Dezastrele care au năruit Capitala secolului trecut: două mari cutremure în doar 40 de ani. Arhitecţii au fost acuzaţi că nu şi-au făcut treaba bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur 4 martie 1977 FOTO GettyImages/Guliver

Capitala secolului trecut a fost lovită de două cutremure importante, care au lăsat urme puternice pe suprafaţa oraşului. În anul 1940, unul dintre cele mai înalte blocuri ale Bucureştiului s-a măcinat din cauza mişcărilor seismice, urmând ca în anul 1977 scenariul de groază să se repete cu alte clădiri, iar numărul morţilor să fie mult mai mare.

Capitala secolului trecut nu a fost lovită de un număr însemnat de dezastre naturale, dar a trebuit să se confrunte cu două cutremure importante. Primul seism important al secolului trecut a avut loc pe 10 noiembrie 1940, atunci când blocul Carlton, cel mai înalt din Capitală, s-a dărâmat sub undele puternice ale seismului, după cum povesteşte istoricul Dan Falcan.

Sute de morţi şi acuzaţii aduse arhitectului clădirii

Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe Scara Richter şi s-a produs la ora 3.39, atunci când majoritatea locatarilor din blocul Carlton, de pe bulevardul Magheru, şi-au pierdut viaţa. Odată cu zguduiala puternică a început şi panica care s-a extins asupra întregului oraş, în special asupra celor care locuiau în blocul Carlton. Rând pe rând, etajele blocului s-au sfărâmat, iar peste 150 de oameni au pierit în acea noapte.

Blocul avea o structură de beton-armat, o inovaţie pentru o clădire bucureşteană din acea vremea, iar după ce construcţia s-a dărâmat, în noaptea de 10 noiembrie, un adevărat val de suspiciuni şi acuzaţii au început să planeze asupra imobilului.

Au fost oameni care spuneau că proiectanţii construcţiei nu au respectat normele necesare, iar tragedia s-ar fi petrecut din cauza celor implicaţi în proiectul de construcţie. Unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi ai vremii, G.M. Cantacuzino, cel care se ocupase de proiectul blocului Carlton, a fost dat în judecată, fiind acuzat de numerose încălcări ale legii, explică istoricul Falcan.

„Alte suspiciuni care au planat asupra constructorilor au fost cele potrivit cărora s-ar fi furate materiale, lucru care ar fi condus la o degradare a clădiri“ , precizează Dan Falcan.

Cutremurul din anul 1977, mii de morţi şi răniţi

Considerat unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice care a lovit România, cutremurul din 1977 a fost unul de suprafaţă, ce a avut loc la 95 de kilometri adâncime. A avut loc pe 4 martie 1977, iar Capitala a fost extrem de afectată.

image

Atunci, povesteşte Dan Falcan, numărul morţilor şi al răniţilor din Bucureşti a fost unul însemnat.  „În martie 1977, şi-au pierdut viaţa mii de oameni, ştiam de aproape 5.000, s-au dărâmat foarte multe clădiri şi, zic eu, a fost mai rău ca în 1940“ , precizează Falcan.

Însă, povesteşte istoricul, Capitala a fost rapid revigorată cu ajutorul echipajelor de intervenţie trimise de Ceauşescu. În locul clădirilor căzute au fost amenajate spaţii verzi, pentru că „dictatorul Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca faţa Capitalei să redevină repede ce era înainte de marele cutremur“.

Peisajul care domnea pe străzile Bucureştiului era un dezolant, după cum îşi aminteşte Dan Falcan. În Centrul Vechi, la fiecare pas se găseau rămăşiţe umane, dărâmături, panică şi peste tot se auzea strigăte şi hohote de plâns.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Cel mai mare dezastru natural în secolul XX la Iaşi - inundaţiile din iunie 1932, atunci când apele s-au revărsat peste oraş în valuri înalte de şapte metri

Apele umflate ale Dunării au făcut prăpăd în Bărăgan. În primăvara anului 1985, şuvoaiele au acoperit Grădina Zoologică

Trei cutremure de Paşte în zona Vrancea

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite