FOTO Cumpenele istorice ale Teatrului Naţional Bucureşti. Cum a supravieţuit comunismului, după ce i-a scos din minţi pe Ceauşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechiul Teatru Naţional 1852 - 1944 FOTO www.tnb.ro
Vechiul Teatru Naţional 1852 - 1944 FOTO www.tnb.ro

Teatrul Naţional din Bucureşti are o povestea impresionantă, iar de-a lungul timpul şi-a schimbat înfăţişarea de mai multe ori. „Adevărul“ vă prezintă istoria zbuciumată a teatrului din Bucureşti.

Povestea Teatrului Naţional din Bucureşti începe în 1834, atunci când se înfiinţează Societatea Filarmonică la iniţiativa lui Ion Heliade Rădulescu şi a lui Ion Câmpineanu. Doi ani mai târziu, reprezentanţii Societăţii Filarmonice cumpără Hanul Câmpinencii pentru a construi clădirea Teatrului Naţional. Domnitorul Alexandru Ghica aprobă proiectul, fiind alese planurile arhitectului din Viena Heft.

Prima clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti a fost pe Calea Victoriei, acolo unde acum se află Hotel Novotel. Clădirea teatrului a fost inaugurată în 1852, însă a fost distrusă după bombardamentele din anul 1944. 

Oficializarea teatrului

În anul 1853, actorul Matei Millo joacă pentru prima oară în Bucureşti piesa „Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri. Reprezentanţii TNB precizează pe site că acest spectacol reprezintă debutul dramaturgului în repertoriul teatral bucureştean.

În 1861, are loc premiera naţională a piesei „Hamlet”, de William Shakespeare, şi abia între anii 1864 – 1877 are loc oficializarea Teatrului Naţional. Teatrul cel Mare devine instituţie publică de cultură când, printr-un decret semnat de primul ministru de atunci, Mihail Kogălniceanu, „s-a hotărât să se ia pe contul statului şi să devină instituţie naţională”. În acea vreme, directorul Teatrul Naţional era Alexandru Odobescu, tot el fiind cel care a pus pe frontispiciu numele instituţiei - „Teatrul Naţional“.

Vechiul Teatru Naţional  FOTO tnb.ro

sala tnb

În 1877, din iniţiativa lui Ion Ghica, directorul teatrului, Parlamentul promulgă Legea teatrelor. În timpul Războiului de Independenţă, teatrul organizează reprezentaţii în folosul soldaţilor răniţi şi pentru întreţinerea spitalelor. În timpul reprezentaţiilor, publicul era ţinut la curent cu evenimentele de pe front. Povestea clădirii de pe Calea Victoriei se sfârşeşte în 1944, atunci când bombardamentele distrug clădirea. Deşi putea fi refăcut, Teatrul Naţional a fost mutat în actualul sediu, din Piaţa Universităţii. 

Noul teatru al Bucureştiului

În 1973, a fost inaugurată Sala Mare din actuala clădire. „Studiile au început în 1963, iar şantierul a fost deschis în 1965-1966“, precizează Romeo Belea, arhitectul care a conceput clădirea din Piaţa Universităţii.

Sala TNB 1973 - 1978 FOTO tnb.ro

sala mare tnb foto tnb

Prima modernizare a acestei clădiri a avut loc în 1978, când un incendiu a mistuit Sala Mare şi a fost nevoie de o renovare atât interioară, cât şi exterioară.

La începutul anilor ’80, soţii Ceauşescu s-au declarat nemulţumiţi de Sala Mare. „Mi-au cerut 1.500 de locuri, dar le-am spus că nu prea se mai putea vorbi despre o sală de teatru. E important să vezi faţa actorului şi să auzi şoapta“, spune arhitectul, care a fost concediat atunci.

Aşa arată sălile actualului Teatru Naţional FOTO Marian Iliescu

image
image

Astfel, în anii 1982-1984, arhitectul Cezar Lăzărescu a reconfigurat interiorul şi faţadele faţadele care s-au păstrat până în 2011, când a fost deschis un nou şantier. Lucrările de modernizare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ din Bucureşti (TNB), începute în 2011, au repus clădirea pe lista celor mai moderne din Europa. Costurile totale se ridică la circa 70 de milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite