Piaţa Regelui, pustie de Ziua Regalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Regelui Mihai I, din Piaţeta Regelui. FOTO Mădălina Mihalache
Statuia Regelui Mihai I, din Piaţeta Regelui. FOTO Mădălina Mihalache

Anul trecut, Primăria Capitalei a inaugurat o piaţă în cinstea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Piaţa Regelui se află pe Şoseaua Kiseleff, la jumătatea distanţei dintre Piaţa Victoriei şi Arcul de Triumf. Aceasta însă nu are vreo semnificaţie pentru trecători. Astăzi, de ziua Regalităţii, Piaţa Regelui este pustie, nu este pregătit niciun eveniment care să marcheze această zi.

25 octombrie 2012, ziua aniversării Regelui Mihai I, a fost şi ziua în care la intesecţia dintre bulevardul Kiseleff şi strada Ion Mincu a fost inaugurată o piaţă dedicată Regelui.

Evenimentul a adunat în zonă personalităţi importante ale prezentului, de la foşti preşedinţi ai României, precum Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, până la membri ai Casei Regale, principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.

La dezvelirea statuii ce-l întruchipează pe Regele Mihai I a participat însuşi suveranul, alături de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Bustul Regelui ridicat în piaţeta ce-i poartă numele este semnat de sculptorul Valentin Tănase.

În ziua inaugurării, în Piaţa Regelui s-a auzit în acorduri de fanfară imnul naţional al României şi cel al Casei Regale. Muncitorii au muncit încontinuu până în ultima zi pentru ca Piaţa Regelui să fie gata de celebrarea vârstei de 91 de ani a suveranului.

Piaţeta Regelui este necunoscută oamenilor

Astăzi, 10 mai, este sărbătorită Ziua Regalităţii în România, însă, fără rege şi regină, şi fără vreun eveniment organizat cu această ocazie în Piaţa Regelui, de pe bulevardul Kiseleff.

Oamenii nu sunt surprinşi de tăcerea care zace peste Piaţa Regelui, pentru că aceştia nu cunosc semnificaţia zilei de 10 mai, cu atât mai puţin cui este închinată acea zonă special amenajată, din centrul Bucureştiului.

Edificiul ridicat cu bustul Regelui în haină militară nu le spune nimic oamenilor până nu-şi aruncă ochii asupra numelui. Deşi trec aproape zilnic pe lânga bustul din piatră al Regelui, bucureştenii uită să-şi întoarcă privirile asupra monumentului înalt ce-l afişează triumfător pe Regele Mihai I.

Întrebaţi unde se află Piaţa Regelui, oamenii au ridicat din umeri şi nu au ştiut ce să răspundă. Ei cunosc zona după marmura care înconjoară de jur împrejur intersecţia dintre Bulevardul Kiseleff şi Strada Arhitect Ion Mincu.

Regele şi Regina lipsesc din ţară de 10 mai

Data de 10 mai are triplă semnificaţie în istoria României: în 1866, Carol I era proclamat domnitor al tuturor românilor, în 1881, carol I devenea regele României, şi tot în acelaşi an, România era proclamată monarhie.
Ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947, perioadă în care România a stat sub însemnul monarhiei.

Anul acesta, 10 mai este o zi tristă pentru familia regală şi pentru regaliştii României. Regele Mihai I  nu a putut fi prezent la evenimentele dedicate acestei sărbători, întrucât starea delicată a Reginei Ana i-a împiedicat pe aceştia să rămână în spitalul din Elveţia unde este internată Regina.

La sărbătoririle regale de 10 Mai vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae, precum şi sora Principelui, Elisabeta-Karina“, sună anunţul Casei Regale a României.

Programul evenimentelor cu ocazia zilei de 10 Mai 2013, în Bucureşti

La ora 8.00, în faţa Palatul Elisabeta, a fost dat startul „Maratonului Regal 2013“, eveniment la care a luat parte Principele Nicolae.

În jurul orei 9.00, din mai multe colţuri ale Bucureştiului vor pleca coloane de maşini care au o destinaţie comună, Piaţa Revoluţiei, la Statuia lui Carol I. Evenimentul care se numea „Maşinile Regelui”, anul acesta se va intitula „Maşinile Reginei”, în semn de solidaritate pentru starea delicată a Reginei Ana.

La ora 10.00, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae a fost prezent la Conferinţa “Rolul Monarhiei în modernizarea României”, condusă de academicianul Dan Berindei, în Aula Academiei Române.

Cu această ocazie, a fost lansată lucrarea „Academia Română şi Casa Regală a României – două destine paralele 1866 – 1947/8“. Tot în această locaţie, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae a dezvelit tabloul Regelui Ferdinand, oper pictorului Valentin Tănase.

După conferinţa de la Academia Română, Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolaeau mers să depună un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.

 La ora 17.30, la Palatul Elisabeta este anunţat evenimentul anual “Garden Party”, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România. Principesa Margareta va conferi în numele Regelui Mihai, calitatea de Furnizor al Casei Regale unui număr de companii şi persoane.

Sărbătoarea continuă şi sâmbătă şi duminică, 11 şi 12 mai, când sunt anunţate mai multe evenimente dedicate Zilei Regalităţii în România.

Sala Radio va fi gazda unui concert susţinut de Orchestra Naţională Radio, începând cu orele 19.00. La eveniment şi-a anunţat prezenţa şi membrii Familiei Regale, cei care se află în ţară.

Supercupa României la Oină sau Cupa Regelui va avea loc mâine, de la ora 10.00, pe stadionul „Arcul de Triumf“. Intrarea pe stadion este liberă. Însuşi principele Nicolae va înmâna trofeul echipei câştigătoare. Federaţia de oină se află sub Înaltul Patronaj al Regelui.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite