Peste 30.000 de locuitori ai Capitalei sunt imigranţi, majoritatea sunt turci şi chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii chinezi de la santierul Palas merg dinspre Tomesti spre Palas

În Capitală se află peste 30.000 de imigranţi, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, din care reiese faptul că în anul 2012 s-a înregistrat o creştere a numărului de invitaţii pentru persoanele care provin din Asia şi Orientul Mijlociu.

Majoritatea persoanelor străine aflate în Capitală sunt cetăţeni, chinezi, turci, moldoveni sau francezi. Potrivit bilanţului pe anul 2012 întocmit de Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), în baza de date a instituţiei se regăseau la data de 31 decembrie 2012 înregistrate pe raza municipiului Bucureşti 30.941 de persoane, din care aproximativ 19.288 sunt cetăţeni din state care nu se află în Uniunea Europeană, iar 11.653 sunt cetăţeni din statele Uniunii Europene, precizează IGI.

Din totalul imigranţilor înregistraţi pe teritoriul României mai bine de 30% se regăsesc în municipiul Bucureşti. Statisticile arată că în 2012 în Bucureşti a crescut numărul cetăţenilor înregistraţi din statele membre ale Uniunii Europene, şi a scăzut numărul străinilor din statele din afara Uniunii.

Chinezii şi francezii predomină în Bucureşti

Cei mai mulţi imigranţi din Capitală care provin din statele terţe sunt cei din China cu un număr de 4.121 de cetăţeni. După cetăţenii chinezi, în clasament se situează cei din Turcia, aproximativ 3.425, moldoveni 2.098, sirieni 1.248 şi irakieni în jur de 923.

În ceea ce îi priveşte pe cei din Uniunea Europeană pe primele cinci locuri se situează locuitorii din Franţa – 2.603, Itlaia -1577, Germania – 1.359, Marea Britanie -1.014 şi Grecia cu doar 873 de cetăţeni. „De remarcat faţă de anul 2011 este faptul că ierarhia statelor se păstrează, excepţie făcând numărul cetăţenilor înregistraţi din Republica Moldova (- 772), dar unii dintre aceştia au dobândit cetăţenie română în cursul anului 2012", explică IGI.

Potrivit statisticilor IGI în cursul acestui an au fost înregistrate 21 de căsătorii de convenienţă, majoritatea având în prim-plan bărbaţi din state care nu se află în Europa şi femei de origine română. Bărbaţii care au decis să se însoare cu românce sunt de regulă, cetăţeni de origine arabă cum ar fi Tunisia, Siria, Iordania sau Pakistan.

În cazul străinilor care locuiesc în Bucureşti ilegal, în urma acţiunilor şi a controalelor au fost depistaţi în 2012 în jur de 703 străini în situaţii ilegale, dintre care 106 turci, 54 algerieni, 45 chinezi, 41 moldoveni şi  41 de afgani.

„Faţă de anul 2011, se constată o creştere a străinilor depistaţi din spaţiile Algeria, Afganistan, Siria, Maroc, Pakistan şi o scădere a celor depistaţi din spaţiile Turcia, China, Moldova. Împotriva străinilor depistaţi cu şedere ilegală au fost emise 210 decizii de returnare, 191 au fost conduşi la Centrul de custodie publică Otopeni în vederea îndepărtării de pe teritoriul ţării, 23 au fost returnaţi direct la frontieră, la 63 li s-a comunicat că trebuie să părăsească teritoriul ţării, 124 au fost puşi în legalitate întrucât îndeplineau condiţiile de prelungire a dreptului de şedere, patru au fost predaţi organelor de poliţie, iar pentru 52 au fost dispuse alte măsuri ”, arată IGI.

Pentru a împiedica munca la negru desfăşurată de cetăţenii străini, s-au desfăşurat 164 de controale la societăţi comerciale din care 27 au fost penalizate pentru neregulile găsite în regimul juridic aplicat străinilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite