Sibiul, în paşi de dans. De la „West Side Story“ la „Tango la înălţime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi şi miercuri, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, se va juca „West Side Story“, un spectacol nonconformist, regizat de coregraful  Răzvan Mazilu.


Festivalul Internaţional de Teatru (FITS), început vineri la Sibiu, continuă cu ritmuri şi sonorităţi provocatoare, oferite de artişti şi companii de pe mai multe continente. Până duminică, 21  iunie, vor fi reprezentate spectacolele a patru coregrafi renumiţi: Răzvan Mazilu (România),  Barak Marshall (Israel), Jin Xing (China) şi Brenda Angiel (Argentina).

Spectacolul „West Side Story“, care se va juca marţi, de lora 22,00  la BRD Scena 9, este adaptarea mult premiată, pe muzica lui Leonard Bernstein, a clasicei tragedii romantice „Romeo şi Julieta“. Cele două familii rivale sunt înfăţişate ca două bande inamice din New York City. Ura dintre ei, transpusă într-un dans moders şi nonconformist a unui grup de dansatori tineri conduşi de Răzvan Mazilu, se intensifică, până în puncte limită.
Răzvan Mazilu consideră că „musicalul înseamnă şi entertainment, şi strălucire, un accent pus pe partea muzicală, în care povestea este cântată şi dansată, de un actor total".

"Cred că musicalul e o oglindă foarte fidelă a epocii în care trăim. E o oglindă pusă în faţa unei societăţi actuale, cu spaimele ei, cu temerile ei. E important că Festivalul de la Sibiu impune acest gen“, a precizat, pentru „Adevărul“, coregraful Răzvan Mazilu (foto).
image

„Tango la înălţime”
Barak Marshall este unul dintre cei mai mari inovatori ai dansului israelian, răsplătit cu numeroase distincţii încă de la debut, în anul 1995. Pentru spectacolul „Ţara miracolelor“, Barak Marshall semnează coregrafia, scenografia, muzica şi textul.  Mişcările lui Marshall sunt corporale, energice, rapide, conţinând motive etnice moderne şi sunt cunoscute ca fiind extrem de emoţionale, vizuale şi teatrale. Aranjamentul muzical pentru „Ţara miracolelor“ combină elemente de muzică ţigănească, balcanică, jazz, muzică yiddish şi rock. Reprezentaţia spectacolului va avea loc miercuri, 17 iunie, de ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu.

Spectacolul „Vreau să fiu altfel“ este cea mai nouă coregrafie dintre cele aproape 20 pe care Jin Xing le-a creat pentru compania de dans din Shangai. Această creaţie aduce pe scenă şi nouă muzicieni din Mongolia Centrală. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia îndeplinesc o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice. Muzica extrem de expresivă creează o atmosferă ce aminteşte de peisajul mongolez cu pajişti întinse, invitând publicul să ia parte la această experienţă. Spectacolul va avea loc joi, 18 iunie, ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Artista argentiniană Brenda Angiel reinventează cel mai popular dans din ţara ei, folosind metoda dansului în aer. Cu ajutorul sforilor şi corzilor elastice, creează o nouă formă de spaţialitate, dansul în aer având un vocabular cu totul special. Prin încorporarea diverselor ritmuri ale celui mai iubit stil muzical argentinian şi inspirat de un faimos pas de tango, spectacolul „Tango la înălţime” este interpretat de talentata companie Brenda Angiel Aerial Dance. Muzica este interpretată live de o orchestră formată din  şapte instrumentişti. Spectacolul va avea două reprezentaţii: sâmbătă, 20 iunie, de la ora 20.00 şi duminică, 21 iunie,  de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite