Parcul Natural Văcăreşti, faţă cu birocraţia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Naţional Văcăreşti FOTO Helmut Ignat
Parcul Naţional Văcăreşti FOTO Helmut Ignat

Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti întârzie. Nu ştim foarte clar de ce. Proiectul dă piept zilele acestea cu birocraţia românească, această adevărată moarte a pasiunii pentru numeroase alte proiecte sau iniţiative care nu sunt şi pe placul administraţiei. Aşa că, suntem cuminţi ca să nu o supărăm prea tare şi reluam cu răbdare şi încredere proceduri (greoaie!) pe care le-am bifat deja încă de anul trecut.

Îmi permit să fac un scurt update. Dosarul de înfiinţare al PNV se află la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acesta cuprinde cf. legii (OUG 57/2007) – Studiul de fundamentare ştiinţifică, Avizul Academiei Române (pozitiv), Avizul Consiliului General al Capitalei (pozitiv), Formularul Standard al ariei, situatia juridica a terenurilor din zonă, punctele de vedere (consultative) ale proprietarilor şi administratorilor, hărţi şi măsurători. 

Se înţelege că avem toate aceste documente şi mai mult decât atât – scrisori de sprijin din partea a doi comisari europeni, a unei super organizatii internaţionale de protecţia mediului – Watland Link International. Mai adăugăm declaraţii de sustinere pro PNV din partea Preşedintelui Klaus Iohannis (da, în martie anul acesta ne-a expediat o scrisoare de sprijin), din partea premierului Victor Ponta, şi a ultimilor trei miniştri ai mediului: d-na Rovana Plumb, d-nul Atilla Korodi, d-na Gratiela Gavrilescu. Desigur că cele mai importante mesaje sunt cele pe care le primim zilnic din partea dumneavoastră, zecile de mii de suporteri ai acestui minunat proiect. Adaug că lucrăm îndeaproape cu un Secretar de stat, D-na Anne Marie Jugănaru, un sprijin constant şi un suporter entuziast al acestui proiect. Doar că socoteala din parc nu se potriveşte cu cea de la „biroul juridic" al Ministerului Mediului. 

Să vă ofer un mic exemplu de frână neaoşă, românească. Conform OUG 57/2007, dosarul de înfiinţare a ariei naturale trebuie sa includă situaţia juridică a terenului la momentul înfiinţări ariei. O avem, dar o avem de la momentul iunie 2014, atunci când am depus pentru prima oară la Minister dosarul PNV. Văzând că lucruile întârzie, am mai făcut un update la acest document în februarie 2015. Timpul a trecut şi, peste 6 luni, iată că de la Ministerul Mediului ni se cere refacerea documentului pentru momentul actual (august, 2015).

Aceasta înseamna încă cel puţin două luni de aşteptare. Pentru că sitiuaţia juridică include cereri de info publice (544/2001) trimise la primării (Generală şi nr. 4), la Ministerul Mediului şi la Oficiul de Cadastru. Răspunsurile întârzie (oricum, limita este de 30 de zile), oamenii sunt în vacanţe. Sigur că vom redepune situaţia juridică la zi, doar că, în octombrie 2015, când vom fi finalizat documentul, poate că ni se va cere refacerea altor scrisori, semnături sau documente (cum s-a întâmplat anul trecut de câteva ori!). Astfel că vom fi obligaţi să reluam totul de a capăt. 

Parcul Natural Văcăreşti este un exemplu foarte clar despre cât de greu se construiesc lucrurile bune în România. Sunt sigur că, dacă am fi pornit acum 4 ani o campanie pentru înfiinţarea la Văcăreşti a unei gropi de gunoi sau a unei fabrici de formaldehidă, ne-ar fi fost mai simplu să o finalizăm cu succes în timpul care s-a scurs. Din păcate, un parc atât de preţios şi de interesant pentru Bucureşti, şi chiar pentru România, se lasă foarte greu aşteptat. Reluăm deci „campania de toamnă” la Văcăreşti şi nu renunţăm până ce nu vom avea primul parc natural urban din România.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite