Propunerea de a declara lacul Văcăreşti arie naturală protejată, avizată de Academia Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Văcăreşti ar putea deveni rezervaţie naturală FOTO Adevărul
Lacul Văcăreşti ar putea deveni rezervaţie naturală FOTO Adevărul

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul, că ministerul a obţinut avizul Academiei Române pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată, rămânând însă problema proprietăţii în zonă.

Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4 şi găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile.

National Geographic România a documentat toate acestea în iunie 2012, lansând iniţiativa ca zona să fie declarată arie naturală protejată, demers preluat şi de ONG-uri şi susţinut de Ministerul Mediului.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani la Ministerul Mediului, unde funcţionează o comisie care se ocupă de reglementarea proprietăţilor. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

În octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunţa că a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare pentru declararea zonei arie protejată, ce urma să fie înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Române.

Odată finalizat, studiul de fundamentare trebuia să primească avizul Academiei Române, iar apoi să fie depus la Ministerul Mediului, pentru a servi, alături de documentaţia privind situaţia juridică a terenurilor, elaborării unei hotărâri de guvern pentru declararea zonei arie naturală protejată.

Pe aceeaşi temă:

Delta din mijlocul oraşului. Un întreg ecosistem ascuns în spatele blocului

Văcăreştii, palat domnesc, mănăstire şi temniţă

Lacul Văcăreşti ar putea fi declarat arie protejată

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite