Noua Constituţie, taxată de Consiliul Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Legislativ nu este de acord cu Constituţia operată de USL FOTO Arhiva Adevărul
Consiliul Legislativ nu este de acord cu Constituţia operată de USL FOTO Arhiva Adevărul

Consiliul Legislativ (CL) s-a pronunţat asupra proiectului de revizuire a Constituţiei. Una dintre obiecţiile prezentate în avizul CL semnalează că printre autorităţile care constituie puterea executivă, nu se regăseşte şi preşedintele.


„Semnalăm că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăseşte şi şeful statului. Precizăm că limitarea prerogativelor constituţionale pentru şeful statului nu determină excluderea acestei instituţii din sfera puterii executive, astfel că textul trebuie revăzut sub acest aspect", se arată în avizul Consiliului Legislativ, obţinut de Mediafax.

CL cere parlamentarilor să renunţe la această teză, cu precizarea că şeful statului este parte a puterii executive, alături de premier, având atât atribuţii administrative, cât şi politice.

„Într-o formulare generică, în doctrina românească s-a apreciat că toate atribuţiile preşedintelui României care nu privesc sarcinile de reprezentare a statului şi, respectiv, de «mediere între puterile statului, între stat şi societate» sunt atribuţii din sfera executivului. Faţă de cele de mai sus, teza finală, care detaliază principiul separaţiei puterilor în stat, ar trebui eliminată“, apreciază avizul CL, care îl citează pe Antonie Iorgovan, supranumit preşedintele Constituţiei.

Textul din proiectul de revizuire cu care CL nu este de acord: „puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti“.

Consiliul Legislativ a avut termen de cinci zile pentru a se pronunţa asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, după care acesta va merge la Curtea Constituţională.

Materiale pe aceeaşi temă:

Proiectul de revizuire a Constituţiei va fi trimis, miercuri, Consiliului Legislativ

Parlamentul s-a autoproclamat putere supremă în stat

Noua Constituţie, un cartof fierbinte pentru USL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite