Adopţiile maidanezilor, limitate de luni pentru cei care au abandonat animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care au abandonat câini nu mai au voie sa adopte FOTO Arhivă
Cei care au abandonat câini nu mai au voie sa adopte FOTO Arhivă

Organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice care, prin declaraţii false sau abandon, nu şi-au respectat obligaţiile adoptării de câini fără stăpân nu vor mai avea voie, de luni, să ia animale din această categorie, după cum a anunţat, vineri, Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Interdicţia privind adopţiile vizează şase organizaţii neguvernamentale şi 25 de persoane fizice, după cum a precizat Răzvan Băncescu, potrivit Mediafax.

Măsura a fost luată după ce Primăria Capitalei a constatat, în cazul acestora, falsuri în declaraţiile legate de câinii adoptaţi şi chiar abandonarea patrupedelor în spaţiul public. „Toţi vor fi blocaţi, de luni“, a subliniat coordonatorul de proiect al ASPA.

De asemenea, acesta a precizat că ASPA monitorizează, prin sondaj, adopţiile, atât la ONG-uri, cât şi la persoane fizice, iar „falşii adoptatori“ sunt reclamaţi la Parchet.

„Falşii adoptatori dau chiar declaraţii false în faţa procurorului“, a mai declarat reprezentantul ASPA. Băncescu a dat ca exemplu, în acest context, cazul unei persoane fizice care a adoptat un câine care a fost găsit ulterior în curtea unei grădiniţe.

Potrivit lui Băncescu, respectiva persoană fizică ar fi minţit în declaraţia dată pe proprie răspundere procurorilor, declarând că animalul era bolnav şi îl luase cu el la muncă pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost închis.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Pe aceeaşi temă:

ASPA: 2.000 de maidanezi au fost eutanasiaţi în Bucureşti

Începând de sâmbătă, toţi românii sunt obligaţi să îşi înregistreze câinii. „Cei de rasă comună trebuie să fie castraţi“

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite