Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher: Ne angajăm să apărăm România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. FOTO: Eduard Enea
Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. FOTO: Eduard Enea

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat joi că ţara sa şi NATO se gândesc la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor, precizând că America şi restul Alianţei se angajează să apere România, informează Mediafax.

Declaraţiile realizate de reprezentantul American în România vin în urma afirmaţiilor făcute de ministrul roman de Externe, Titus Corlăţean.

„Suntem foarte îngrijoraţi de derularea evenimentelor din Crimeea, de mişcările agresive ale Rusiei şi de lipsa de respect faţă de suveranitatea Ucrainei. Ne gândim la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor noştri”, a precizat Duane Butcher, rugat să comenteze declaraţia lui Titus Corlăţean, care a cerut „o deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO”, potrivit Medifax.

„Este important ca România să înţeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America şi pentru restul Alianţei. Ne angajăm să apărăm România”, a adăugat reprezentantul american.

Bucther a făcut referiri cu privire la numirea unui ambasador american la Bucureşti, acesta subliniind că trebuie ţinut cont de faptul că este „un job foarte important şi trebuie să avem un proces foarte minuţios de alegere a unui ambasador”.

Ministrul de Externe al României a apreciat joi că România este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Ucraina, cu care se învecinează şi a precizat că aşteaptă de la NATO o reorganizare a capacităţilor sale militare către Europa de Est, potrivit unei declaraţii pentru AFP a lui Titus Corlăţean.

„România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase asupra securităţii internaţionale (…) România are aşteptări concrete de reorganizare şi deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO (...) la fel ca în domeniile maritim, aerian şi terestru”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Titus Corlăţean a punctat şi faptul că reorganizarea menţionată este cu atât mai necesară cu cât România va găzdui începând din 2015 scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulţumeşte conducerea de la Moscova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite