Chuck Norris, unde eşti, pe Oprescu să-l opreşti?
0Aceasta este o invocaţie, o întrebare retorică şi...numele unui grup creat pe Facebook de bucureştenii care s-au săturat să fie ţinuţi la uşa Primăriei Generale.
Asta pentru că războiul declanşat de primărie împotriva locuitorilor săi va continua şi în această săptămână, când cetăţenii vor fi împiedicaţi să ia parte la şedinţa consilierilor municipali. Şedinţa de joi, 29 noiembrie, va fi a patra la care bucureştenii nu vor fi lăsaţi să intre şi să se exprime.
Să ne înţelegem: în oraşele civilizate cetăţenii sunt consultaţi şi încurajaţi să se exprime pe marginea proiectelor de hotărâre aprobate sau respinse de consilieri. Asta se numeşte consultare publică şi are ca efect obţinerea legitimităţii de către autoritatea locală. În general, în urma unui astfel de proces, toată lumea e mulţumită – cetăţeanul că a spus ce crede, primăria că şi-a îndeplinit obligaţia de a informa oamenii şi că deciziile pe care le ia servesc binelui comunităţii. În acelaşi context, accesul la şedinţele publice este liber, în virtutea transparenţei şi dreptului la informare.
Dar să lăsăm la o parte oraşele civilizate şi să ne întoarcem la Bucureşti.
Primarul Oprescu şi consilierii generali au decis că sala de şedinţă e prea mică, iar cetăţenii interesaţi de deciziile care se iau acolo îi inoportunează şi le iau aerul. Aşa că i-au surghiunit într-o încăpere dotată cu plasme, de unde bucureştenii înscrişi pe listă pot urmări în timp real şedinţa şi pot lua cuvântul.
În primul rând este inacceptabil că Primăria Capitalei plăteşte o chirie de aproape 3 milioane de euro pe an pentru o clădire de 14 etaje care nu are o sală de şedinţe decentă. În al doilea rând, aleşii noştri din Consiliul General nu erau deloc impresionţi de intervenţiile cetăţenilor nici când se aflau în aceaşi sală cu ei. Acum, că alegerile locale au trecut, cetăţenii lăsaţi la izolare au pierdut şi ultima şansă de a se exprima. Vă daţi seama, sper, că posibilitatea de a intra ”în direct” cu aleşii locali prin intermediul unei camere web ”în cazul în care se aprobă transmisiunea” este o glumă proastă, la care consilierii au râs probabil copios, atunci când au scornit-o şi au transformat-o în regulament.
Aşa că, nu ştim dacă Chuck Norris va interveni, dar în mod sigur câţiva oameni vor încerca din nou să vadă ce drepturi au în şedinţa de joi a Consiliului General. Şi dacă nu vor reuşi să intre, consilierii generali vor vota în linişte, departe de privirile acuzatoare sau revoltate, prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu cu încă trei ani, la un preţ aproape dublu faţă de cel al pieţei.