Oprescu, supărat pe consilieri: „Atâta timp cât politicul o să exceadă interesele bucureştenilor, nu facem altceva decât să pierdem timpul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a declarat că este dezamăgit de anumiţi consilieri USL, dar şi că nu va renunţa la proiectele sale administrative. Clădirile din Centrul Istoric ar putea fi renovate prin parteneriate public-privat
Sorin Oprescu a declarat că este dezamăgit de anumiţi consilieri USL, dar şi că nu va renunţa la proiectele sale administrative. Clădirile din Centrul Istoric ar putea fi renovate prin parteneriate public-privat

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, în cadrul conferinţei de presă susţinute joi seară, după Şedinţa de Consiliu General, că este dezamăgit de o parte dintre consilieri. Acesta a făcut referire la mai multe hotărâri puse pe Şedinţa de îndată a consiliului general, şedinţă care a fost convocată în ultima clipă.

Oprescu crede că atâta timp cât politicul o să exceadă interesele Bucureştiului se pierde foarte mult timp, insinuând că de multe ori consilierii generali pun piedici unor decizii care are putea aduce îmbunătătţiri oraşului. 

„Acum câteva zile, la sfârşitul întâlnirilor cu liderii politici din cadrul Consiliului General, am stabilit ordinea. Apoi apar pe şedinţa de îndată, care se face pentru cazuri de forţă majoră, ceea nu era cazul acum, o serie de hotărâri aberante. Cei din cadrul USL-ului au stabilit să pună o serie întreagă de lucruri care din punct de vedere legal nu o să poată fi aduse niciodată la îndeplinire. În principal este vorba despre verbul «a lua»“, a declarat primarul Capitalei. 

Acesta a vorbit de mai multe hotărâri ca cea de a transforma câteva şcoli în clădiri publice sau cea de a aduce mai multe amendamente deciziei de a percepe o taxă de 50% la veniturile Primăriilor de Sector din pieţele agroalimentare. 

„Ce propuneam acolo? Propuneam, conform legii, ca o parte din veniturile obţinute din pieţele care sunt proprietate ale Municipiului, cum sunt de altfel toate, şi date în administrarea sectoarelor în urmă cu 11 ani, să plătească o cotă parte fiecare, venituri la Primăria Generală. De ce? Ca să putem să susţinem subvenţiile, la căldură, la transport şi aşa mai departe. E bine, atmosfera nu este aşa! Scot hotărâri aberante de oameni care nu sunt de specialitate pentru ca după aceea să poată fi atacate. O să dea hotărârile astea, iar dacă prefectul consideră că nu sunt de atacat, să răspundă dânsul“, a mai spus edilul şef. 

Oprescu: 71 de milioane de lei, pentru parcuri şi aliniamente 

Sorin Oprescu a mai spus că a încercat să negocieze cu consilierii Capitalei pentru a găsi o soluţie pentru aliniamentele stradale. „Introduc: să punem plante perene pe aliniamentele stradale. Ce să pun? Baobabi? Nu cunosc o plantă mai perenă. Baobabul nu creşte în Bucureşti. Le-am explicat că este nevoie de o comisie de horticultură, ceea ce am şi făcut. Să spună ce fel de plante trebuiesc puse“, a spus primarul. 

Oprescu a detaliat că Primăriile de Sector cheltuie circa 100 de milioane de lei pentru bucăţile de parc şi bucăţile de aliamente care încă mai sunt în administrarea lor, pe când municipalitate plăteşte pentru toate parcurile şi aliamentele mari, care sunt în număr de 58, aproximativ 71 de milioane de lei.

„Sunt dezamăgit de faptul că unul sau doi oameni care nu gândesc din punct de vedere politic, decât în interesul personal, la nivelul organizaţiei de Bucureşti, fie ea PSD în principal, fie ea PNL, ajung hotărâri aberante, doar-doar să poată să schimbe o serie întreagă de lucruri care nu sunt în fire de a fi schimbate. De când schimbăm noi şi desfiinţăm şcoli pentru clădiri publice? Asta este o aberaţie“, a mai spus edilul.

Şedinţa de Consiliu General a avut loc joi, prilej prin care s-au discutat peste 35 de hotărâri de consiliu. Deşi în primă instanţă nu a fost anunţată, o şedinţă de consiliu de îndată (considerată o acţiune de urgenţă - nota red.) a fost trecută pe site-ul Primăriei Capitalei cu câteva ore înainte de a începe. 

Unul dintre proiectele adoptate de consilierii generali, a fost perceperea unei taxe de până la 50% din veniturile Primăriilor de Sector de pe pieţele agroalimentare. Suma ar urma să intre în bugetul municipalităţii. 

De asemenea, s-a stabilit că se va face câte un studiu de fundamentare pentru fiecare clădire încadrată cu risc seismic din Centrul Istoric din Bucureşti şi care se află în proprietatea Primăriei Capitalei. În urma studiului de fezabilitate, a expertizei tehnice şi restul paşilor legali, vor începe lucrările. Investitorii privaţi vor aduce banii pentru consolidare şi modernizare, iar municipalitatea va concesiona pentru o perioadă de până la cinci ani clădirea, pentru ca aceştia să-şi recupereze banii investiţi. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite