Primăria Capitalei va lansa un concurs de soluţii pentru realizarea unei statui a lui Nelson Mandela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de joi, amplasarea unei statui a lui Nelson Mandela. Propunerea a fost înainată de Gabriela Firea, primarul Capitalei, în urma unei solicitări realizate de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Proiectul „statuie/ansamblu monumental Nelson Mandela” a fost adoptat cu 31 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 13 abţineri. 

În perioada următoare va fi lansat un concurs de soluţii pentru alegerea celei mai potrivite lucrări care va fi ulterior amplasată într-o piaţă sau într-un parc din Bucureşti. 

Argumentul invocat pentru importanţa proiectului a fost „multilateralitatea cooperării” dintre România şi Africa de Sud. 

„În anul 2018, Africa de Sud comemorează, în luna iulie, centenarul naşterii lui Nelson Mandela, prilej cu care Municipiul Bucureşti îşi propune să organizeze un concurs de soluţii de lucrări de artă monumentală şi de urbanism prin care să se personalizeze figura revoluţională a lui Nelson Mandela, ca un argument pentru multilateralitatea cooperării dintre cele două state”, se arată în expunerea de motive, citată de news.ro.

Nelson Rolihlahla Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013), fost om politic, a fost preşedinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. A fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal şi s-a făcut remarcat prin combaterea rasismului, a sărăciei şi a inegalităţii.

De asemenea, Mandela a fost secretar general al organizaţiei interguvernamentale Mişcarea de Nealiniere, între 1998 şi 1999. Mandela este o figură cunoscută în întreaga lume însă puţini îi cunosc activitatea. El a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990. În 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pac

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite