Militarii nu vor defila la parada de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf. Evenimentul va fi organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii nu vor defila în acest an pe sub Arcul de Triumf FOTO Arhivă
Militarii nu vor defila în acest an pe sub Arcul de Triumf FOTO Arhivă

Anul acesta, celebra paradă militară organizată în Bucureşti nu va avea loc în zona Arcului de Triumf, deoarece monumentul se află în plin proces de consolidare. Astfel, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că parada militară se va desfăşura în Piaţa Constituţiei.

Luni, de Ziua Naţională a României, parada militară organizată an de an cu ocazia zilei de 1 Decembrie va avea loc într-un decor diferit. Spre deosebire de anii trecuţi când militarii mărşăluiau pe şoseaua Kiseleff, trecând pe sub Arcul de Triumf, anul acesta evenimentul va fi organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală. Motivul pentru care paradas militară nu mai poate fi organizată în zona Arcului de Triumf este reabilitarea şi modernizarea monumentului, în jurul căruia este amenajat în acest moment un şantier.

Lucrările de la Arcul de Triumf, gata în primăvară

Arcul de Triumf din Capitală a intrat din luna ianuaria a acestui an într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spun reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că lucrările de consolidare şi conservare de la Arcul de Triumf era o necesitate, pentru că monumentul se degradase foarte mult din cauza trecerii timpului, dar şi a traficului intens din zonă.

De asemenea, odată cu finalizarea lucrărilor se doreşte introducerea monumentului istoric în circuitul public şi turistic. Cu alte cuvinte, Arcul de Triumf nu va mai fi deschis doar o singură zi pe an, turiştii putând să îl viziteze mult mai des. Pentru că nu se poate transforma în muzeu, reprezentanţii primăriei spun că în monument vor fi organizate mai multe expoziţii temporare. Lucrările, susţin reprezentanţii municipalităţii, ar trebui să se încheie în primăvara anului viitor.

Pasaj cu patru intrări şi zeci de mii de turişti

Pentru ca monumentul să fie în siguranţă, în timpul lucărilor de consolidare se va lucra şi la baza acestuia, acolo unde vor fi aplicaţi izolatori antiseismici şi izolatori, aşa cum s-a aplicat şi în timpul lucărilor de la vechiul sediu al Primăriei Capitalei de pe Bulevardul Regina Elisabeta.
Directorul de Investiţii al Primăriei Municipiului Bucureşti, Bogdan Hreapcă, a declarat că din planurile municipalităţii face parte şi construirea unui pasaj subteran cu patru intrări, care să uşureze traversarea zonei către Arcul de Triumf.

Totodată, imediat după ce lucrările se vor încheia, municipalitatea estimează că numărul turiştilor va creşte cu 6% în primii cinci ani de la deschidere.

Pe aceeaşi temă:

Cum sărbătoresc bucureştenii Ziua Naţională: muzică populară, fasole cu ciolan, ţuică şi celebra paradă militară

Parada de 1 Decembrie blochează traficul. Care sunt străzile pe care nu se va circula în weekend

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite