UPDATE Protest spontan faţă de Legea Descentralizării, lângă Palatul Parlamentului. Jandarmii au somat manifestanţii să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul are loc la ieşirea din Parcul Izvor lângă Palatul Parlamentului FOTO Facebook Rezistenţa Urbană
Protestul are loc la ieşirea din Parcul Izvor lângă Palatul Parlamentului FOTO Facebook Rezistenţa Urbană

Un grup de bucureşteni protestează lângă Palatul Parlamentului, în zona Parcului Izvor din Capitală, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noua Lege a Descentralizării prin care Guvernul vrea să-şi asume răspundearea în faţa Parlamentului.

UPDATE 19.00 Câteva zeci de persoane se află acum pe trotuarul de lângă Palatul Parlamentului de unde au fost somaţi de reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei să plece. Motivul oferit de autorităţi este faptul că participă la o adunare nedeclarată.

UPDATE 15.10 Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, va fi prezent la protestul de diseară. „Deşi se abuzează de noţiunea de protest spontan, de data aceasta chiar despre asta este vorba şi asta pentru că nu s-a ştiut care este forma finală a legii pe care îşi va asuma răspunderea Guvernul, mâine. Noi am fost marţi să dezbatem o variantă, ulterior am aflat că cea mai gravă varianta va fi cea de mâine, deşi iniţial nu aşa a fost declaraţia vicepremierului Liviu Dragnea”, a declarat Nicuşor Dan. Potrivit acestuia, la manifestaţie sunt aşteptaţi şi cei care se opun proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi cei care se opun exploatării gazelor de şist, noua legii avantajând tocmai acest tip de proiecte. 

Manifestaţia are loc cu doar o zi înainte ca Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului, considerând că aceasta conţine prevederi care vor avea consecinţe extrem de grave asupra patrimoniului istoric.

Protestatarii contestă noua lege bazându-se pe baza semnalului de alarmă tras atât de societatea civilă, cât şi de reprezentanţii UNESCO pe probleme de patrimoniu istoric din România. 

„Legea nu e transparentă, nu respectă legile în vigoare (îi lipseşte un studiu de impact aşa cum obligă legea 24/2000, n-a stat în dezbatere publică) şi nu pare a fi necesară (cel puţin în expunerea de motive lipseşte o explicaţie în baza unor criterii obiective). Legea vine la pachet cu riscuri de tipul inegalitatea în furnizarea unor servicii publice, şi, cel mai grav, favorizează corupţia. Per total, e un proiect lipsit de viziune şi realism. Hai să nu lăsăm Guvernul să strecoare prin Parlament o lege ilegală, cea a descentralizării”, îşi explică manifestanţii reacţia pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Legea Descentralizării prin care Guvernul vrea să-şi asume marţi răspunderea în faţa Parlamentului conţine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului istoric, consideră preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan. Matematicianul compară situaţia cu momentul 1977, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu a desfiinţat Direcţia Monumente Istorice. Alături de societatea civilă, reprezentanţii UNESCO critică de asemenea noua lege.

Câteva zeci de persoane au anunţat că vor fi prezenţi la protest.

Pe aceeaşi temă:

Un monstru: legea descentralizării a lui Liviu Dragnea

FOTO Cum ne batem joc de patrimoniul ţării: Moara lui Assan – „asasinată“ de rechini imobiliari, conacul Krupenschi din Neamţ – mistuit de un chiştoc

ONG-urile desfiinţează proiectul de descentralizare. „Favorizează corupţia şi dau putere absolută autorităţilor locale“

Descentralizarea începe ca un film prost

PDL anunţă că va contesta Legea descentralizării la Curtea Constituţională

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite