Weekend balcanic în Bucureşti. Agenda distracţiei în acest sfârşit de săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weekendul acesta are loc a treia ediţie a Balkanik! Festival. FOTO Facebook Fanfare Ciocârlia
Weekendul acesta are loc a treia ediţie a Balkanik! Festival. FOTO Facebook Fanfare Ciocârlia

Bucureştenii au parte de un weekend balcanic între 13 şi 15 septembrie, cu Balkanik! Festival, unde îi vor putea asculta pe cei de la Fanfara Ciocârlia sau Taraful Haiducilor şi vor sărbători 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Evenimente de neratat în acest sfârşit de săptămână sunt şi concertul trupei Bonobo, FestItalia, multe premiere de film şi târgul de produse bio.

Balkanik! Festival 2013


Festivalul de muzică şi cultură balcanică Balkanik! Festival ajunge la a treia ediţie weekendul acesta. Spiritul balcanic va inunda Grădina Uranus din Bucureşti prin concerte, un târg meşteşugăresc, proiecţii de film în aer liber, expoziţii de pictură şi fotografie, de obiecte tradiţionale, ateliere tematice, spectacole de dans şi multe alte noutăţi, oprintre care şi un eveniment de neratat: sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea şi 50 de ani de la dispariţia Mariei Tănase printr-un recital susţinut de Alexandru Bălănescu Quartet, însoţit de proiecţii din arhiva de filme a Mariei Tanase şi de efecte vizuale semnate Klaus Obermaier. 

Balkanik! Festival mai aduce cinci trupe din spaţiul balcanic:

Fanfara Ciocârlia este numele unei formaţii de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, judeţul Iaşi. Fanfare Ciocărlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Ei ajung chiar pîna la 200 bpm (beats per minute). Fanfare Ciocârlia semnează coloana sonoră a filmului Borat, nominalizat la Oscar în 2007 şi cîştigător al Globului de Aur, şi a filmului Gegen die Wand, în regia lui Fatih Akin, cîştigător al Ursului de Aur şi al Oscarului European în anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

Kottarashky & The Rain Dogs, o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria, foloseşte o colecţie de sunete din înregistrări din satele bulgăreşti, cu care, combinându-le,  a iniţiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut  cultura mash-up a producătorilor globali contemporani, sau colajele artistice ale arhitecţilor moderni ai sunetului.

Taraful Haiducilor este o trupă de lăutari din Clejani care au dobîndit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul The Man Who Cried (r. Sally Potter), unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Taraf de Haidouks sunt consideraţi reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii caracteristice.

Mitsoura este un proiect muzical unic care îmbină muzica romă maghiară cu rădăcinile orientale, rezultînd un amestec uimitor pe care ei îl numesc “progressive electro world beat project”. Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rînd de vocea inconfundabilă şi talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cîntăreţe rome din lume.

Kal este o trupă romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sîrb şi de pretutindeni cu albumul eponim, lansat în 2006, prezentînd un amestec de muzică balcanică, cu influenţe de tango, influenţe turceşti, jamaicane şi din Orientul Mijlociu.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim. Preţul unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei, iar pentru o singură zi biletul costă 50 de lei.

Concert Bonobo la Arenele Romane

Weekendul acesta aduce şi unul din cele mai aşteptate concerte ale anului, susţinut de trupa Bonobo, formată din cunoscutul producător britanic Simon Green şi trupa sa de solişti şi instrumentalişti. Concertul va avea loc la Arenele Romane din Capitală, începând cu orele 20.00.

Show-ul live va promova cel mai recent album al trupei, „The North Borders”, care lărgeşte experimentele lor electronice prin modalităţi de voce feminină şi numărul mare de instrumentalişti care îl vor însoţi pe Green pe scenă. În cuvintele lui Simon Green, noul album este o evoluţie naturală şi continuarea paletei muzicale a „Black Sands”, în timp ce o briză proaspată adie în formula de melodii inspirate de sunetele sublime de downtempo şi nobila tradiţie de soul, alături de  house, jazz şi post-dubstep, ce sunt considerate a fi punctul culminant în ultima producţie discografică a lui Bonobo.

Biletele, în valoare de  50 de lei,  sunt disponibile în reţele www.myticket.ro, www.eventim.ro, www.blt.ro, www.biletoo.ro, www.iabilet.ro şi pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro. La intrare  preţul acestora va fi de 70 de lei.

FestItalia - cultură italiană în Herăstrău


Weekendul acesta există locul perfect pentru amatorii de cultură italiană: FestItalia, în Parcul Herăstrău din Capitală. Recreând atmosferă tipică sărbătorilor italiene populare, manifestarea îşi propune să reconstituie o Italie în miniatură în Bucureşti, cu momente cultural artistice, muzicale şi gastronomice. Parcul Herăstrău va fi animat de dinamismul italian timp de o săptămână întreagă, între 12 şi 18 septembrie.

Vineri, de la ora 18.30, are loc spectacolul de muzică şi dansuri tradiţionale italieneşti organizat de Ro.As.It., Asociaţia Italienilor din România, care promovează identitatea minorităţii etnice italiene din România. Evenimentul este urmat de un moment artistic pus în scenă de un grup de elevi de la Liceul „Dante Alighieri”.

Sâmbătă sunt programate două spectacole: unul de teatru de stradă, mimi, acrobaţie şi scamatorii, prezentat de tinerii din Asociaţia Parada din România, de la ora 17.00, iar de la ora 20.30, formaţia Gruppo Musicale Artegiovane va prezenta spectacolul "Europa trecut prezent şi viitor".
Duminică, de la ora 17.00, va avea loc spectacolul de circ pentru mari şi mici al fundaţiei Parada România, reprezentaţie ce foloseşte limbajul circului ca instrument de reintegrare socială a copiilor străzii din Bucureşti. Seara va continua cu un recital de Verdi de la ora 19.00, iar de la 20.00 cu un spectacol de improvizaţie muzicală.

Programul din celelalte zile ale FestItalie poate fi găsit pe pagina de internet a Parcului Herăstrău: http://www.herastrauparc.ro/evenimente_herastrau.php.

Filme în premieră


În cinematografe, weekendul aduce câteva premiere, printre care filmul „Love Building”, în regia Iuliei Rugină, avându-I în distribuţie pe Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă. Filmul este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să "repare" relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de cei trei pshihoterapeuţi şi traineri ai taberei.


În premieră va putea fi urmărit şi filmul de animaţie „Planes”, care îl are ca personaj principal pe Dusty, un mic avion cu un singur motor care stropeşte culturile agricole, dar care visează să descopere o lume dincolo de micul orăşel Propwash Junction. Cu toate că fizicul nu îi prea permite şi îi este frică de înălţime, Dusty se înscrie în concursul Wings Around The Globe, în care va concura cu cele mai bune maşini de zbor de pe mapamond.

Prima oară pe marile ecrane româneşti va rula şi „Riddick” un film de acţiune cu Vin Diesel în rolul principal. Trădat de propriii semeni şi lăsat să moară pe o planetă pustie, Riddick luptă pentru supravieţuire împotriva extratereştrilor prădători şi devine mai puternic şi mai periculos decât oricând. În curând, vânători de recompense din toată galaxia vor porni în căutarea lui Riddickdoar pentru a se găsi ei înşişi pioni în planul său elaborat. Cu duşmanii săi exact unde îi vrea, Riddick dezlănţuie un atac al răzbunării, înainte de a reveni pe planeta sa de origine, Furya, pentru a o salva de la distrugere.

Însemne şi crestăruri la Muzeul Ţăranului


Sfârşitul acesta de săptămână este primul în care se poate vizita expoziţia „Însemne şi crestături”, care încheie o serie de experimente vizuale, iniţiată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.  Expoziţia încearcă să construiască un dialog între obiectul de patrimoniu din colecţiile Muzeului, obiectul de coleţie privată şi obiectul anonim şi umil, prin arheologia subiectivă, o reinterpretare vizuală a obiectului tradiţional şi a încărcăturii lui de sens.


Expoziţia va putea fi vizitată până pe 11 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Târg de produse bio

Weekendul acesta ai ocazia să te răsfeţi cu produse naturale, eco-bio, de la târgul ce va avea loc la Palatul Copiilor, începând cu ora 9.00 în fiecare din cele trei zile.

Primii 300 de vizitatori ai târgului primesc bilete gratis la concertul de muzică populară care va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, dar şi cei care achiziţioneză orice produs din cadrul târgului. Odată cu biletul, curioşii vor primi şi un card de reduceri la toate produsele partenere.

Improvizaţie la Mogoşoaia: Kulturestock Mogosoaia 2013

La Palatul Mogoşoaia, are loc festivalul Kulturestock Mogoşoaia 2013, cu spectacole de improvizaţie.
Sâmbătă de la 17.00 lumea basmelor apare sub Stejarul Artei cu teatrul pentru copii “Întâmplări din lumea poveştilor”, iar de la ora 10.00 Trupa Toaster va susţine un show de improvizaţie
Duminică la ora 17.00 Teo Magic Show. Va invita copiii şi părinţii să danseze, să se distreze şi să-şi testeze abilităţile de limbo, iar seara va continua, de la ora 18.30 cu reprezentaţia de jazz susţinută de Emil Bâzgă, unul dintre cei mai originali şi dinamici trompetişti care au apărut pe scena jazzului în ultimele decenii. Acesta a cântat alaturi de Ray Charles, Vladimir Cosma şi Paquito D'Rivera.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite