Străzile lor, uliţele noastre toate: cum trăiesc primarii, în oglindă cu traiul zilnic al oamenilor din sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe gropi apar pe străzile bucureştene FOTO Marian Iliescu
Tot mai multe gropi apar pe străzile bucureştene FOTO Marian Iliescu

Asfaltul – un firesc tot mai greu de obţinut şi tot mai scump pe piaţa naţională - sau cel puţin asta înţeleg oamenii care circulă zi de zi pe străzile româneşti. Slalomul printre gropi a devenit sport naţional, câteodată însă, nici cei mai buni şoferi nu mai reuşesc să-şi salveze planetarele. Deşi capitală de ţară europeană, Bucureştiul nu a scăpat nici el de stigmatul unei probleme aparent veşnice.

Reporterii Adevărul au luat la pas sector cu sector, stradă cu stradă, pentru a vedea care este starea asfaltului, ce probleme au oamenii, dar şi ce părere au despre modul în care se lucrează la arterele bucureştene, toate astea însă, în comparaţie cu cele pe care şofează zilnic tocmai primarii de sector când vin acasă.

Surprinzător sau nu, o bună parte dintre edilii bucureşteni locuiesc tocmai în afara Capitalei, de cele mai multe ori în cartiere rezidenţiale, unele atât de noi încât străzile încă nu au fost terminate, canalizarea este „pe butuci“, iar noroiul de sub pietrişul proaspăt bolboroseşte încă a nou.

Primarul sectorului 6, vilă în Bragadiru

Este şi cazul primarului sectorului 6, Rareş Mănescu. Cu toate că oamenii ştiu despre el că locuieşte la bloc, în sectorul 6, în realitate aici locuieşte doar mama acestuia.

După lungi căutări, reporterii „Adevărul“ au reuşit să identifice locul în care noul edil ales în urmă cu câteva luni locuieşte. Este vorba despre o casă cu steag în frunte, la propriu, chiar în oraşul Bragadiru. O zonă de case relativ nouă, unde încă se lucrează la canalizare, dar unde criza parcă a uitat să mai treacă.

Se construieşte în neştire, se trăieşte „pe bune“

Cartiere de vile tot mai luxoase, maşini care mai de care, un soi de evadare într-un paradis imobiliar. Oraşelul din sud-vestul Capitalei, Bragadiru, trăieşte parcă un boom economic. Asta este impresia după o scurtă plimbare prin „împrejurimi“.

Lucru adevărat, însă străzile din cartierele cu vile grandioase nu au fost în totalitate asfaltate, strada pe care edilul sectorului 6 locurieşte seamănă mai mult cu o uliţă sărăcăcioasă.

Revenind „la oraş“, rămân totuşi problemele „amărâţilor“. Nu este vorba despre oameni nevoiaşi, ci despre timida clasă de mijloc. Pe strada Masa Tăcerii, într-un cartier de blocuri nou-nouţe, în care oamenii au ajuns prin programul ANL, străzile nu au avut noroc de mai bine.

„S-au investit mulţi bani în acest cartier, oamenii sunt mulţumiţi de blocuri, dar străzile parcă au rămas în urmă. Nu ştiu ce se întâmplă, poate că sunt şi foarte solicitate, se şi lucrează aici la metrou (Valea Ialomiţei n.r.), dar cred că se şi fură foarte mult“, crede Iordăniţa Mareş, o pensionară de 65 de ani care aştepta autobuzul.

Un pic mai înverşunată este însă profesorul universitar Nicoleta Tănase, care locuieşte în cartier din 2005. „Au fost refăcute chiar în vară anul trecut şi uitaţi cum arată acum. Materialele pe care le folosesc nu sunt de calitate, probabil firmele de construcţie iau nişte bani pe care îi fură şi asfaltul este de proastă calitate. Iarna trecută nici măcar nu a fost aşa de grea, nu văd care este explicaţia. Ştiu că sunt mai multe străzi în situaţia asta, unii au depus plângeri“, a declarat Nicoelata Tănase, profesor universitar, 39 de ani.

Despre străzile din cartierul Brâncuşi, Primăria Secrorului 6 spune că au fost asfaltate în anul 2004. „De-a lungul timpului, în zona menţionată au mai fost efectuate diverse lucrări de reabilitare a străzilor. După data de 15 martie, Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 va interveni prin executarea unor lucrări de reparaţii şi plombări“, au răspuns reprezentanţii administraţiei locale solicitării adresate de reporterii „Adevărul“. Conform aceluiaşi răspuns, planul de investiţii al Primăriei Sectorului 6 pentru anul 2013 cuprinde reabilitarea a 72 de străzi.

Vanghelie, sectorul 5 şi noroiul

Pe strada Teiuş din sectorul 5 timpul a stat în loc. Noroiul ajunge până la genunchi numai când încerci să treci strada, ca să intri în biserica din cartier.

„Au pus canalizare acum vreo 3-4 ani, au asfaltat până aici la curbă (jumătatea drumului n.r.) după care s-au oprit. Oamenii ies din casă cu cizmele de cauciuc în picioare, dacă a plouat recent e ca pe uliţă la ţără“, a declarat Vasilica Bratu, pensionară de 72 de ani care locuieşte pe stradă.

Acelaşi lucru a spus şi Pârvu Gheorghe un electrician de 46 de ani care locuieşte pe strada perpendiculară cu Teiuş. „Canalizarea de pe stradă nu prea mai funcţionează. Sesizări s-au mai făcut. La intersecţia dintre strada Teiuş şi strada Măgurele este şi o şcoală, Şcoala Numarul 125“, a declarat bărbatul.

În ce priveşte strada pe care locuieşte primarul Marian Vanghelie lucrurile stau un pic diferit. Edilul sectorului 5 locuieşte în centrul Capitalei, pe Bulevardul Dacia, unde gropile sunt aproape inexistente. Casa de aici ar fi de altfel doar una dintre cele pe care Vanghelie le deţine.

Uliţa de lângă aeroport, în sectorul 1

Nici sectorul 1 nu este ferit de străzi cu probleme. Pe strada Salubrităţii este ca-n Vestul Sălbatic. Strada este plină de noroi, o fostă uzină de pe partea stângă stă să cadă, terenuri vânzare lângă cimitir, de vânzare, iar câinii rahitici umblă leneşi după câte un rest de mâncare.

Paradoxal sau nu pe strada care se cheamă tocmai Salubrităţii, gunoiul nu este decât un detaliu în plus care completează parcă imaginea de ansamblu.

Oamenii de pe acestă stradă, existentă încă de pe vremea lui Ceauşescu, susţin că toate utilităţile au fost asigurate de ei şi că nici măcar asfaltarea nu a fost asigurată de primărie. „Eu locuiesc de patru ani, vecinii mei de cinci. De atunci, apa, canalizarea, gazul, electricitatea ni le-am asigurat singuri. I-am rugat măcar toaletarea copacilor să o facă pentru că erau probleme cu cablurile, nimic. Le-am spus de asfaltare şi mi-au spus că asta nu se poate face până nu se instalează utilităţile“, a explicat cu indignare unul din locatarii de pe stradă.

În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au recunoscut că nu toate problemele sunt rezolvate, dar şi că nu ţin în totalitate de atribuţiile Primăriei de Sector. 

Astfel, pentru a reabilita strada Salubrităţii, Primăria Sectorului 1 poate aloca resurse financiare doar pentru refacerea infrastructurii rutiere. ”Ar fi un gest de dispreţ pentru banul public alocarea de bani pentru refacerea acestei străzi, iar ulterior, companiile de utilităţi să spargă asfaltul şi să introducă reţele de canalizare, apă sau gaze, pentru ca apoi să reasfaltăm strada. Au existat discuţii de-a lungul anilor cu reprezentanţii companiilor de utilităţi pentru începerea lucrărilor, însă reprezentanţii acestora nu au considerat o prioritate o asemenea investiţie, motivând numărul redus de beneficiari ai acesteia. Pe strada Salubrităţii, în ultimii doi ani, numărul proprietarilor de imobile persoane fizice a ajuns la 26, iar cel al persoanelor juridice la şase”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.  

Potrivit lui Ichim, în urma solicitărilor acestor persoane, Primăria Sectorului 1 a reluat discuţiile cu reprezentanţii companiilor de utilităţi pentru începerea investiţiilor pe aceasta arteră. Primăria Sectorului 1 va aloca resurse financiare doar după obţinerea confirmării acestor companii că vor investi pentru introducerea de reţele, deoarece. ”Intervenţiile pe care le-am făcut pe lângă companiile de utilităţi de-a lungul anilor stau dovadă că am încercat şi insistăm să găsim soluţia corectă pentru rezolvarea problemei străzii Salubrităţii, şi anume corelarea investiţiilor cu regiile de utilităţi”, a explicat acesta.

Cu toatea astea însă, când ne întoarcem mai spre centrul oraşului, observăm că lucrurile stau mai bine. Primarul Andrei Chiliman locuieşte într-o casă proaspăt reabilitată anul trecut, foarte aproape de Kilometrul Zero al oraşului, pe strada Licurg din Capitală. Strada nu are nicio problemă, iar asfaltările în zonă se fac aproape anual.

Sectorul 4, aproape normal

În sectorul administrat de Cristian Popescu Piedone oamenii par să fie destul de mulţumiţi de starea străzilor.

Reporterii „Adevărul“ au vorbit cu mai mulţi taximetrişti parcaţi chiar lângă intersecţia Piaţa Sudului în încercarea de identifica străzi cu probleme de care aceştia se lovesc zilnic la serviciu. „Locuim toţi în cartier, dar parcă nu-mi vine în minte nicio stradă cu gropi mari, sincer am impresia ca s-a lucrat sau se lucrează la majoritatea celor cu probleme“, a declarat unul dintre taximetrişti. Cu toate astea însă, chiar vizavi de staţia de taxiuri, ieşea în evidenţă tocmai o stradă cu o groapă de jumătate de metru diametru pe care toţi şoferii o ocoleau cu grijă, strada Intrarea Scoruşului.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au declarat pentru, „Adevărul“, că ultima dată, această stradă a fost asfaltată în 2099. „Bugetul sectorului nostru pentru investiţii este cel mai mic anul acesta. Cu toate astea, această stradă este trecută la reparaţii în următoarea perioadă“, a declarat Cristina Popa, purtătorul de cuvânt al Sectorului 4.

Pe strada Principatele Unite, unde primarul sectorului 4 are o casă, nu par însă să existe probleme. Asfaltul este aproape fără nicio fisură.

Sectorul 3, gropi ca-n codru

Şantierul de pe strada Liviu Rebreanu a început să le încerce răbdarea riveranilor.

Lucrările au început încă din mai 2011 şi ar trebui să fie finalizate în noiembrie anul acesta, dar felul în care se prezintă şantierul oferă emoţii locuitorilor din zonă. Peste toate, gropile de la capătul străzii nu fac decât să aducă şi mai multă bătaie de cap locuitorilor din zonă, dar şi celor care tranzitează strada.

„Din toamnă am impresia că se lucrează. Eu unul merg mereu cu grijă în zona asta şi încerc să evit gropile, nu mereu reuşesc însă“, a declarat taximetristul de 43 de ani Laurenţiu Nănescu.

În ceea ce priveşte locuinţa primarului sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, nu se cunoaşte decât că acesta trăieşte într-un apartament de bloc cu două camere din centrul oraşului.

Sectorul 2, groapă cât maşina

Într-una dintre zonele corporatiste din Bucureşti şi una din cele mai frecventate de o bună parte din clasa muncitoare, problemele nu par să fie inexistente.

Este deja bine cunoscută care este starea trotuarului care pleacă dinspre staţia de metrou Pipera către complexurile de birouri din zonă, dar nici străzile din apropiere nu sunt ferite de gropi.

Se întâmplă şi în cazul bulevardului Dimitrie Pompeiu. „De groapa asta mă feresc în fiecare dimineaţă, e periculoasă când eşti adormit şi te grăbeşti să ajungi la serviciu“, a povestit Alina Popescu, copywriter la o companie din zonă.

”Din câte se cunoaşte deja, orice stradă pe care circulă mijloace de transport în comun intră sub administraţia Primăriei Generale. În cazul arterelor din administraţia Primăriei Sectorului 2, anul acesta 50 de străzi vor fi reabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânat al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu.

Despre casa în care trăieşte primarul Neculai Onţanu se cunoaşte deja destul. Edilul sectorului 2 trăieşte într-o vilă din oraşul Voluntari. Strada nu pare să aibă vreo problemă ]n ceea ce priveşte asfaltarea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite