HG-ul de înfiinţare a Parcului Natural Văcăreşti, în dezbatere publică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Parcul Naţional Văcăreşti au fost observate peste 95 de specii de păsări   FOTO Helmut Ignat
În Parcul Naţional Văcăreşti au fost observate peste 95 de specii de păsări   FOTO Helmut Ignat

După chinuitoare eforturi, la aproape patru ani de la demararea campaniei, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a fost pus în dezbatere publică. Aceasta înseamna că fiecare cetăţean îşi poate trimite pe adresa Ministerului Mediului părerea sa cu privire la acest proiect. Iar Ministerul Mediului are obligaţia să o ia în considerare.

În acest context, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, promotoarea acestui proiect, reaminteşte publicului larg importanţa parcului pentru oraşul Bucureşti şi pentru România. 

Va fi cel mai mare spaţiu verde compact din Bucureşti! Are o suprafaţă de 183 de ha şi reprezintă aproximativ un metru patrat de spaţiu verde în plus pentru fiecare bucureştean. Avem oricum una dintre cele mai poluate Capitale din Europa, cu depăşiri repetate ale concentraţiilor de particule poluante din aer (PM 10). Este şi motivul pentru care Comisia Europeana a demarat procedura de infringement împotriva României. Spaţiile verzi urbane sunt decisive pentru buna calitate a aerului. Astfel, noul parc va acţiona ca un adevărat aspirator pentru praful din sudul orasului. Deja acest efect se simte. Anual, în anotimpul cald, aerul din jurul parcului este mai proaspăt, iar temperatura generală din apropiere este puţin mai scăzută. 

Mai mult decât un parc obişnuit, Parcul Natural Văcăreşti va fi o arie naturală protejată. Aceasta înseamnă că va oferi bucureştenilor un peisaj unic, protejat de lege, în care natura a construit în ultimii 25 de ani un ecosistem solid şi divers. Au fost observate peste 95 de specii de păsări, din care 45 aflate în diferite grade de protecţie, mai multe exemplare de vidră (specie protejată), vulpe, nevăstuică, bizam. Este motivul pentru care zona a devenit, metaforic, „Delta Bucureştiului“, iar noi o mai numim „ambasada“ Deltei Dunarii la Bucureşti. O dată înfiinţat parcul, aceste specii şi habitate vor fi mai bine protejate şi conservate. Mai mult decât atât, pe baza studiilor ştiinţifice, zona poate fi repopulată şi cu alte specii de păsări, animale, arbori. Astfel, Parcul Natural Văcăreşti are un potenţial foarte mare de a deveni o „scoală“ de ecologie pentru elevii de pretutindeni şi un adevărat laborator pentru cercetători.  

Pe lângă beneficiile comunitare menţionate mai sus, Parcul Natural Văcăreşti va oferi un model de dezvoltare urbană durabilă în zona de sus a Bucureştiului. Gradul de protecţie specificat prin lege va obliga administraţia pubică şi operatorii economici să respecte peisajul natural şi să ţină cont de acesta în PUZ-urile care se vor realiza. O dată înfiinţat, parcul va impinge autorităţile să se gandească mai mult la asemenea proiecte deosebit de importante pentru un oraş sănătos, care îşi respectă locuitorii. 

După aproape patru ani de eforturi suntem invitaţi să ne exprimăm în mod oficial cu privire la proiectul de înfiinţare al Parcului Natural Văcăreşti. Vă încurajăm să răspundeţi acestei chemări şi să contribuiţi astfel în mod direct la construcţia unuia dintre cele mai frumoase locuri din Capitala. O puteţi face consultând anunţul postat pe site-ul Ministerului Mediului la adresa.

Pe contul de Facebook al parcului şi pe site-ul parcnaturalvacaresti.ro vom urmări îndeaproape acţiunea şi vă vom oferi stiri, documente şi fotografii necesare unei cât mai bune informări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite