FOTO A cincea zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Bucureştenii au ocupat Piaţa Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A cincea zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană din Bucureşti. Protestatarii au intrat în Centrul Vechi, o parte a ajuns în Piaţa Constituţiei  FOTO Vlad Ursulean
A cincea zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană din Bucureşti. Protestatarii au intrat în Centrul Vechi, o parte a ajuns în Piaţa Constituţiei  FOTO Vlad Ursulean

Bucureştenii au ieşit pentru a cincea zi la rând în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În această seară, însă, manifestanţii s-au risipit prin tot centrul Bucureştiului. Iniţial au intrat în Centrul Vechi, apoi, s-au întors la Universitate, unde au ocupat bulevardul Regina Elisabeta. La miezul nopţii, aproape 1000 de oameni se aflau în Piaţa Constituţiei.

UPDATE 1.40 În urmă cu trei ore aproximativ 3000 de protestatari ocupau bulevardul Regina Elisabeta. Acum sunt în jur de 200 de manifestanţi rămaşi în Piaţa Constituţiei. Ei cântă la unison "Plecaţi cu toţii, lăsaţi-ne, Roşia Montană nu e afacere", iar mai devreme au dansat pe ritmuri de samba. La fel ca în nopţile precedente, unii dintre protestatari s-au apucat să stângă gunoaiele lăsate în urmă de oameni. Mulţi au plecat deja spre case. 

UPDATE 00.59 Gardul Casei Poporului este ornat, acum, cu mesajele protestatarilor. Celor din Piaţa Constituţiei li s-au alăturat şi cei din bulevardul Regina Elisabeta. Atmosfera s-a animat în faţa Parlamentului, unde se află peste 500 de protestatari. Se demonstrează paşnic cu tobe, trompete şi sticle. Unii dintre manifestanţi strigă "Protest, nu concert!", alţii spun că "lor le place muzica, le place ritmul". 

garduri casa poporului foto andriescu

UPDATE 00.48 În Piaţa Constituţiei a sosit şi un grup de biciclişti, care au fost aplaudaţi de cei peste 500 de oameni aflaţi aici. În continuare, nu e nicio urmă de jandarmi, dar exisă două maşini de poliţie la faţa locului. Reporterii "Adevărul" spun că se poate ieşi de pe Regina Elisabeta, dar doar în grupuri mici. Se strigă: "Demisia" şi "Unim Salvăm Roşia Montană!" 

biciclete in pta constitutiei

Update 00.24 Continuă să existe două grupuri de protestatari. În jur de 200-300 de oameni se află în faţa Casei Poporului, acolo unde jandarmii nu au sosit încă. Un grup mic a blocat bulevardul, dar majoritatea se află în Piaţa Constituţiei. Se strigă mesajul "Chemaţi-vă prietenii!" Pe de altă parte, aproximativ 500 de oameni au rămas în Bulevardul Regina Elisabeta, unde se aude din nou ritmul sticlelor de plastic, fluierături şi muzică.

piata constitutiei proteste foto vlad andriescu

În Piaţa Constituţiei oamenii profită de o altă noapte albă. Casa Poporului rămâne o imagine impresionantă, un clasic obiectiv de fotografiat.  

proteste ziua a cincea

FOTOGRAFII Alexandru Nicuşor Matei 

Protestatarii pare că au invadat în această seară centrul Bucureştiului. Aici, în Piaţa Naţiunilor Unite. 

proteste ziua a cincea
proteste ziua a cincea

Update 23.58 O parte din protestatari a ajuns în Piaţa Constituţiei. Se pare că în această seară grupurile s-au dispersat după ce iniţial au încercat să pornească cu toţii spre Casa Poporului, doar o parte a reuşit să treacă de jandarmi. Peste 1000 de oameni au rămas pe Regina Elisabeta. 

proteste in centrul vechi jandarmi

Update 23.30  Piaţa din faţa Universităţii este blocată de jandarmi. Protestatarii nu pot intra, iar cei care vor să iasă sunt lăsaţi să o facă doar unul câte unul. Deşi mulţimea a vrut să treacă de jandarmi, aceştia au fost de neclintit. Se pare că manifestanţii s-au împărţit în cel puţin două grupuri. Peste 3000 de persoane au ocupat Regina Elisabeta, dar aproximativ o mie de oameni au pornit spre Centrul Vechi. Acum, în jur de 1300 de oameni au rămas la Universitate şi sunt înconjuraţi de jandarmi. 

Update 23.20 Jandarmii au făcut cordon şi la Academiei pentru a limita perimetrul din jurul bulevardului Regina Elisabeta. Aproximativ 3000 de protestatari au intrat momentan pe bulevard, dar lumea nu pare să fie la fel de organizată în această seară. Oamenii pornesc din nou spre Centrul Vechi, însă sunt blocaţi de jandarmi. Printre protestatarii de aici sunt şi membri de galerie. Aceştia încearcă trecerea violentă prin cordonul de jandarmi. Se strigă: "Ieşiţi din ţarc!", relatează corespondenţii "Adevărul". 

jandarmi in centrul vechi ii opresc pe protestatari

Update 23.00 Unii protestatari au ajuns şi în Centrul Vechi, printre terasele care împânzesc inima istorică a Bucureştiului. Unii oameni nici nu i-au băgat în seamă pe manifestanţi, alţii au încercat câteva scandări timide alături de ei. Au fost şi cei care le-au zâmbit sau i-au aplaudat. În seara asta nu s-au mai auzit lăutarii în Centrul Vechi, ci "Dacă vă pasă nu mai staţi la masă!"

proteste centrul vechi

FOTO Vlad Ursulean/Facebook 

Update 22.00 Protestatarii s-au adunat din nou la Universitate, unde atmosfera începe să se mai anime, dar manifestaţiile sunt mai timide decât în zilele precedente. Trotuarul est ocupat până la Facultatea de Geografie. Sunt aproximativ 600 de oameni care scandează repetitiv "Uniţi Salvăm Roşia Montană".

Update 21.00 Piaţa Revoluţiei s-a umplut de jandarmi. Deşi se vorbea de un proteste la Ateneu, acesta nu a mai avut loc. 

proteste ziua 5

Joi seară (20.55), la fântâna din Piaţa Universităţii se află câteva sute de persoane care protestează paşnic. De altfel, adevarul.ro transmite în regim de live text pe Twitter protestele, cu cele mai interesante imagini şi informaţii de la manifestaţiile care au strâns între 2.000 şi 4.000 de oameni în Bucureşti zilele trecute(daţi click pentru articolul separat).

Protestele faţă de exploatarea minieră de aur şi argint de la Roşia Montană au început duminică, 1 septembrie. Atunci, şi-au anunţat prezenţa aproximativ 8.000 de participanţi, manifestaţiile organizându-se în mai multe oraşe din ţară printre care şi Alba Iulia, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş, Galaţi, Craiova şi nu numai.

ZIUA I

În Bucureşti, prima zi de proteste a reuşit să adune şi numărul cel mai mare de oameni de până acum, astfel încât peste 4.000 de persoane s-au adunat de-a lungul serii şi au protestat până târziu în noapte, o parte dintre ei stând în stradă până după 3.30. Prima zi de proteste, la locul de întâlnire - fântâna de la Universitate, adevărat simbol al manifestaţiilor de orice gen din Capitală - oamenii au început să vină încă de la ora 17.00.

În prima zi de proteste, mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.

ZIUA II

Apoi, luni, bucureştenii au ieşit din nou în Piaţa Universităţii. După ce, în prima zi peste 4.000 de oameni au pornit în marş chiar pe Bulevardul Nicolae Bălcescu blocând traficul, în cea de-a doua zi, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au strâns la Universitate. Ulterior, după ce au spart cordonul de jandarmi, au ajuns pe Bulevardul Academiei, acolo unde au şi rămas. Oamenii au protestat paşnic, şi-au instalat corturi, dar accesul mai multor troleibuze a fost blocat.

În a doua zi de proteste, bulevardul Regina Elisabeta din Capitală a fost blocat, iar manifestanţii au decis după aproximativ şase ore să elibereze strada. Manifestaţia s-a încheiat fără incidente.

VIDEO postat de Cosmin Pojonaru pe pagina sa de Facebook: 

ZIUA III

Cea de-a treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană a fost deosebită un pic de cele precedente prin faptul că, deşi Jandarmeria Capitalei a înăsprit efectivele, oamenii au reuşit să treacă printre străduţe şi prin ganguri înguste şi să ajungă chiar în Bulevardul Calea Victoriei. Mai apoi, cei peste 1.000 de oameni (2.000 după spusele unora dintre cei prezenţi) au ajuns în zona Pieţei Revoluţiei unde s-au şi oprit şi au rămas până după 2.00 noaptea. 

Imagini de la protestele Rosia Montana din Piata Revolutiei

Momentul culminant al protestului de marţi a fost, cel mai probabil, cel de la miezul nopţii când, protestatarii au decis să ţină un moment de reculegere pentru victimile Revoluţiei din 1989.

Marţi, în jurul orei 1.30, rămăseseră mai bine de 500 de oameni. Jandarmii au fost paşnici, nu au existat incidente, lumea a continuat să ţină ritmul deja ajuns celebru - cu sticlele de plastic pe post de instrumente. Ca şi în celelalte zile, câţiva dintre cei prezenţi în Piaţă curăţau carosabilul de mucuri de ţigară şi hârtii sau gunoaie lăsate în urmă de manifestanţi. Nici în cea de-a treia zi nu au existat incidente.

ZIUA IV

Apoi, miercuri, bucureştenii s-au adunat din nou în Piaţa Universităţii, a patra zi consecutiv, pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Oamenii au început să se adune încă de la ora 19.00 în piaţa din jurul fântânii de lângă Universitatea de Arhitectură. Peste 2.000 de manifestanţi au blocat din nou Bulevardul Regina Elisabeta.

De data această, o parte dintre cei care au fost acolo susţin că a existat o reacţie din partea jandarmilor atunci când manifestanţii au forţat cordonul, dar care nu s-a concretizat într-o acţiune semnificativă de partea autorităţilor.

Peste toate, manifestanţii au înalţat lampioane, s-au organizat din nou workshop-uri în care s-a discutat de scopul protestului, dar şi de modalităţi noi de a-l face. Oamenii au avut din nou o atitudine paşnică.

Video Cătălin Georgescu / Facebook

De-a lungul serii aproape 3.000 de oameni au fost prezenţi la manifestaţie. Oamenii au ocupat jumătate din Bulevardul Magheru în prima parte, ca mai apoi să se mute pe Bulevardul Academiei. De altfel, corespondenţii "Adevărul" au transmis live chiar din Piaţă. Potrivi acestora, au fost mai mulţi oameni decât în zilele precedente din timpul săptămânii. Cu toatea astea, pe reţelele sociale, lumea prezentă la protest scria că jandarmii au dat cu gaze.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO A patra zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Peste 2.000 de manifestanţi au ocupat iar Bulevardul Regina Elisabeta

FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

FOTO A doua zi de protest faţă de exploatarea de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au rupt barierele de jandarmi şi s-au aşezat în bulevard

UPDATE FOTO/VIDEO Peste 4.000 de oameni au protestat în Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în Piaţa Universităţii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite