Natura a intrat în oraş. Ce se va întâmpla mai departe cu Parcul Natural Văcăreşti
0Pe data de 11 mai 2016, Parcul Natural Văcăreşti a primit, prin Hotărâre de Guvern, statut de arie naturală protejată – parc natural, categoria V IUCN. Este rodul muncii continue, depuse în ultimii 5 ani, de un grup de oameni, fondatori ai Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (APNV),
şi a colaboratorilor acestora, a echipei ministeriale, a zecilor de parteneri din domeniul universitar, non-profit, companii. Nu în ultimul rand, a presei şi a sutelor de mii de oameni din Bucureşti sau din ţară, pe care i-am simţit permanent alături de noi. Tuturor le mulţumim!
Pe data de 11 mai, s-a mai petrecut o schimbare. Una de indentitate urbană. Un no man’s land, o zonă a nimănui, evitată de autorităţi şi urmărită atent de „investitori imobiliari“, a devenit, legal, unul dintre cele mai interesante proiecte de ecologie şi urbanism din România, şi poate chiar din Europa şi din lume. Natura a bătut la uşa oraşului. I s-a deschis. Vom şti să o primim cum se cuvine?
Ce se întâmplă de-acum la Văcăreşti?
Un lucru este clar, natura işi vede de treaba ei mai liniştită decât înainte de 11 mai 2016. Administraţia Naţională Apele Române a reuşit, în urma unui efort considerabil, să igienizeze tot malul sudic (Şos. Olteniţei) ridicând peste 2000 m3 de deşeuri. A fost introdusă o cabină de pază, sunt oameni care patrulează zona. Parcul Natural Văcăreşti este, deci, mai sigur. În următoarea perioadă, Ministerul Mediului are datoria să găsească un administrator în urma unui concurs deschis de dosare care vor dovedi capacitatea acestora. Administratorul va elabora Planul de management al ariei naturale – constituţia viitorului parc. Documentul va trasa principalele obiective de protecţie, reconstrucţie naturală, educaţie şi cercetare.
Cum poate fi vizitat parcul?
Răspuns simplu: cu piciorul. Oricine doreşte să petreacă o oră într-o zonă naturală situată la 4 km distanţă de centrul Bucureştiului o poate face oricând. Cel mai simplu se poate intra prin colţul de la Asmita Gardens. Dacă veniţi, nu uitaţi sticla cu apă, pantofii sport, aparatul de fotografiat şi un sac de plastic în care vă îndemnăm să mai adunaţi din deşeurile uşoare lăsate de cei care au fost înaintea dumneavoastră şi care nu ştiu încă să se poarte în natură. Sau, puteţi merge cu bicicleta pe conturul digului. Nu sunt taxe pentru acces. Este spaţiu public, redat oraşului. Parcul nu are încă un regulament de vizitare. Ministerul Mediului pregăteşte un document în acest sens. Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti organizează tururi în parc pentru grupuri mai mari. Scrieţi-ne la: contact@parcnaturalvacaresti.ro
Se va construi în parc?
Regimul de protecţie interzice orice construcţie care nu are legatură cu protecţia speciilor, conservarea habitatelor, cercetare, educaţie. Va exista cu siguranţă o infrastructură de vizitare mai decentă decât ce există acum – o potecă tematică, foişoare de birdwatching. Probabil, o clădire administrată care poate adăposti şi centru de vizitare, aşa cum toate „wetlend centers“ – modelele noastre din marile oraşe ale lumii au. Digul, la fel, poate deveni o esplanadă dedicată sportului (ciclism, alergare) sau plimbărilor – ceea ce se şi întâmplă deja.
La fel, Parcul Natural Văcăreşti oferă condiţii excelente de cercetare a naturii, apei, peisajului şi a relaţiei dintre acestea şi oraş. Treptat, la Văcăreşti, se poate dezvolta o infrastructură de cercetare care să includă facilităţi pentru studenţi, profesori, cercetători. Nu vor exista alei betonate, hidrobiciclete, bărcuţe, chioşcuri – pagonă, panseluţe, restaurante, terase, tiribombe şi căluşei. Pe toţi cei care privesc parcul având în ochi asemenea planuri îi asigur ca APNV va veghea zi şi noapte ca nicio frunză din parc să nu fie ruptă.
Am văzut în prezenţa premierului Dacian Cioloş, la Văcăreşti, de acum două săptămâni, un mesaj clar. În perioada următoare, în parc şi în birouri, este de muncă. Avem datoria să continuăm să lucrăm cu standardele înalte cu care am început acest proiect. Iar parcul să devină un model internaţional dedicat protecţiei mediului, cercetării şi educaţiei.
Dacă mesajul a fost înţeles, vă aşteptăm alături de noi!