Cum a ajuns arhitecta Anca Petrescu să-i îndeplinească lui Nicolae Ceauşescu cel mai grotesc moft: Casa Poporului - cea mai mare clădire din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, a ajuns cunoscută în toată lumea după ce a schiţat şi a realizat cea mai importantă clădire a României: Casa Republicii. „Adevărul“ vă spune astăzi povestea impresionantă a tinerei care a reuşit să-l impresioneze pe Nicolae Ceauşescu.

În luna martie a anului 1949, la Sighişoara se năştea cea care avea să rămână în istoria României: Anca Petrescu. O femeie ambiţioasă, extrem de muncitoare şi serioasă. A absolvit în anul 1973 Institutul de Arhitectură Ion Mincu, fără să îşi închipui că numele ei urma să fie cunoscut de o lumea întreagă.

Cum a ajuns să realizeze proiectul Casei Poporului

În anul 1977, România era zguduită puternic de cutremur. Atunci, în mintea lui Nicolae Ceauşescu a început să prindă rădăcini ideea unui monument strategic. Aşa a ajuns să organizeze un concurs la care au participat 17 colective de arhitecţi. Printre aceştia se numără şi Anca Petrecu care povestea în 2013, pentru Adevărul, că nu s-a gândit nicio clipă că ea ar putea să ajungă să câştige.

image

În 1982, a avut loc ultima etapă a concursului. Dintre toate proiectele prezentate atunci, unul singur l-a impresionat pe Nicolae Ceauşescu: cel realizat de către Anca Petrescu, care avea şi o temă interesantă de licenţă: dealul pe care urma să fie construită Casa Poporului.

„Nu am crezut nicio clipă că o să aleagă proiectul meu. Ceilalţi arhitecţi care au participat în concurs aveau nişte titulaturi impresionante, în comparaţie cu mine” , povestea arhitecta.

Cum se muncea pe cel mai mare şantier al ţării

Pentru a fi ridicată construcţia grandioasă din inima Bucureştiului, circa 20.000 de oameni au muncit timp de şapte ani, în trei schimburi. Efortul a fost unul impresionat, iar banii pentru cei care munceau nu erau mulţi, după cum povestea arhitecta.

În comparaţie cu muncitorii de pe şantier, arhitecţii erau plătiţi mult mai prost, însă toţi erau răsplătiţi cu aceeaşi suma. Nicoale Ceauşescu nu lua în calcul performanţele individuale sau proiectele pe care aceştia le făceau. Era suficient să fii unul dintre arhitecţii care lucrau pe şantier, alături de Anca Petrescu, ca să fii plătit cu aceaşi sumă care îi era oferită şi ei.

Casa Poporului nu e terminată

În 2013, atunci când reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu Anca Petrescu în biroul ei din Casa Poporului, arhitecta povestea că uriaşa construcţie nu e terminată din cauza faptului că „nu se găseşte finanţarea necesară“. Din păcate, arhitecta nu a mai trăit să-şi vadă visul împlinit. În 2013, femeia a fost implicată într-un accident de maşină. După săptămâni întregi de comă, Anca Petrescu a pierdut lupta cu viaţa. 

↵ Use original player

Epoca de Aur - Inaugurare - Casa Poporului - Bulevardul Victoria Socialismului - Bucuresti Romania

By s0001ar

YouTube

← Replay

X

i

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite