Cât de bogaţi sunt edilii Bucureştiului: sute de case, terenuri, bijuterii şi autoturisme de lux sunt trecute în declaraţiile lor de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, primarii Bucureştiului au fost implicaţi într-o mulţime de scandaluri şi, de multe ori, numele acestora a ţinut ocupată prima pagină a ziarelor. Deşi au venituri modeste de la primărie, edilii au averi uriaşe. Astăzi, „Adevărul“ vă prezintă agoniseală primarilor care conduc sectoarele Bucureştiului.

Andrei Chiliman, agoniseală substanţială

În declaraţia de avere din 2014, Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1 suspendat din funcţie pentru 60 de zile, susţine că are o mulţime de bunuri. Spre exemplu, politicianul deţine nu mai puţin de 13 terenuri, trei clădiri, două autoturisme costisitoare, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de cel mult 170.000 de euro. De asemenea, mai multe clădiri şi terenuri menţionate în declaraţia de avere a lui Andrei Chiliman sunt trecute pe numele soţiei sale şi pe numele copiilor lui. 

Săptămâna trecută, primarul a fost luat de poliţişti direct de pe aeroport şi condus la DNA Ploieşti pentru a da explicaţii cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar fi fost implicaţi apropiaţi de-ai săi şi chiar şi el. Potrivit unui comunicat de presă emis joi de DNA, primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de Vlad Octavian Moisescu şi Ioana Costescu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi faţă de liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi interfaţa lui Moisescu la Primăria Sectorului 1), Andrei Chiliman şi Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

„Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora”, se arăta în comunicatul DNA.

Neculai Onţanu, declaraţie de avere sărăcăcioasă

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, are o declaraţie de avere sărăcăcioasă. Edilul Sectorului 2 menţionează că deţine un teren, o clădire şi bijuterii în valoare de cel mult 25.000 de euro. 

Robert Negoiţă are 33 de terenuri şi peste 120 de clădiri

Declaraţia de avere a primarului Robert Negoiţă are 14 pagini şi cea mai mare parte a bunurilor au ajuns în posesia primarului după 2004. În declaraţia de avere, Robert Negoiţă susţine că are, printre altele, următoarele bunuri: 33 de terenuri (majoritatea cumpărate după anul 2004), 121 de clădiri (cele mai multe fiind apartamente şi case de locuit) cumpărate sau construite, de asemenea, după anul 2004.

Totodată, în declaraţia de interese a primarului se specifică faptul că acesta este asociat la parcul acvatic din Otopeni Water Park, dar şi la SC DOMUS STIL REAL ESTATE SOLUTIONS SRL.

Ascensiunea sa politică este una rapidă şi în doar doi ani, de la membru de partid PSD, Negoiţă ajunge să fie ales vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a PSD (TSD). În 2007, este ales preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi (LTISD), iar în 2008 este ales secretar executiv al organizaţiei centrale a PSD. Începând cu 2010 este ales vicepreşedinte al PSD şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Ilfov, iar din 2011 este preşedinte interimar al Organizaţiei Sector 3 PSD. Doar la un an după ce a devenit preşedintele interimar al Organizaşiei Sector 3 PSD, Robert Negoiţă a devenit, în 10 iunie 2012, primarul sectorului 3.

„Este adevărat că începând cu anul 2004 m-am implicat în politică. Însă la fel de adevărat este şi faptul că am devenit antreprenor încă din anii ’90. De exemplu, în perioada  1996-1998 am fost administratorul companiei Euroline, iar în 1998 am înfiinţat compania Pro Confort. Aceste afaceri şi-au arătat roadele mai târziu şi amble au fost afaceri care au activat exclusiv în mediul privat, neavând niciun contract cu instituţii publice.

Repet, nu am derulat niciodată afaceri cu statul. Din 2004, activitatea mea în domeniul politic s-a desfăşurat în paralel cu cea din domeniul de business. Ele nu sunt incompatibile. Nu le-am amestecat niciodată. Chiar şi după 2004 meritele în domeniul administrării afacerilor mi-au fost recunoscute în repetate rânduri prin premiile pe care le-am primit – distincţia Think Big în cadrul galei “Premiilor Business Magazin pentru Tineri manageri” pentru cel mai amplu proiect hotelier din Uniunea Europeană – Rin Grand Hotel, în 2007; şi premiul special pentru “Cel mai îndrăzneţ proiect de afaceri” în cadrul Galei “Celebrităţile Anului – Trofeele Celebrităţii” organizată de TVR, în 2008. Am separat cele două domenii în 2008, când am devenit deputat. În acel moment am părăsit managementul privat.

Niciun moment nu m-am aflat în vreo stare de incompatibilitate. Am ştiut să separ foarte clar lucrurile. Toate bunurile pe care le găsiţi consemnate în declaraţia de avere sunt rezultatul a 20 de ani de muncă exclusiv în mediul privat, fără vreo interferenţă cu instituţiile publice şi cu banii publici”, explica, pentru „Adevărul“, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.

Piedone are trei autoturisme de lux

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Pieponde, susţine în declaraţia de avere că deţine două terenuri în Bragadiru şi două clădiri în Bucureşti. De asemenea, edilul Sectoprului 4 are trei autoturisme de lux şi bijuterii în valoare de circa 40.000 de euro. 

Vanghelie,  avere ştiută doar de el 

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 ani de-a rândul, numărându-se pe lista edililor care n-au fost prea pasionaţi de şcoală. Cu toate acestea se spunea că edilul avea o avere impresionantă pe care n-a făcut-o public foarte clar niciodată. Cât timp a fost la cârma primăriei, Vanghelie a evitat să îşi completeze declaraţia de avere şi s-o publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5, aşa cum prevedea legea. 

 Cu toate acestea, Marian Vanghelie a completat o declaraţie de avere înainte de a-şi depune candidatura la Primăria Sectorului 5 în 2012 şi potrivit acesteia edilul ar deţine un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. De asemenea, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, venitul edilului din anul 2011 fiind de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.

Mănescu are un teren şi trei maşini

Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6, menţionează în declaraţia de avere că deţine un teren în suprafaţă de 990 de metri pătraţi în Bragadiru, două clădiri – una în Bragadiru şi alta în Predeal, dar şi trei autoturisme. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite