Astăzi expiră termenul în care Sorin Oprescu trebuie să emită decizia de demolare a Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu trebuie să emită astăzi decizia de demolare Cathedral Plaza. FOTO Adevărul
Sorin Oprescu trebuie să emită astăzi decizia de demolare Cathedral Plaza. FOTO Adevărul

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, are termen legal până astăzi, la ora 14.00, să prezinte decizia de desfiinţare a turnului Cathedral Plaza, clădire declarată ilegală printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Cu două ore înainte de expirarea termenului, reprezentanţii Arhiepiscopiei Catolice încă speră la o surpriză plăcută.

Tribunalul Dâmboviţa a hotărât că decizia de demolare a clădirii de birouri de 19 etaje, din coasta Catedralei Sfântul Iosif, trebuie să fie prezentată de primarul general astăzi, până la ora 14.00. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă, întrucât decizia definitivă şi irevocabilă prin care s-a dispus demolarea turnului a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti încă de pe 23 ianuarie 2013.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti au declarat pentru adevarul.ro că încă nu au primit nicio informaţie în acest sens de la Municipalitate. „Executorul judecătoresc şi avocaţii noştri vor fi la primărie la ora 14.00, dar nu ştim la ce să ne aşteptăm. Încă mai sperăm să avem surprize plăcute dar, mai ales după ce am aflat că domnul Primar este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, ne-am obişnuit ca autorităţile să fie de partea lor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Francisc Doboş.

Doar cu o săptămână înainte de expirarea termenului legal pentru emiterea deciziei de demolare, Sorin Oprescu declara că a numit o comisie de experitză care să stabilească dacă există riscuri  pentru lăcaşul de cult din imediata apropiere.

Dacă primarul nu va respecta acest termen, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice sunt hotărâţi să meargă mai departe: „Vom face demersuri împotriva autorităţilor atât pe cale penală, dar vom face sesizări şi la forurile internaţionale. Aici nu este vorba de un caz care mai trebuie judecat, este vorba de nerespectarea unei decizii definitive şi irevocabile, prin urmare - de nerespectarea legii“, a mai spus Francisc Doboş.

Povestea „colosului de lut“

Cathedral Plaza sau colosul cu picioare de lut, aşa cum îl numesc reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, trebuia să intre în proces de demolare de mult, după cum susţin avocaţii Arhiepiscopiei. Aceştia spun că decizia a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti şi este definitivă şi irevocabilă.

Nemulţumirea episcopilor vine pe fondul neaplicării deciziei definitive şi irevocabile, de pe 23 ianuarie, dată de Curtea de Apel Ploieşti, prin care s-a dispus demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

De altfel, primarul Sorin Oprescu vrea să recupereze terenul concesionat către firma care a construit ilegal Cathedral Plaza. Decizia vine cu câteva zile după ce executorul judecătoresc a somat Primăria Capitalei să demoleze în termen de 10 zile clădirea.

Povestea clădirii Cathedral Plaza a început în urmă cu aproape cincisprezece ani, atunci când Millennium Building Development a dezvoltat proiectul, investiţie ce s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de euro. Turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif din Capitală a fost finalizat în 2011.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

Episcopii catolici îi cer lui Oprescu dărâmarea clădirii declarate ilegală în Justiţie - Cathedral Plaza: „Primarul a adoptat o poziţie duplicitară“

Nedemolabilii: coloşii imobiliari, mai presus decât legea. Povestea Cathedral Plaza şi a clădirii care a stricat imaginea Parcului Corvin din Hunedoara

Cât ne costă demolarea Cathedral Plaza

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite