Bulevardul Unirii, amenajat după placul lui Negoiţă. De ce a fost amendat edilul Sectorului 3 şi cum justifică îmbrăcarea vechilor borduri în beton roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulevardul Unirii din Capitală a fost reamenajat de Primăria Sectorului 3 FOTO David Muntean
Bulevardul Unirii din Capitală a fost reamenajat de Primăria Sectorului 3 FOTO David Muntean

La sfârşitul anului trecut, Bulevardul Unirii din Capitală a intrat în ample lucrări de modernizare, după ce edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a cerut aprobare pentru executarea unor lucrări pe bulevard. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, susţine că edilul de sector nu ar fi respectat planul discutat, motiv pentru care firmele care se ocupă de lucrări au fost amendat de mai multe ori.

Pergole colorate, arbori defirşaţi în locul cărora au fost plantaţi alţii, bănci noi şi stâlpi de iluminat înlocuiţi, cu asta se mândreşte acum primarul Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiţă. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că o parte dintre aceste lucrări nu ar fi trebuit să aibă loc, întrucât edilul sectorului 3 ceruse autorizaţie doar pentru o parte dintre acestea.

Amenzi peste amenzi

Acesta este şi motivul pentru care, susţin reprezentanţii municipalităţii, firmele care se ocupă de execuţia lucrărilor de pe Bulevardul Unirii au fost sancţionate de mai multe ori. „ Pentru lucrările de amenajare şi reabilitare spaţiu verde de aliniament şi protecţie, precum şi separarea fluxurilor pentru circulaţia auto şi pietonală de pe Bdulevardul Unirii, în perioada  2013 - 2014 s-au aplicat şase sancţiuni contravenţionale societăţilor care execută lucrările“, susţin reprezentanţii Primăriei Generale.

image

Între noile locuri de parcare au fost plantaţi noi pomi FOTO David Muntean

În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, au declarat, pentru Adevărul, că „la Primăria Sectorului 3 nu a fost înregistrată pe cale oficială nicio amendă emisă de Primăria Municipiului Bucureşti pentru demararea ilegală a lucrărilor pe Bulevardul Unirii“.

Aceştia au mai precizat că în ceea ce priveşte legalitatea lucrărilor, au fost îndeplinite „toate cerinţele legale în materie, pentru fiecare etapă parcursă, începând de la proiectare, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, contractarea lucrărilor şi până la execuţia acestora, conform legislaţiei în vigoare“.

Cât costă lucrările

Într-o solicitare făcută de reporterii ziarului „Adevărul“, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au fost întrebaţi care sunt costurile execuţiei lucrărilor de pe Bulevardul Unirii, însă răspunsul a fost ezitant. În schimb, aceştia au precizat că lucrările sunt efectuate de către către S.C. ADPB S.A., societate deţinută în proporţie de 97% de către Consiliul Local al Sectorului 3.

lucrari unirii foto david muntean

După amenajarea bulevardului, au apărut pergole colorate FOTO David Muntean

Silviu Văduva, consilier general PDL, a declarat că preţul lucrărilor de pe Bulevardul Unirii nu este ştiut nici de consilierii generali PDL, care ar fi solicitat un răspuns de la primăria de sector. Pe de altă parte, consilierul local PNL, Bogdan Brătianu, a ţinut să precizeze că, teoretic, trotuarele de pe marile bulevarde aparţin primăriilor de sector, motiv pentru care ar putea fi amenajate de edilii sectoarelor.

Negoiţă toarnă beton peste bordurile vechi

Pe marile bulevarde din Sectorul 3 al Capitalei a apărut recent un strat de beton chiar peste vechile borduri care înconjurau spaţiul verde care desparte sensurile de mers. Edilul de sector a decis să toarne stratul gros de beton chiar peste bordurile existente, iar explicaţia autorităţii publice locale este simplă.

borduri negoita FOTO marian iliescu

Vechile borduri din sector au fost îmbrăcate cu un strat gros de beton FOTO Marian Iliescu

„Lucrările nu constau în montarea unor borduri mai înalte, ci în turnarea unei diafragme din beton roşu. Prin turnarea diafragmelor se protejează atât spaţiul verde, cât şi carosabilul, prin delimitarea acestora, împiedicându-se deplasarea pământului pe carosabil şi împrăştierea prafului de pe carosabil pe spaţiul verde.

borduri negoita FOTO marian iliescu

Muncitorii susţin că vechile borduri au fost îmbrăcate în beton FOTO Marian Iliescu

De asemenea, operaţiunea de turnare a diafragmelor presupune costuri mult mai mici“, au spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, fără să precizeze costurile necesare lucrărilor. În schimb, aceştia au spus că „investiţia este realizată de SC ADPB SA, societate comercială la care Consiliul Local Sector 3 este acţionar majoritar (97 %), în baza contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de amenajare spaţii verzi încheiate în anii 2005, respectiv 2010“.

Aceste borduri au fost făcute în scuarurile centrale ale marilor bulevarde din Sectorul 3: Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu şi Baba Novac, urmând să se execute lucrări şi în celelalte scuaruri centrale. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite