Mircea Raicu: Ponta minte când spune că fuziunea RADET-ELCEN stă într-o hotărâre a CGMB. Guvernul ia decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Raicu, consilier general
Mircea Raicu, consilier general

Consilierul general PNL Mircea Raicu l-a acuzat, miercuri, pe premierul Victor Ponta că minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre a CGMB, precizând că Guvernul trebuie să decidă transferul ELCEN în proprietatea municipalităţii.

Mircea Raicu a spus că, în acest moment, Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu are ce să facă în ceea ce priveşte fuziunea dintre RADET şi ELCEN, deoarece a adoptat, încă din 2013, printr-o hotărâre de Consiliu, memorandumul privind trecerea ELCEN la Municipiul Bucureşti, iar Guvernul Ponta a adoptat acest memorandum.

"Această solicitare avea menirea de a corecta o greşeală istorică a guvernelor PSD de după anii '90 şi de a întregi sistemul de încălzire al oraşului. Atunci, Guvernul, în mod greşit, a lăsat în patrimoniul unor companii CET-uri care făceau parte din sistemul de încălzire al oraşelor. Multe dintre aceste companii au fost vândute apoi împreună cu CET-urile, iar oraşele au rămas fără sisteme centralizate de încălzire. Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate să se joace cu sănătatea unui oraş de 2,8 milioane de locuitori, din care 1,7 milioane depind de acest sistem de încălzire", a declarat Mircea Raicu, într-o conferinţă de presă care a avut loc înainta şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Raicu a precizat că dacă nu se vor lua măsuri urgente, prăbuşirea RADET va trage după ea şi prăbuşirea ELCEN.

"Oricât va dori domnul Ponta să arunce vina în curtea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, responsabilitatea privind situaţia dificilă în care se află serviciile publice din Bucureşti este a primarului general Sorin Oprescu. Domnul Ponta trebuie să-şi asume faptul că l-a susţinut pe domnul Oprescu şi să încerce să ajute oraşul şi locuitorii acestuia", a mai spus Mircea Raicu.

Acesta a adăugat că suma de 700 de milioane de euro, care este revendicată de către ELCEN, nu poate fi plătită de către bucureşteni, iar aceştia nici nu au de ce să plătească.

Consilierul general a mai spus că, luna viitoare, ar urma să se facă rectificare bugetară şi până atunci se va face o evaluare, vor fi stabilite priorităţile Primăriei şi vor fi acordate sumele necesare RADET pentru a se evita un blocaj.

Raicu a subliniat că asumarea răspunderii Guvernului ar putea debloca mult mai uşor această situaţie.

De altfel, Raicu a spus că bugetul aprobat în primăvara acestui an prevedea bani pentru regii, însă primarul Sorin Oprescu ar fi refuzat să livreze aceşti bani. "Banii au existat dar execuţia bugetară nu s-a făcut", a spus consilierul PNL.

Acesta a precizat că CGMB va asigura subvenţia pentru încălzire la nivelul la care s-a angajat, dar există aceste probleme care vin din trecut şi singura soluţie pentru remedierea lor ar fi fuziunea.

"Dacă Guvernul nu va înţelege acest lucru, se va produce dezastru social şi de mediu în Bucureşti", a spus Raicu, reafirmând că 1,7 milioane de locuitori riscă să rămână fără căldură, iar RADET şi ELCEN să se prăbuşească.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei şi va discuta despre RADET, precizând că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti, dar că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a CGMB.

"Eu ştiu foarte bine care este situaţia şi în Bucureşti, şi în restul ţării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluţia este o decizie a Consiliului General. O să mă văd şi cu primarul interimar. Nu ştiu exact care sunt majorităţile acolo, cum funcţionează, dar, categoric, trebuie o soluţie radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului şi nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET", a spus Victor Ponta.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) discută cu RADET încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de zece ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze.

Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde lei.

ELCEN a anunţat că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă şi căldura şi că nici nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarnă.
Directorul general al ELCEN Bucureşti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă şi căldură. Nicolaescu a menţionat că nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

De asemenea, şeful ELCEN a precizat că societatea organizează o licitaţie publică pentru a lua un credit de 150 milioane lei, pentru a putea achita din datoriile pe care le are către furnizorii de gaze. În total, ELCEN datorează Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom 548 de milioane de lei.

Potrivit conducerii ELCEN, în perioada 2009 - 2015 RADET a acumulat noi datorii, deşi în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară.

Bugetul municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de "subvenţie", reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane de lei, rămânând de achitat 140 milioane de lei.

În opinia oficialilor ELCEN, CGMB trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

De asemenea, Electrocentrale Bucureşti a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, compania care asigură gazele naturale pentru centralele termice din Capitală, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureştenii sa beneficieze de apă caldă şi căldură în sezonul de iarnă.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Producătorul de energie ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite