20 de persoane, printre care şase poliţişti şi mai mulţi instructori auto, reţinute în dosarul „Fabrica de permise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au reţinut 20 de persoane în dosarul permiselor auto, dintre care şase sunt poliţişti de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Toţi suspecţii vor fi duşi astăzi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă. Acuzaţiile: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă.

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de reţinuţi, 16 vor fi duşi miercuri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, scrie Agerpres.

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, dintre care 10 sunt poliţişti examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanţi, restul fiind intermediari.

Procurorii Parchetului Capitalei au făcut, marţi, 17 percheziţii la Direcţia Permise Auto şi la mai multe şcoli de şoferi în cazul privind obţinerea ilegală a mai multor permise de conducere. Anchetatorii suspectează că aproximativ o sută de permise ar fi fost obţinute ilegal, contra unor sume de bani ce ar fi pornit de la 300 de euro.

Cum se obţineau permisele

Procurorii bucureşteni au explicat modul de operare al suspecţilor, precizând că instructorul auto era cel care îi face elevului oferta de a-l ajuta să treacă proba practică a examenului pentru permisul de conducere în schimbul unei sume de bani. Ulterior, dacă elevul era de acord, instructorul primea suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

„Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani”, potrivit anchetatorilor.

Aceştia mai precizează că, înainte examenului, „instructorul auto discuta cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care are acces la lucrătorii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi «colector» sau «casier») pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenţă”.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmâna poliţistului sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi „colector” sau „casier”.

Rolul acestuia din urmă ar fi fost de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi.

Ulterior, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le înmâna sumele de bani ce proveneau de la candidaţi la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite