DNA prin care se cere aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a ajuns la Preşedinţie şi este analizată de către şeful statului.
Update Preşedintele urmează să ia o decizie cu privire la această cerere, informează purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, potrivit News.ro.
Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a solicitat Preşedintelui României să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne şi viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.„Faptele reţinute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al DNA”, potrivit unui comunicat al Parchetului General.
Solicitarea DNA
Procurorii DNA arată că au în vedere că au reieşit indicii rezonabile cu privire la participarea lui Gabriel Oprea la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, în perioada în care deţinea funcţia ministerială.
„Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale şi având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial)”, mai arată DNA.
La cererea transmisă preşedintelui au fost ataşate referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care deţin sau au deţinut calitatea de ministru, pentru fapte săvârşite în exercitarea mandatului, şi care, la data sesizării, nu au şi calitatea de deputat sau de senator, este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Preşedintelui României.
Plenul Senatului a luat act, pe 4 octombrie, de demisia lui Gabriel Oprea din funcţia de senator, în absenţa acestuia din sala de plen, în urma acestei demisii postul de senator din circumscripţia Bucureşti devenind vacant. În urma demisiei, Senatul a constatat vacantarea mandatului de senator, în circumscrpţia 42 Bucureşti. Supusă la vot, hotărârea plenului Senatului a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru”. Gabriel Oprea nu a fost prezent în plenul Senatului.
Precedentul Miron Mitrea
Laura Codruţa Kovesi a declarat, pe 26 septembrie, la TVR că, după ce Gabriel Oprea şi-a depus demisia la Senat, urmează ca actul să-şi producă efectele, odată publicat în Monitorul Oficial, iar de atunci este posibilă o cerere către preşedintele României pentru avizarea urmăririi penale, existând un precedent în cazul lui Miron Mitrea.
"Aşteptăm ca demisia să fie citită în plen, să fie publicată, aşa cum scrie în lege, aşa cum se face şi putem vorbi despre efectele ei numai în momentul publicării (în Monitorul Oficial - n.r.). În schimb, pot să vă spun că, în situaţii similare, s-a cerut aviz de la preşedinte. Şi v-aş reaminti cazul Miron Mitrea, când pentru acesta, în calitate de parlamentar, s-a cerut urmărirea penală de către procurorii DNA. Iniţial, acest lucru a fost refuzat de Parlament, ulterior domnul Mitrea a demisionat, iar procurorii DNA au cerut aviz de la preşedintele României de atunci, pe care l-au şi obţinut, acesta a fost trimis în judecată şi, ulterior, condamnat”, a spus Kovesi.
Prima cerere a DNA, respinsă de Senat
Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat în 1 septembrie cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.
Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost respinsă, pe 19 septembrie, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii, 45 ”pentru” şi şase abţineri.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Internelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor.
Cazul Bogdan Gigină
În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.