FOTO Ipostaze regale Art Nouveau

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
re2

În fototeca Arhivelor Naţionale ale României, în albumele fondului Barbu Ştirbey, se află şi câteva fotografii ale reginei Elisabeta şi ale principesei Maria/ viitoarea regina Maria. Deşi atât de diferite ca personalităţi, le apropiau posturile romantice în care s-au lăsat imortalizate, dragostea pentru flori şi pentru perle, patronajul artistic, operele de binefacere şi grija pentru popor.

Regina Elisabeta ne apare în cinci fotografii, realizate în 1913, purtând vălurile ei albe, înconjurată de florile dragi, de şiraguri de perle, adâncită în visare sau lucrând la cusăturile ei. Dacă pasiunea pentru crini şi trandafiri a principesei/reginei Maria este binecunoscută, iat-o şi pe regina Elisabeta în ipostaze asemănătoare, în spiritul Art Nouveau.

Fotografiile au fost făcute, cel mai probabil, de Nadeja Ştirbey, posesoarea albumelor.

image
image
re7
re5
re6

A.N.R. fototecă, album 96

Istoricului Nicolae Iorga i se datorează în 1913 traducerea şi publicarea primului volum de povestioare şi poezii al Nadejei Ştirbey, intitulat ”Raze de soare”, apărut la Neamul Românesc, Vălenii de munte. Lucrarea este ilustrată cu fotografiile principesei Maria, în ambianţele interioare pline de referinţe Art Nouveau.

rm
rm1
rm4
rm9
rm 8
rm5

A.N.R., fototeca, album 90. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite