De ce cred că Guvernul Grindeanu trebuie să plece

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Vitalie Brega
foto: Vitalie Brega

Dacă aţi trecut de titlu şi deja citiţi aceste cuvinte, vă rog frumos să fiţi raţionali când citiţi argumentele. În ultimele zile am încercat să aflu contrarargumentele celor care „susţin” Guvernul Grindeanu. Dar nu am putut să scot de la ei decât că „Iohannis este de vină, că ia întărâtat!”.

Niciunul nu a putut să treacă de această frază învăţată de pe posturile România TV şi Antena 3. Nici ei, nici liderii PSD nu fac legătura între proteste şi ordonanţa 13, cea care a reuşit să înfurie atât de mulţi, încât sute de mii de oameni au ieşit în stradă în toate oraşele mari ale României.

Ca persoană care promovează dialogul pentru rezolvarea problemelor, am remarcat că Guvernul Grindeanu, la fel ca administraţia Firea, ignoră dialogul cu cetăţenii.

Cei care aţi urmărit traseul Ordonanţei 13, ştiţi că Ministerul Justiţiei a iniţiat o serie de consultări pe tema ordonanţei. La solicitarea unor asociaţii, inclusiv a celei pe care o reprezint, s-a organizat şi o întâlnire-dezbatere unde cetăţenii şi asociaţiile au putut să spună reprezentanţilor ministerului care sunt opiniile lor despre actul normativ (Ordonanţa 13).

Conform legii, ministerul trebuia să analizeze fiecare opinie exprimată. Apoi, dacă argumentul invocat era valid, ministerul trebuia să modifice textul legii. În schimb, dacă ministerul considera că unele argumente nu sunt corecte, trebuia să justifice de ce nu s-a ţinut cont de acele opinii. Cam acesta este, pe scurt, procesul de consultare şi dezbatere a actelor normative prevăzut de Legea nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Însă Ministerul Justiţiei a întrerupt acest proces, justificând „urgenţa” aprobării actului normativ. Ca să fie clar: aproape tot procesul de consultare era finalizat. Mai era nevoie doar ca ministerul să răspundă sutelor de opinii exprimate!

În aceste condiţii, sutele de mii de persoane care urmăreau subiectul au observat cum Guvernul ignoră dialogul cu cetăţenii şi, fără argumente valide, adoptă un act normativ fără ca acesta să fie pe ordinea de zi.

În şedinţa de Guvern din 31 ianuarie 2017, când a fost adoptată Ordonanţa 13, niciunul dintre miniştri nu a atras atenţia că nu a fost finalizat dialogul cu cetăţenii, cu toate că subiectul era pe buzele tuturor.

Legea are drept scop să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative.

De aceea, pot să spun că adoptarea „pe furiş” a Ordonanţei 13 a fost un act iresponsabil care a reuşit să irite o ţară întreagă.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele zile observăm că Guvernul Grindeanu nu a încercat nici un moment să detensioneze situaţia. Oare câţi ştiu că Guvernul are un minister al Consultării Publice şi Dialogului Social? Ei bine, ce aţi auzit despre acest minister în ultimele 6 zile? Nimic? Nici eu.

Guvernul Grindeanu nu a ales niciodată calea dialogului. Cu excepţia ministrului Florin Jianu, care şi-a dat demisia, restul miniştrilor au tăcut mâlc.

„Am muncit cu credinţă si îndârjire în fiecare din cele 28 de zile de mandat şi nu mi-a trecut prin gând că munca ar putea fi umbrită într-un mod atât de brutal şi de nedrept. Cei care ma cunosc ştiu ca nu pot accepta impostura sau minciuna!” - mesajul ministrului demisionar Florin Jianu

De fapt greşesc. Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, a transmis permanent mesaje de instigare, contribuind la evidenţierea rupturii dintre Guvern şi cetăţeni.

După 6 zile în care Guvernul Grindeanu a ales să întrerupă dialogul cu cetăţenii, singurul lucru pe care-l mai poate face este să demisioneze. Altfel, prin fiecare declaraţie, prin fiecare gest, nu va face decât să dezbine şi mai mult românii.

Eu voi continua să ies în stradă până când vom avea un Guvern care să pună pe primul plan interesele cetăţenilor, nu pe cele ale grupurilor de interese. Încă mai sper că în PSD există oameni mai valoroşi decât membrii actualului cabinet care să cultive dialogul cu cetăţenii, aşa cum dealtfel legea obligă. (Legea nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică)

Art. 1 (2) Legea are drept scop: a) să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative; b) să stimuleze participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative; c) să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice.

Nu pot să nu amintesc în final de mesajul Bisericii Ortodoxe Române faţă de subiectul care a dezbinat românii în ultimele săptămâni.

„Biserica promovează constant cultura dialogului şi civilizaţia morală a Decalogului.”

Guvernul Grindeanu nu mai poate fi partener de dialog credibil. De aceea, cred că trebuie să plece.

Marian Ivan – membru cofondator OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite