Şefa Curţii Supreme, despre pensionarea judecătoarei Dascălu: „Singurul vinovat, între ghilimele, de repatizarea dosarelor este doar calculatorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Iulia Cristina Tarcea / MEDIAFAX FOTO
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Iulia Cristina Tarcea / MEDIAFAX FOTO

Magistraţii instanţei supreme ar putea da aceeaşi soluţie, de reluare a proceselor, ca în cazul lui Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi pentru fostul vicepremier Gabriel Oprea şi foştii parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă. Motivul: una dintre judecătore s-a pensionat. Şefa Curţii Supreme a explicat că repartizarea dosarelor s-a făcut aleatoriu.

UPDATE 15.30 Curtea Supremă a făcut într-un comunicat de presă mai multe precizări privind dosarele lui Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

„Cele două cauze au fost repartizate aleatoriu, în sistem informatic, cu respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare prevăzute de art.11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art.1091 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completului C2”, arată Curtea Supremă.

La data înregistrării celor două dosare, Ana Maria Dascălu, care face parte din compunerea  Completului C2, se afla în activitate în baza avizului anual pentru menţinerea în funcţie, acordat de Consiliul Superior al Magistraturii.
„Având în vedere că la data de 31.10.2017 urmează să expire avizul anual pentru menţinerea în funcţie a doamnei judecător Ana Maria Dascălu, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 28 iunie 2017, a hotărât ca începând cu data de 4 septembrie 2017, odată cu reluarea activităţii după terminarea vacanţei judecătoreşti, doamna judecător să fie înlocuită din compunerea  Completului C2 cu unul din judecătorii promovaţi la instanţa supremă în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada ianuarie – 31 mai 2017”, precizează Curtea Supremă.

Măsura ar fi fost fost adoptată în considerarea stadiului procesual al cauzelor aflate în cursul cercetării judecătoreşti şi pentru a-i da posibilitatea magistratului să motiveze, până la data încetării activităţii,  hotărârile judecătoreşti pronunţate în dosarele la soluţionarea cărora a participa

Reacţia Cristinei Tarcea

Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a explicat la Realitatea TV că nu o să comenteze cererea de pensionare a judecătoarei Anei Maria Dascălu. Ea a explicat că jurisprudenţa Curţii Supreme în astfel de cazuri a fost constantă şi s-a bazat pe deciziie CEDO privind dreptul la un proces echitabil. Dascălu ar fi anunţat din luna iulie Colegiul Curţii Supreme că vrea să se pensioneze.

„Factorul uman nu are absolut niciun rol în repartizarea dosarelor. Singurul vinovat, între ghilimele, de repatizarea dosarelor este doar calculatorul. Dacă este ceva în neregulă din acest punct de vedere, cred că administratorul sistemului în baza căruia se fac repartizările aleatorii ar trebui să îşi pună probleme şi eventual să mediteze mai mult asupra parametrilor în funcţie de care se face repartizarea aleatorie a dosarelor", a spus Cristina Tarcea, preşedinte ÎCCJ, la Realitatea TV.

„În lipsa unei cereri a judecătoarei că vrea să se pensioneze, nu puteam exclude completul doamnei judecător de la procedura de repartizare aleatorie”, a explicat Tarcea cum au ajuns dosarele VIP-urilor la completul din care făcea parte Ana Maria Dascălu. „Aşa cum am arătat singura discuţie ar fi fost din punct de vedere al moralităţii. Eu dacă aşi fi fost în această situaţie (de pensionare-nr), anunţam din timp conducerea instituţiei  pentru a lua măsuri pentru o bună gestionare a dosarelor,” a arătat Cristina Tarcea.

Procesele, reluate

Marţi, instanţa supremă a decis ca procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincionoasă, să fie reluat de la zero, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată  Anamaria Dascălu se va pensiona. Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, a anunţat la termenul de marţi că judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet şi că, în aceste condiţii, se impune readministrarea probelor, fiind invocată o decizie a CEDO.

Câteva ore mai târziu, aceeaşi decizie - ca procesul să fie reluat - a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, din acelaşi motiv - judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din acest complet.

Dosarul istoric "Mineriada" ajunsese tot pe masa judecătoarei Anamaria Dascălu şi era în fază incipientă de analiză a legalităţii probelor. Acelaşi complet de magistraţi, din care face parte judecătoarea Anamaria Dascălu, judecă şi procesele fostului vicepremier Gabriel Oprea şi ale foştilor parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca instanţa supremă să invoce aceeaşi decizie CEDO şi să decidă reluarea proceselor şi în aceste cazuri.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite