Poveştile copiilor dispăruţi şi căutaţi de Poliţia Capitalei. Autorităţile au 38 de sesizări în lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul adolescentei Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a fugit la mânăstire şi a provocat un adevărat haos mediatic, a deschis un subiect puţin dezbătut de opinia publică: copiii căutaţi de autorităţi. Poliţia Capitalei are, în prezent, 38 de cazuri de minori dispăruţi în lucru. Cel mai vechi este din 1996.

Astfel, potrivit unui răspuns dat de Poliţia Capitalei, la o solicitare făcută de Adevărul, la nivelul Poliţiei Sectorului 1 se află în lucru 15 cazuri de minori dispărţuţi, din care 14 cazuri cu copii aflaţi în măsură de protecţie specială - plasament.

Trebuie spus că cei 14 copii din centrele de plasament sunt cazurile frecvente cu plecări voluntare, majoritatea plecărilor fiind din eliberarea biletelor de voie de către conducerile centrelor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 1, dar şi a nesupravegherii acestora, în momentul deplasării către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi pentru a urma cursurile.

Copil dat dispărut în 1996, negăsit nici până astăzi

Cel de-al 15-lea caz se referă la minorul Adrian Ionuţ Dobrescu, născut în 1980 şi dispărut în 1994. Sesizarea dispariţiei a fost făcută după doi ani de mama sa, potrivit sursei citate. „În acest caz au fost efectuate toate acţiunile poliţieneşti în vederea depistării minorului, inclusiv transmiterea fotografiei minorului pe canalele de comunicare ale poliţiei, rezultatul fiind negativ“, se arată în răspunsul Poliţiei Capitalei.

Minor dispărut în 1997, negăsit nici până în prezent

Pe raza Poliţiei Sectorului 2 sunt în evidenţă patru cazuri de minori dispăruţi, din care, unul, cel al minorului Stan Costel, este postat şi pe pagina de internet a Poliţiei Române.

Poliţia Sectorului 3 are în lucru două sesizări. Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Alexandru Lupescu (9 ani la data dispariţiei) care era în faţa blocului când nu a mai putut fi găsit, pe 7 iulie 1997. Copilul se afla la joacă, iar dispariţia sa a fost semnalată de tatăl lui o zi mai târziu.

Cel de-al doilea caz a fost sesizat pe 14 februarie anul acesta, de un angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 3. Este vorba despre Carlo Gabriel Cincă (16 ani) unul dintre beneficiarii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copiii Străzii. Tânărul a plecat din centru şi nu s-a mai întors, însă, şi în acest caz, minorul nu era la prima plecare, fiind găsit adesea pe stradă de poliţişti, alături de persoane fără adăpost.

„În ambele cazuri de dispariţie au fost efectuate activităţi care să conducă la depistarea acestora, însă rezultatul a fost negativ“, au explicat reprezentanţii Poliţiei Capitalei, pentru Adevărul. 

Dispărut în 2000 din părculeţul în care se juca

Pe raza de competenţă a Poliţiei Sectorului 4 se află în evidenţă zece cazuri de minori dispăruţi, dintre care cinci copii au dispărut înainte de anul 2002. Unul dintre cei din urmă este minorul Ionuţ Gabriel Ene, născut în 1994 şi dat dispărut pe 12 ianuarie 2000 dintr-un părculeţ, din apropierea Pieţei Progresul, unde fusese lăsat de către mama lui să se joace.

„La data dispariţiei părinţii erau divorţaţi, minorul fiind în grija mamei, care, ulterior, şi-a schimbbat domiciliul. În urma verificărilor efectuate la domiciliul mamei a rezultat că aceasta nu a locuit niciodată la adresa respectivă, iar camera pe care o deţinea la acea adresă (fost cămin de nefamilişti), a vândut-o în 2012. În prezent, nu se cunoaşte domiciliul mamei minorului dispărut“, se arată în răspunsul Poliţiei Capitalei, dat către Adevărul.

Minoră de 17 ani plecată voluntar de-acasă

Anul trecut, pe raza Sectorului 4, au fost înregistrate patru sesizări privind dispariţiile de minori, din care trei figurează ca minori fugiţi din centrele de plasament. Anul acesta a fost înregistrată încă o sesizare, tot de minor fugit din centrul de plasament.

Poliţia Sectorului 5 are înregistrate patru cazuri de minori dispăruţi, dintre care trei sunt copii cu plecări repetate neanunţate din centrele de plasament. Al patrulea caz este al unei minore de 17 ani, dispărută de la domiciuliu în februarie 2013. Trebuie spus că tânăra a declarat verbal că a plecat voluntar de acasă şi nu doreşte să se întoarcă, ţinând legătura cu familia telefonic.

La Poliţia Sectorului 6 se află în curs de cercetare trei lucrări privind dispariţia a patru minori.    

Adolescenta care „a deschis Cutia Pandorei“

Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, a dispărut pe 12 februarie la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar fata spre şcoală. După o alertă naţională şi după un haos mediatic prin care dispariţa tinerei a ocupat majoritatea buletinelor de ştiri, fata a fost găsită, câteva zile mai târziu, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Din declaraţiile fetei, dar şi din faptele concrete descoperite de autorităţi s-a dovedit că adolescenta plecase într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din judeţul Suceava.

Mai puteţi citi:

Peste 70 de minori daţi dispăruţi au fost găsiţi în ultima săptămână

Peste 70 de minori daţi dispăruţi au fost găsiţi în ultima săptămână, aceştia fiind încredinţaţi familiilor sau internaţi în centre, informează, sâmbătă, Poliţia Română.

Bilanţ Poliţia Română: Peste 3000 de copii au fost daţi dispăruţi în perioada mai 2012-mai 2013

Ziua de 25 Mai a fost desemnată „Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi“. Potrivit statisticilor Poliţiei Române, în perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, peste 3.200 de copii au fost daţi dispăruţi în România. Anchetatorii susţin că majoritatatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24- 48 de ore de la primirea sesizării.

Final de anchetă. Poliţia a dezvăluit tot traseul parcurs de eleva Iulia Ionescu de când a plecat de acasă şi până s-a întors. Fata a dormit o noapte în gară

Ancheta poliţiei în cazul Iuliei Ionescu, eleva care a plecat săptămâna trecută din Bucureşti, a ajuns la final. Aşa au anunţat oficialii Poliţiei Române care au dezvăluit şi traseul parcurs de Iulia cât a fost fugită. Astfel, în prima noapte Iulia a dormit în gara din Bacău, iar până sâmbătă a stat la mănăstire.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite