Cea mai ciudată legendă a Bucureştiului. Cum a ajuns ciobanul Bucur să-i testeze dragostea Dâmboviţei cu un cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legenda spune că Dâmboviţa s-a iubit nebuneşte cu Bucur FOTO PMB
Legenda spune că Dâmboviţa s-a iubit nebuneşte cu Bucur FOTO PMB

Dâmboviţa, celebra apă care străbate Capitala, ascunde în spate o poveste fascinată care s-a păstrat de sute de ani. „Adevărul“ vă prezintă astăzi legenda apei curgătoare şi imagini realizate de-a lungul timpului.

Se spune că povestea Dâmboviţei a început în urmă cu multă vreme, într-o pădure din România în care avea casă un tăietor de lemne. Acesta era foarte sărac, dar avea o fiică pe care o considera cea mai importantă avere. Dâmboviţa, aşa cum se numea fata, era de o frumuseţe rar întâlnită, dar crescuse fără mamă, întrucât aceasta murise când fata era încă încă mică. Pe o câmpie din apropierea pădurii trăia şi un cioban pe care îl chema Bucur. Cei doi se ştiu din copilărie şi uşor-uşor au ajuns să se îndragostească nebuneşte unul de celălat.

Anii au trecut peste cei doi îndrăgostiţi şi într-o noapte, la uşa tăietorul de lemne a apărut un prinţ. Acesta se plângea de faptul că este urmărit de mai mulţi hoţi şi că nu ştie cum ar putea să scape de aceştia, povestesc istoricii.

dambovita 1941

FOTO pozeonline.ro

După câteva clipe l-a întrebat pe tatăl Dâmboviţei dacă  doreşte să-i arate drumul sper vârful muntelui în care era pădurea. Dâmboviţa s-a hotărât să îl conducă pe prinţul necunoscut spre locul în care dorea să ajungă, deoarece tatăl fetei era prea bătrân pentru a mai putea face faţă unei asemenea drumeţii.

Testul dragostei

După minute bune de mers, Dâmboviţa a început să se simtă din ce în ce mai rău şi bănuia că starea ei este cauzată de prinţ. Ajunşi pe cărarea din vârful muntelui, prinţul misterior îi spune Dâmboviţei că s-a îndragostit de ea şi că vrea să îi fie soţie. Fata l-a refuzat încă de la început, spunându-i că îl iubeşte pe Bucur. După lungi discuţii, prinţul i-a spus Dâmboviţei că totul a fost o încercare şi că el este, de fapt, duhul muntelui care a vrut să-i testeze fidelitatea.

dambovita 1924

FOTO pozeonline.ro

Speriat de faptul că Dâmboviţa n-a mai ajuns acasă, tatăl ei l-a anunţat pe Bucur că ceva rău i s-a întţmplat fetei sale. Bucur a fugit în vârful muntelui, iar prinţul misterios a dispărut lăsându-i fetei o păpuşă şi un cuţit. Ajuns la Dâmboviţa, Bucur i-a reproşat că l-a trădat şi a suspus-o unui test. I-a spus să dea cu cuţitul în piatră şi dacă piatra se despică înseamnă că ea este încă pură.

pod peste dambovita

FOTO pozeonline.ro

Fata a lovit piatra cu acel cuţit şi din ea a început să curgă o apă care a fost numită ca fata. Păpuşa a rămas pe vârful muntelui şi de atunci poartă acest nume. Iubirea celor doi tineri a fost extraordinară şi în cele din urmă s-au căsătorit, formând Bucureştiul în acre curge Dâmboviţa şi care a fost numit după celebrul baci.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite