Parcul arde, Ministerul Mediului organizează dezbateri publice!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Văcăreşti este în pericol din cauza întârzierii înfiinţării zonei ca arie naturală protejată
Parcul Văcăreşti este în pericol din cauza întârzierii înfiinţării zonei ca arie naturală protejată

Parcul a ars acum două săptămâni. Au început incendiile de toamnă - iarnă. O suprafaraţă de aprox 10 ha este compromisă. 10 arbori au fost distruşi. Pompierii au intervenit imediat. Mare lucru nu pot face. Vegetaţia este uscată, se aprinde foarte repede, riscul pentru zonă este considerabil.

În loc să intervină imediat instituind protecţia de urgenţă - legea îi permite în orice moment, Ministerul Mediului organizează dezbateri publice în care se discută oportunitatea înfiinţării Parcului Natural Vacaresti (sic!). Nu mai ştim a câta dezbatere publică este aceasta. Anul trecut a mai fost una. A durat vreo trei luni. Anul acesta, în septembrie, Ministerul a organizat încă una. E drept, am redepus dosarul ariei, dar vorbim despre acelaşi proiect! Mai mult, de curând am fost anuntati va fi organizată o noua întâlnire în care se va dezbate faţă în faţă oportunitatea înfiinţării parcului. Anul trecut, în iulie, a mai fost una, exact cu acelaşi subiect. Îşi bate cineva joc de noi?  

Pe 02 noiembrie, anul acesta, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a solicitat Ministerului, după incendiile care au avut loc în aceeaşi zi, să introducă regimul de protecţie temporară în parc. Logica este simplă şi are la bază prevederile legii OUG 57 /2007. Care lege, la Art. 9, spune că Ministerul Mediului poate instituti oricând regimul de arie naturală protejată, cu caracter temporar, până la definitivarea procedurilor legale, în caz că acestea durează.

Ministerul Mediului răspunde afirmativ cererii noastre. Ordinul de ministru pentru instituirea de urgenţă a regimului de protecţie este elaborat. Dar, stupoare! Urmează încă o dezbatere publică! A Ordinului, de data aceasta! Un act administrativ care este reclamat urgent, de situaţia foarte periculoasă de pe teren, este pus în dezbatere publică timp de 30 de zile. Atunci ce rost mai are să fie aprobat? Între timp poate fi aprobat HG ul de exemplu. Este absurd. În momentul de faţă, la Ministerul Mediului, sunt active două proceduri de dezbatere publică pentru acelaşi proiect. 

Pe biroul nostru sunt peste 400 de scrisori emoţionante pe care oamenii le-au trimis vara aceasta. Cetăţenii de pretutindeni îşi exprimă bucuria, interesul, dorinţa faţă de înfiinţarea parcului. Pe contul de Facebook al parcului s-au primit mii de mesaje şi comentarii pozitive în ultima lună. 

Mesajele postate în timpul ultimei dezbateri publice din septembrie s-au dus către un număr de peste 500.000 de oameni, 10.000 dintre aceştia reacţionând cu like and share. Cred că este cea mai dezbătută lege care se aprobă în România ultimilor ani. Depăşită poate doar de Constituţie. Şi, în fond, ce dezbatem noi la Văcăreşti? Construcţia unei gropi de gunoi, a unei fabrici de ciment sau unei fabrici de formaldehida? În niciun caz! Doamnelor şi domnilor, la Ministerul Mediului se dezbate de un an jumate înfiinţarea primei arii naturale urbane din Romania! Adică, se dezbate oportunitatea înfiinţării unui parc natural în Bucureşti (un oraş poluat, în care spaţiile verzi dispar constant) care are toate avizele şi actele necesare potrivit legii. Şi mai are mult, foarte mult sprijin public! 

Avem dovezi că weekendul trecut (13 nov), din lacurile parcului s-au extras sute de kilograme de peşte. Cu plase profesioniste, nu cu undiţa. Peştele este vital pentru păsările de la Văcăreşti! Extragerea acestuia înseamnă pur şi simplu distrugerea zonei aşa cum o stim noi şi aşa cum o ştiţi dumneavoastră din superbele poze care circula în mass-media. Braconierii ne râd în nas. Ba chiar ne şi ameninţă! Poliţia locală este neputincioasă. Pe bună dreptate. Accesul în parc este greu, o intervenţie eficientă înseamnă maşini, forţe, infrastructură. Făre regimul de protecţie aplicat oficial acest lucru nu se poate organiza. N-are justificare. Suntem parteneri cu Ministerul Mediului şi ne permitem să îi avertizăm foarte serios: în timpul în care dumneavoastră organizaţi dezbateri publice inutile, Parcul Natural Văcăreşti este în mare pericol de moarte!

parcul national vacaresti incendiu
parcul national vacaresti incendiu
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite